Nezaposlene trudnice ostaju bez novčane pomoći!

Teofilović o naknadama za trudnice 17. avgust 2009. | 13 :24
| Izvor: Beta Novi Sad -- Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović pozvao nadležne da ispitaju navode prema kojima su nezaposlene trudnice oštećene za novčanu naknadu. On je u saopštenju za javnost pozvao Ministarstvo rada i socijalne politike i Nacionalnu službu za zapošljavanje da ispitaju ove navode. Teofilović je podsetio da je Vlada Srbije pre dve godine usvojila Strategiju o podsticanju rađanja u nameri da posebnim merama rešava problem nedovoljnog rađanja, koji izuzetno teško pogađa zemlju. "Činilo se tada da postoji rešenost da se teret odgovornosti za nizak natalitet prenese na celu zajednicu i da je iza nas vreme kada se u javnosti, pa i u zvaničnim institucijama, ona isključivo prebacivala na žene", naveo je ombudsman. Ombudsman je protestovao i zbog toga što se zaposlenim ženama koje su na održavanju trudnoće i dalje isplaćuje samo 65 odsto od zarade, a ne 100 odsto, kako je bilo predviđeno Strategijom o podsticanju rađanja.

Mislim da sam našla o čemu se radi....

Stari zakon:

Produženje isplate novčane naknade
Član 116.
Izuzetno od člana 115. ovog zakona, nezaposlenom se nastavlja isplata novčane naknade:
1) za vreme dodatnog obrazovanja i obuke;
2) za vreme privremene sprečenosti za rad utvrđene prema propisima o zdravstvenoj zaštiti;
3) za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta, prema propisima o radu.

Novi Zakon:
Član 73.
Isplata novčane naknade se nastavlja za vreme:
1. trajanja dodatnog obrazovanja i obuke, u skladu sa individualnim planom zapošljavanja;
2. privremene sprečenosti za rad utvrđene prema propisima o zdravstvenom osiguranju, ali ne duže od 30 dana od dana nastanka privremene sprečenosti;
3. porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta, prema propisima iz oblasti rada ili drugim propisima kojima se reguliše odsustvo sa rada.

--------------------------------
Elem, kako se održavanje trudnoće od skora vodi kao obično bolovanje, ono upada u kategoriju sa "rokom" od 30 dana :thumbdown:
Ali to i dalje ne opravdava zašto NSZ to primenjuje retroaktivno, pa ukida naknadu trudnicama koje su to pravo ostvarile prema starom zakonu.
Ili je to APP princip?

cao ja sam MK jedna od trudnica koja je skinuta sa biroa,imame u izvoru blic,b92 ,zelim samo da kazem sve ovo preko medija smo pokrenuli nas 3.,i uz konsultacije sa pravnicima i advokatima i svi se slazu sa nama da mi imamo prava na nastavak novcane nadoknade,cak nam to nezvanicno i u strahu priznaju i ljudi koji rade u ovim ustanovama,ali doslo od GORE tako!!pitanje je koliko trudnica ce dici glas za ova prava jer se novi zakon nemoze retroaktivno primenjivati,ZATO TRUDNICE KOJE SU PROSLE KAO MI PISITE ZALBE,AKO NEKA HOCE MOZE NAZVATI NA 0641373871 RADI NEKOG BLIZEG OBJASNJENJA!!ZNACI TRUDNICE KOJE SU IMALE OTVORENA BOLOVANJA PRE 23.05.2009. A SKINUTE SA BIROA.POZZ...

Back