Nezaposlenost DUPLIRANA: 10% porodica u Srbiji zivi sa 8.500 dinara prihoda mesecno!

Тихи

Starosedelac
Poruka
184.852
10 odsto živi sa 8.500 mesečno
Izvor: Politika

Beograd -- Krajem 2009. znatno raste broj siromašnih, a u toku 2010. godine on se dramatično povećao, navodi se u nacionalnom izveštaju o siromaštvu, piše "Politika".

9.433 porodica iz Beograda su u toku 2010. jednom ili više puta primile jednokratnu novčanu pomoć centra za socijalni rad.

Podaci izvedeni iz Prvog nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji govore da je broj odraslih korisnika usluga centara za socijalni rad u 2009. povećan za čak 19.000 u odnosu na prethodnu godinu.

Brojke, naime, govore da je u 2008. godini na evidenciji centara za socijalni rad bilo 250.000 osoba, a godinu dana kasnije – 269.000 korisnika. Podaci iz ovog izveštaja takođe govore da su zbog siromaštva 134.633 odrasle osobe tokom 2008. godine zatražile pomoć centara za socijalni rad, dok je 2009. godine taj broj iznosio 149.400 osoba.

Žarko Šunderić, menadžer tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije koji je nedavno publikovao ovaj izveštaj, kaže da statistički podaci govore da su prvi efekti krize registrovani tek u drugoj polovini 2009. godine.

"Socijalno-ekonomski grafikoni svedoče da je prvo ’skočila’ nezaposlenost – sa 14 odsto pre krize na 20 odsto u 2010. godini, što predstavlja skoro duplo povećanje osoba koje nemaju posao. Krajem 2009. godine značajno raste broj siromašnih, a u toku 2010. godine on se dramatično povećava, tako da da poslednji statistički podaci govore da svaka deseta osoba u našoj zemlji živi sa 8.500 dinara mesečno", navodi Šunderić.

Sagovornik "Politike" primećuje da je nezaposlenost najviše pogodila mlade do 30 godine života, s obzirom da se svake godine oko 80.000 svršenih srednjoškolaca i diplomaca nađe na tržištu rada, koje je već preopterećeno osobama koje čekaju posao. Međutim, on takođe ističe da naše tržište radne snage karakteriše visok procenat neaktivnih osoba, odnosno osoba koje ne traže posao.

"Stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva je niska. Jednostavno rečeno, prevelik je broj onih koji ne rade, odnosno pripadaju kategoriji izdržavanog stanovništva – čak 600.000 osoba starosti od 25 do 55 godina, koji su prestari za školovanje a premladi za penziju, ne radi. Zbog toga je niska i stopa zaposlenosti, tako da u našoj zemlji samo jedna polovina stanovništva između 15 i 65 godine radi i zarađuje", navodi Šunderić i dodaje da zabrinjavajuće veliki broj ljudi u Srbiji (250.000 porodica) nema pristup finansijama, odnosno ne može da uzme kredit iz banke – ni za letovanje, ni za kola, ni za pokretanje bilo kakvog biznisa.

I vi narode opet sledeci put glasajte gledajuci Tadiceve propagandne spotove mesto da ukljucite mozak.

Pogresan se ekonomski model primenjivao,a najgore od svega sto se danas ne dozvoljava ljudima od znanja da preuzmu drzavu u svoje ruke i pokrenu je iz ovog gliba u kojem stojimo na mestu i propadamo vremenom sve dublje.Nije Tadic kriv,kriv je sistem,a on je samo jedan od malih tockova u sklopu.Jedan covek tu ne moze nista da promeni,potrebno je imati stranku,sa mnogobrojnim pristasama politike koja ce javno reci kako misli i sta ce sigurno uraditi kada dodje na vlast.Ovo danas nije samo od dolaska DS-a,ovo je od 91-ve kada se uspostavila sprega politicara i beskrupoloznih tajkuna koji su pare zaradili na ustrb ratova i ostalih nesreca.Danas je ta veza jaca mozda nego ikada ranije.Zbog te istine,potreban je neko novi.Snazan za sukob sa postojecom oligarhijom,mudar da zna kada treba dati gas,a kada stati na kocnicu i pametan da znanjem povrati drzavu na zdrave noge.

e sad ćete da vidite šta je povećan broj nezaposlenih kada isteknu obaveze poslodavca koji su kupili velika preduzeća pa su morali da drže ljude 5 godina po ugovoru,pošto taj rok ističe uskoro.Ima da pasemo travu ja vam kažem.:neutral:

Ne mogu da ti dam ponovo reputaciju...pa hajde ovako.

