Nezaposlenost u US u padu - Dobre vesti iz US

Izborna kampanja pocinje prvi dan posle izbora i normalno je da Obama radi na tome da poboljsa situaciju koliko moze.
Trazio je od kongresa pare za zaposljavanje i izgleda da je u tome i uspeo. Nadam se da ce 2012ta godina biti jos uspesnija i da se od
kraja 2012te vracamo u vreme pre krize. (Valjda ce ljudi konacno moci i da odahnu sto nema nista od smaka sveta pa krenu da proizvode) :)

Izborna kampanja pocinje prvi dan posle izbora i normalno je da Obama radi na tome da poboljsa situaciju koliko moze.
Trazio je od kongresa pare za zaposljavanje i izgleda da je u tome i uspeo. Nadam se da ce 2012ta godina biti jos uspesnija i da se od
kraja 2012te vracamo u vreme pre krize. (Valjda ce ljudi konacno moci i da odahnu sto nema nista od smaka sveta pa krenu da proizvode) :)

Kako mislis da ce amerikanci da se rese duga koji je 15 triliona dolara? Kako mislis da ce da se zavrse pregovori o Grckoj sutra (ili danas.... trenutno sam u Tajlandu pa nisam siguran).

Da li mislis da ce Ben Bernanke da nacrta opet pare pa ce nekim cudom da bude cuveni QE3 u aprilu sto se vec onaku suska pa je zato eto malo market gore.

Nije mi jasno od kada se jednostavna filozofija i racunica zove smak sveta ili kao sto si u prethodnom forumu rekao zavera. Brojevi su na zalost istiniti.

Kako mislis da ce amerikanci da se rese duga koji je 15 triliona dolara? Kako mislis da ce da se zavrse pregovori o Grckoj sutra (ili danas.... trenutno sam u Tajlandu pa nisam siguran).
Postoji resenje za 15 triliona duga i sve ce to doci u svoje vreme.
Grckoj ce biti odobren zajam i to svi iscekuju zato je EUR/USD vec na 1.30 sto znaci neki skok Eura.

Nije mi jasno od kada se jednostavna filozofija i racunica zove smak sveta ili kao sto si u prethodnom forumu rekao zavera. Brojevi su na zalost istiniti.
Istiniti su brojevi trenutno i vaze za dolar. Ako se umesto dolara bude koristila neka druga valuta koja ce je zameniti (npr svetska ujedinjena valuta, dugova koji su vezani za dolar vise nece biti :) To ti je jedno od resenja za 15 triliona.

U svakom slucaju, ja ne kazem da carstvo zvano Amerika nije neunistivo samo rimsko carstvo je trajalo 500 godina a ovo ce 1000, tako da to 'unistenje' o kome se prica je malo verovatno da se dogodi u nasem zivotnom ciklusu :)

Naravno da postoji resenje. Zove se inflacija i zato zlato i srebro samo idu gore. Berni na zalost nije racunao na to da svaka zemlja sada takodje devaluira svoje novce. Naravno kada ta nova svetska valuta stupi u snagu, sve stare novcanice ce biti bezvredne. Nisam bas siguran kakvo je to resenje. Sto se tice Americkog carstva, to pada za 10 godina i to Kini. To sto ti mislis da je Kina nije demokratska drzava, to manje vise nema veze. I Amerika je prosla kroz rasizam, ratove i moze se mozda reci da u poslednje vreme rezim je cak i isti kao Kini sto su i dokazali pre neki dan skidanjem Megaupload sajta i pohapsili ljude po citavom svetu na osnovu nicega. Troskaraju parice na gluposti zahvaljujuci raznim lobijima a ne mogu da obezbede granicu od Meksikanaca vec decenijama.

