Ni benzin ni struja

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.333

Nije benzin, nije ni struja – ovo je potencijalno gorivo budućnosti​

1688633110-shutterstock_537759439ab-750x526.jpg
Foto:Shutterstock
Kineska kompanija GAC predstavila je prototip motora koji koristi tečni amonijak, a koji bi u budućnosti mogao da bude alternativa pogonu na benzin, vodonik i električnu energiju. Agregat razvijen u partnerstvu sa Tojotom, insipirisan je pomorskom i transportnom industrijom, gde se istražuje korišćenje amonijaka umesto dizela u brodovima i kamionima.

Kako tvrdi kineska kompanija u državnom vlasništvu, ovo je prvi motor ikada sa pogonom na vodonik koji je namenjen za putničke automobile. Četvorocilindarski agregat zapremine 2 litra razvija 163 KS, sa ugljeničnim otiskom koji je za 90% manji u poređenju sa benzinskim motorom.
Brojni problemi u razvoju
Tokom godišnje prezentacije o novoj tehnologiji, čelnici kompanije GAC su izjavili da su prilikom razvoja ovog agregata bili suočeni sa raznim preprekama, poput viška azotnih oksida i rasta pritiska u cilindrima.

„Prevazišli smo bolnu tačku amonijaka koji nije prigodan za brzo sagorevanje, i spremni smo da koristimo amonijak kao gorivo u industriji putničkih automobila“, izjavio je Qi Hongzhong, inženjer naučno-istraživačkog centra GAC-a.
Proizvodnja amonijaka još uvek nije potpuno čista
Za tradicionalan način proizvodnje amonijaka potrebna je velika količina energije, koja uglavnom ne dolazi iz obnovljivih izvora.
Ipak, nedavni razvoji tehnologije i čiste energije doveli su do manje proizvodnje „zelenog“ amonijaka, koja koristi obnovljive izvore energije za proizvodnju bez ugljeničnog otiska.
Više od dve trećne svetske godišnje proizvodnje amonijaka koristi se u poljoprivredi kao đubrivo. Pored toga, amonijak ima funkciju rashladnog gasa u proizvodnji plastike, tekstila, eksploziva i pesticida.
Prednosti i mane amonijaka kao goriva
Ono što mnoge zabrinjava u komercijalnoj upotrebi amonijaka jeste da se radi o veoma toksičnoj supstanci koja se uglavnom koristi kao đubrivo, ali zbog svoje zapaljive prirode, amonijak je pogodno rešenje za buduće potrebe transporta.
1688632513-shutterstock_766842277-1024x768.jpg
Foto:Shutterstock
Amonijak poseduje oko polovinu energetske gustine benzina, od oko 3,6 kWh po litru, ali sagorevanjem ovog gasa nema emisije ugljenika, ugljovodonika, kao ni ugljen-dioksida.

To i ja mislim, znaci alkohol je prilicno dobar, ima odlican oktanski broj, lako se pravi, kad bi drzava dala podsticaj za otvaranje rafinerija alkohola, i razvoj alkoholnih automobila, to bi bio pun pogodak, ne mislim na Srpsku drzavu , to je glupost, Srpska drzava radi sve da unisti Srpski potencijal Srpskog stanovnistva....
Vise je za nesrpsko stanovnistvo i za korist koja se moze izvuci iz neravnoteze...

To i ja mislim, znaci alkohol je prilicno dobar, ima odlican oktanski broj, lako se pravi, kad bi drzava dala podsticaj za otvaranje rafinerija alkohola, i razvoj alkoholnih automobila, to bi bio pun pogodak, ne mislim na Srpsku drzavu , to je glupost, Srpska drzava radi sve da unisti Srpski potencijal Srpskog stanovnistva....
Vise je za nesrpsko stanovnistvo i za korist koja se moze izvuci iz neravnoteze...
nauka i tehnika se konstantno trude da naprave optimalno transportno sredstvo od tacke A do tacke B.
I ne pomisljaju da nam mozda tacka B i ne treba.............i resili smo problem zagadjenja i mnogo stosta uz to.
Al onda nema ni profita za vlasnike automobilske industrije i zato cemo voziti mercedese i golfove jos par milijardi godina.

Pa Srbija je veliki proizvođač šljiva i šljive tako da je ova tehnologija šansa Srbiji da se vrati na auto kartu svijeta.

Back