Hoću da dodam u vezi naslova...ja ne znam ljudi da li ste vi svesni kakvi tek nama teški dani predstoje..sada ima 10% stanovnika koji žive od siće...sutra će ih biti 50%....zar mi treba da živimo život afrikanaca koji rade za 3 dolara?...da imamo buduću generacijsku sirotinju koja ni ne zna za bolje?..mi se barem sećamo i nekih boljih dana a oni neće imati ni to...:aha:

Ma ovde je problem što nam pričaju tralala priče već 10 godina:dash:...ja ne znam ili sam ja odlepila ili su drugi ludi kada gutaju te priče ko ćurka kukuruz...:think:
Niko danas vise nista ne guta,osim raznih pilula za razne zdravstvene poremecaje koje je masa ljudi dobila od zabrinutosti za svoju buducnost i buducnost svoje dece.Mogu da aktulana pozicija i opozicija pricaju sta god hoce,samo izanaliziram u sebi na brzinu i odoh dalje za svojim poslom.Sit sam svih njihovih stoseva.

Hoću da dodam u vezi naslova...ja ne znam ljudi da li ste vi svesni kakvi tek nama teški dani predstoje..sada ima 10% stanovnika koji žive od siće...sutra će ih biti 50%....zar mi treba da živimo život afrikanaca koji rade za 3 dolara?...da imamo buduću generacijsku sirotinju koja ni ne zna za bolje?..mi se barem sećamo i nekih boljih dana a oni neće imati ni to...:aha:
Veliki je problem sto danasnja omladina ne zna kako se nekad zivelo i kako bi trebalo to da izgleda.Sve ove danasnje tehnologije ne mogu to da im docaraju.Sto je jednom rekao Momo Kapor,,Da bi osetili Veneciju ili neko drugo mesto na svetu,morate tamo i da odete,da udahnete miris njihove trave,ulica,vazduha,mora...Ne moze se to preko TV-a(malo sam ga parafrazirao,da bi sto jasnije poslao svoju poruku)".Da bi se otislo na godisnji negde napolje da se vidi ono sto te zanima,za takvo nesto potrebne su i pare...svoje,roditeljske,rodbinske...nebitno...a,tih para nema ni za"leba.Najgore je od svega danas u Srbiji sto kad se seces ulicom ne vidis nasmejana lica prolaznika,nego neka tuga,nezadovoljstvo,nema osmeha....neko nas je nekad gadno nesto prevario,pa smo danas tako lose volje.Ta apatija me brine....iz nje moze da izadje svasta.

Pogresan se ekonomski model primenjivao,a najgore od svega sto se danas ne dozvoljava ljudima od znanja da preuzmu drzavu u svoje ruke i pokrenu je iz ovog gliba u kojem stojimo na mestu i propadamo vremenom sve dublje.Nije Tadic kriv,kriv je sistem,a on je samo jedan od malih tockova u sklopu.Jedan covek tu ne moze nista da promeni,potrebno je imati stranku,sa mnogobrojnim pristasama politike koja ce javno reci kako misli i sta ce sigurno uraditi kada dodje na vlast.Ovo danas nije samo od dolaska DS-a,ovo je od 91-ve kada se uspostavila sprega politicara i beskrupoloznih tajkuna koji su pare zaradili na ustrb ratova i ostalih nesreca.Danas je ta veza jaca mozda nego ikada ranije.Zbog te istine,potreban je neko novi.Snazan za sukob sa postojecom oligarhijom,mudar da zna kada treba dati gas,a kada stati na kocnicu i pametan da znanjem povrati drzavu na zdrave noge.

upravo tako. DS je neprijatelj Srbije i srpskog naroda.

bez skidanja DS-a sa vlasti hapsenja Tadica i zabrane rada DS-a ne mozemo raskrstiti sa mafijom i kriminalom u Srbiji.

Nama treba izvozni model zasnovan na proizvodnji i izvozu a ne na uvozu i potrosnji.

Predlazem Nebojsu Katica za novog premijera Srbije.

na zalost drugi su ludi i glupi

evo koju su pricu popasli za prosle izbore

Tihi ja imam odličnu memoriju i sećam se svih gluposti svih stranaka koje su trenutno aktuelne...tako da meni ovo ne moraš da kačiš....problem je u tome što sad imaju spiku koju ljudi žele da čuju...ali na stranu njihova blebetanja ja i onako ništa ne verujem u to jer je tako prozirno da mi se povraća....nego me je strah što će većina ljudi to da proguta i što je nama ekonomija ispolitizarana do te granice da je to postalo bolesno...i da više ništa nema smisla.:(

retardi veruju da cim udjemo u EU fabrike ce poceti same da nicu iz zemlje ko pecurke posle kise

Tacnije retardima Tadic obecava taj plan i program

glasajte za mene da udjemo u EU a onda ce fabrike da nam same nicu iz zemlje

a ja nesto vratih film pa se setih da su se nekada u Srbiji i SFRJ fabrike gradile na sve strane i ako nismo bili clanovi EU ili bilo kakve druge zajednice

Back