Nezaposlenost

bila je tema pre nekoliko meseci o zeni koja je zavrsila dva ili tri fakulteta i koja govori 5 ili 6 jezika, a nema dovoljno prihoda da se ljudski prehrani
pa je bila polemika oko toga kako je sramota da takvi vrhunski strucnjaci propadaju u zemlji dok neki neobrazovani jedu njen hleb
moj stav je da ovoj zemlji vise vredi momak sa automehanicarskim zanatom od nje, jer ona svoje znanje nije umela prakticno da primeni
diplome zaista ne znace puno

ovo nisam napisala zbog cicka
sa moje strane podrzavam svaku inicijativu ka napretku
ulaganje u sebe uvek daje mogucnost vise u buducnosti, pa ko koliko iskoristi
a za bolonju - mnogo je kritikovana, ali smo svedoci da ni stari sistem obrazovanja nije bio idelan
bolonja samo daje mogucnost da ko zeli, sebi moze da olaksa..ispit moze da polaze kroz kolokvijume, i za to je potreban redovan kontinuirani rad
ne mislim da su studenti time osteceni..osteceni su samo za mogucnost kampanjskog rada - ici cu ili necu na predavanja ceo semestar, a ucicu mesec dana pred ispit
ko hoce moze sebe i kroz bolonju dobro da obrazuje, ko nece uvek ce da pronadje izgovor

- - - - - - - - - -

cuo si, al nisi ni pokusao
lakse je da omalovazis, nego da se pomucis i oznojis

Ja napisah sta sam cuo kao komentara na cickove planove koji i nisu tako nerealni.

Stvarno je posao domaćice zahtevan, mada meni nije preterano zanimljiv. I ja sam trenutno na porodiljskom koje mi ističe u aprilu, a termin za rođenje drugog deteta mi je u julu. Gledaću da što više uživam u tih mesec-dva na poslu, pa opet povratak na dnevnu rutinu...

sa dokonim tj. nezaposlenim zanimanjem procitah celu temu... i mogu vam reci da ste se poprilicno nakenjali jer zivot vecina vas posmatra iz pogresne vizure... da bi razumeli svrsishodnost duhovne trezvenosti koja je jedino sto morate ocuvati pre svega radi vas samih pa tek onda radi dece, ne bi palo proseravanje po sistemu ja radim a cicak je debil...ili ja ne radim a cicak je genije...ili najgore, ja cu da rodim drugo jer mi je cicak uzor.

sta je rad po vama... rmbati ko majmun za crkavicu da bi sebe ubedio da si koristan clan drustva i da si sposoban da obezbedis koru hleba sebi i deci? ili je rad ono sto te odrzava zivim i duhovno jakim? u oba slucaja i jedno i drugo je najblaze receno go q jer bilo koji rad ne samo u srbiji je mrcvarenje i svako jedva ceka da pobegne od posla...svaka od vas bi bila sretna ko tranzistor da moze imati nekog ko ce da je isfinansira i da moze da nista ne radi ili ako joj se bas radi da to bude nesto gde ce da se kurchi sa trecinom truda... najbolje je naravno da ne radi nista i da trosi pare, putuje ili drqa od dokonosti uposljavajuci dadilje cistacice ili dojilje da rade stvari koje je smaraju...

kao neko ko je ceo zivot vodjen kao nezaposlen sto je nonsens samo u srbiji iako imam staz za 3 penzije, mogu vam reci da je samo rad koji vas ispunjava i cini sretnim onaj faktor koji ce delovati da se osecate blegoteleci nasmejano i u dom donositi radost...to nisu pare ili status vec kreativan rad ali gro vas nema pojma o cemu pricam jer u kasnim 30tim i 40tim samo zivite pravolinijski na relaciji ustajanje, pakovanje decurlije, kafa, rmbacenje, kafa, trach pauza, kafa, popizditis, kafa, gledam na sat, kafa, chet, forum, net, fejs,flertic, zdranje, klozet, kupanje, spavanje i ako se ponekad zalomi - ******* pod uslovom da muz nije u istom fleshu i da mu je svega pun q...

to nije zivot, to je q od zivota...majke moraju da osete decu bolje od drugih i da ih pre svega stimulisu ka duhovnom a sta ce ona da zderu il kako ce da se ponasaju, dal ce imati sve petice ili sve keceve, na to mozes da utices samo delimicno...covek se gradi ne radom vec svrsishodnoscu tog rada ili talentom, a ako rad ima svrhu da ordiniras na relaciji frizider klozet i da budes sluga na stenbaju razmazenom derishtu, onda nesto debelo nije u redu sa svima nama koji tako razmisljamo o pedagogiji.... i tako ti prodje zivot dok jednog trena to ne skontas pa se pogledas u ogledalo i vidis chudo nevidjeno koje te posmatra pogledom od koga te uvati strah...

i onda zene ko zene naprave dve kardinalne greske... ili kazu sacu da rodim drugo ili trece koje nece biti kao ovo, ili kazu ma sacu se zaposlim i boli me dupence, nek se on malo yebava sa decom, ili uradi najgore, u glavi se posvadja sama sa sobom i okrivi njega za sva zla, razvede se i sama gaji decu po svom liku i usadjuje im ono sto ce tu decu naterati da se za nekih 20 godina suoce sa istim problemom i na nekom drugom forumu postave isto pitanje sebi.

sta je u glavi svakoga to je ono najbitnije, a ne sta je u rukama, u novcaniku, ili u gatjama.

Back