Nicola Samori-umetnost bez očiju

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.500
Nicola-Samori-headshot-300x198.png

Nicola Samori, rođen 1977. u Forliju u Italiji, vizuelni je umetnik koji boravi i radi u Bagnacavallu, Italija.
Samori je poznat po svojim zadivljujućim slikama i skulpturama inspirisanim baroknim (italijanskim)
17. vekom. Njegova dela potiču sa slika Starih majstora, izvedenih u karakterističnoj svetlosnoj tehnici.
Zatim te slike lika na pomalo nasilan, ali genijalan način, štipanjem, probijanjem, grebanjem ili
unakazivanjem površine noževima, skalpelima, teškim bojama za nanošenje na ulje, razblaživačem
ili čak upotrebom metala. Kao rezultat, ono što je nekada izgledalo kao stara majstorska slika postaje
eklektično, ali snažno savremeno umetničko delo.
nicola-samori-02-705x703.jpg

Nicola-Samori2.jpg

Kao savremeni ikonoborac prema slikarstvu Starih majstora, Samori svojim slikama
zapanjujuće raspravlja o kulturnim tragovima, nasilju, strahu i duhovnosti. Njegov opus
obeležava mračnija atmosfera i određeni intenzitet. Italijanski umetnik obrađuje različite
teme, kao što su reinterpretacije religioznih dela, pre svega fokusirajući se na mučenike
i svece, ali takođe i na portrete, mrtve prirode, slikarstvo i skulpturu.

Nicola-Samori8-588x705.jpg

Središnja tema opusa je telo i telesnost. U okviru svog procesa umetničke transformacije
starih majstora, italijanski slikar i vajar „skida“ svoje slike uklanjajući, menjajući i dodajući
slojeve. Izlažući unutrašnjost boje, Nicola Samori namerava da otkrije svežinu i intenzitet
za razliku od spoljnih tonova. Fokusira se na materijalnost umetničkog predmeta i korišćene
slike, negirajući klasični prikaz ove slike.

Nicola-Samori13.jpg

Nicola Samori studirao je na Accademia d'Arte u Bolonji, Italija. 2002. godine osvojio je Prvu nagradu d'Insione Giorgio Morandi KSVI Edizione. Naročito od 00-ih do 10-ih godina, italijanski umetnik izlaže širom sveta, između ostalog, u Italiji, Danskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Portugaliji, Poljskoj, Srbiji,
Norveškoj i Tajvanu.

" Tama je stanje stvari, dok je svetlost samo privremena epizoda i ona koja ističe.
Nije slučajno što su čuda i vizije uvek bili predstavljeni zrakom svetlosti u nekom trenutku na slici.
Gde god vidite više svetlosti na staroj slici, možete se kladiti da je u vazduhu čudo...."

N.Samori

1624299450943.png

"Ja sam kukavica. Nisam hrabar, ne mogu ni da povisim glas.
To su stvari koje mi nedostaju i koje se na neki način suprotstavljaju pronalasku alter ega:
masakr slika koji primorava dela da prođu ispod oštrice žileta.
Ono što stvorim je uvek u opasnosti, mora se boriti sa najgorim noćnim morama.."

N.Samori

1624299585240.png

Jan"s Horizon (2013)

" Moji radovi predstavljaju trajne oscilacije između isceljenja i nasilja.
Bez akumuliranja napetosti polaganim i mukotrpnim nanošenjem slojeva boje, nikada nećete pronaći energiju potrebnu za oslobađanje besa .."

N.Samori

1624299873567.png

Lienzo (2014)

" Ja sam ikonofil, verujem u snagu slika, verujem do te mere da osećam silu.."..

N.Samori.

„Međutim, ne zaboravljam da je sve sujeta, da mi je umetnost potrebna posebno da brojim dane koji prolaze.“

N.Samori

" Tama je stanje stvari, dok je svetlost samo privremena epizoda i ona koja ističe.
Nije slučajno što su čuda i vizije uvek bili predstavljeni zrakom svetlosti u nekom trenutku na slici.
Gde god vidite više svetlosti na staroj slici, možete se kladiti da je u vazduhu čudo...."

N.Samori

Pogledajte prilog 951363

"Ja sam kukavica. Nisam hrabar, ne mogu ni da povisim glas.
To su stvari koje mi nedostaju i koje se na neki način suprotstavljaju pronalasku alter ega:
masakr slika koji primorava dela da prođu ispod oštrice žileta.
Ono što stvorim je uvek u opasnosti, mora se boriti sa najgorim noćnim morama.."

N.Samori

Pogledajte prilog 951364
Jan"s Horizon (2013)

" Moji radovi predstavljaju trajne oscilacije između isceljenja i nasilja.
Bez akumuliranja napetosti polaganim i mukotrpnim nanošenjem slojeva boje, nikada nećete pronaći energiju potrebnu za oslobađanje besa .."

N.Samori

Pogledajte prilog 951366

Lienzo (2014)

" Ja sam ikonofil, verujem u snagu slika, verujem do te mere da osećam silu.."..

N.Samori.

Kopiraj one slike sa Crnih slika na ovu temu..ali samo one današnje.
Zbog tebe sam i otvorila ovu temu :zag:
https://forum.krstarica.com/threads/slikari-i-njihove-crne-slike.915527/

Back