Vrlo zanimljiv i zabavan post. Naravno ja cenim tvoje misljenje ali moram da se nasmejem :)
Ako dodje do neke super krize balon koji se zove "gold" ce da pukne i zlato ce postati bezvredno ili vrlo malo vredno.
(ovo je samo moje licno misljenje ali ne mora da znaci da sam u pravu jer predvidjati nesto je nezahvalno)
Kada bi doslo do neke masovne kataklizme zlato vise ne bi bilo vazno nego hrana. (kao sto je bilo u Srbiji za vreme diktatora '90tih)
Zlato se tada nije cenilo nego se cak prodavalo i ispod cene samo da bi ljudi dosli do hrane i preziveli.

Drugo ja se u Kinu nikada ne bih pouzdao, posto ce i Kina vrlo brzo da kolabira a verovao ili ne cak i da se rasparca posto Tibet treba da bude slobodan a Tajvan nezavistan. Osim toga te price Kina svetska sila i slicno mozes slobodno da zaboravis i od toga nema nista.
Ovo za megaupload jeste mozda malo preterano priznajem ali realno i ja bih tako radio da sam na njihovom mestu al dobro mozda sam ja malo ekstreman.

Ono sto je bitno za opstu populaciju jeste da stizu dobre vesti iz USA i za sve nase ljude koji zive ili planiraju da idu tamo sada je trenutak da to urade posto dolar stoji snazno prema EUR valuti (1.29) i trenutak je da ako idete na neki sezonski posao da zaradite neku ustedjevinu i slicno.

Ako dodje do neke super krize balon koji se zove "gold" ce da pukne i zlato ce postati bezvredno ili vrlo malo vredno.
(ovo je samo moje licno misljenje ali ne mora da znaci da sam u pravu jer predvidjati nesto je nezahvalno)
Kada bi doslo do neke masovne kataklizme zlato vise ne bi bilo vazno nego hrana. (kao sto je bilo u Srbiji za vreme diktatora '90tih)
Zlato se tada nije cenilo nego se cak prodavalo i ispod cene samo da bi ljudi dosli do hrane i preziveli
.

Odmah da ti kazem da se potpuno slazem sa ovim. Vidis, to ja pokusavam da objasnim ovim Zadrtim Amerima sto racunaju na njihovo zlato da ih izbavi ako bude velikih problema. Sve sto si spomenuo je tacno. Hrana i sapun ce biti vredniji..... ali...... sam si spomenuo novu svetsku valutu. Zlato ce uvek imate neku vrednost i to garantovanu vecu vrednost of papirnih novcanica koji Bernie samo stampa. U tome je citava stvar.

Kina jeste svetska sila. Poslali su ljude u svemir i Amerika ne moze da ih pipne posto Kinezi (dobro, i Japanci) poseduju malte ne citav Americki dug (i takodje kupuju zlato kao ludi). Kinezi mogu sutra da prestanu da kopovinom americkih treasury bondova i Ameri mogu da se slikaju. To su isto cinjenice ;-)

Osim toga, sto se tice nezaposlenosti, ja mislim da i sam znas da 8.5% nije stopa nezaposlenosti. Pa ja se racunam kao 100% zaposlen Kanadnjanin iako provedem 5 godina u Tajlandu a Kanadu i ne vidim. Znas ti vrlo dobro kako to tamo ide kada izpadnes iz sistema :) Prosjak na ulici bez adrese se racuna kao zaposlen.

Usa zaradjuje na Kini ,a Kina da nije Usa ne bi imala gde da izvozi...to su dve jako povezane ekonomije,da nije tako Kina bi se odavno odrekla dolara.
Usa izmesti proizvodnju u Kini ,jedan laptop je kosta 400$ ,a proda ga na domacem trzistu u Usa za 700$ ili u EU za 800$ ,primera radi.Da nece mozda Kina da izvozi u Indiju i Indoneziju gde rade za 100$ mesecno,a i manje.

Dok god Kina nema svoje trziste i tamosnje plate ne budu 200% vece od ekonomske sile nema nista,a nece ni biti posto je komunizam i dalje na vlasti.Oni sami sebe exploatisu ...

Poslednja izmena:

Back