new deal ( velika depresija ) .

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
koliko sam shvatio po wikipediji new deal uopce nije bio dobar potez tj nesto sto bi izvuklo ameriku iz velike depresije . spasile su ju narudbe za vojnu industriju u drugom svjetskom ratu .

po meni takve stvari kao sto je izgradnja mreze autocesta i slicni projekti moraju imati vise pozitivnih konotacija ali izgleda da je to samo bajka za povijesne udzbenike .

da li bi nama pomoglo nesto kao new deal ? npr autoceste , zeljeznica , navodnjavanje , hidroelektrane ... itd ?

Dobro si shvatio,a da bi drugima drzao predavanje o tome,onda procitaj npr. ovo

http://library.mises.org/books/Lionel Robbins/The Great Depression.pdf

a onda i o ovome pokvarenom starcu

http://library.mises.org/books/John T Flynn/The Roosevelt Myth.pdf

Ne bi nam pomogli javni radivi,jer kad bi to pomagalao da se rese problemi zaposljavanja i podsticanje drugih grana industrije onda bi to svi radili( imas slucaj kod vas tamo odnedavno kad je Vlada pod Kosorovom i njenom hdz ministricom Martinom Dalic isla na gradnju sportskih dvorana za rukometno prvenstvo).Vidis i sam da vas to nije usrecilo,cak i suprotno,potrosen je novac za gluposti.Imas pordjenja ovde na ovim prostorima zadnjih 20 godina koliko hoces sa vremenom New deala.

Poslednja izmena:
ja se ne bi toliko vezao za rukometne dvorane koliko za gradnju mreze autocesta po hrvatskoj . i ako su one neisplative izvan sezone digle su kvalitetu hrvatskog turizma i omogucile kvalitetnu vezu zemlje .

ceste001.jpg

Vi imate jadransku obalu koja je pogodnija strana za turizam od tailjanske strane Jadrana,a to znaju najbolje strani investitori koji su ulozili na vasoj obali kroz turizam.Ja ne dajem taj primer jer je to dobar potez,mada se ceste sporo isplacuju,tj.spor je povratak ulozenog kapitala.Onaj ko misli baviti se turistima,mora obezbediti infrastrukturu,a kod vas je pre rata bio samo auto-put zg-ka,pravac prema moru.U principu,ti poslovi ne mogu i to je praksa dokazala,razviti proizvodne cikluse u ostalim ind.granama.Medjutim,od vremena zavrsetka prvog sv.rata u narode je naprosto usadjena pogresna i zlonamerna teorija da ekonomija ne moze samostalno da funkcionise tj.da drzava mora uplesti svoje ruke do ramena.E,to ti se zove drzavni intervencionizam i on je pocetak zla kojeg danas skoro svi imaju.Rozvelt je bio genije tog zla,zato sam ti i dao tu knjigu da procitas.

pa onda niti tebi ne treba internet u kuci kada imas besplatan u knjiznici ?
Ne mozes na danasnjem stepenu razvoja ekonomija u svetu,pomocu javnih radova obezbediti posao za siroke mase radnika niti takvim radovima puniti budzet.Vec sam ti bio napisao,ali ti neces da citas niti da malo mozgas,jer to se moglo u vreme gradnje Koloseuma da se npr. na 10 godina obezbedi posao za mnoge struke i veliku populaciju.Drzava ima obavezu samo da fizicki i pravno zastiti svoje gradjane,a ne i da se bavi ekonomskim poduhvatima,jer se tako nesto zove: drzavni intervencionizam,tj.tacnije receno,jedan od oblika drzavnog intervencionizma.Ceste se prave tamo gde se pokazuje potreba,jer i te ceste moraju imati neku ekonomsku funkcionalnost.Ne mozes potrositi brdo para da bi doveo asfalt u neki zaseok sa 3 kucice u kojima zivi 5 penzionera koji nisu vise za nista,a do tog mesta nema zive duse u krugu od 30 km.Kapis?

koliko sam shvatio po wikipediji new deal uopce nije bio dobar potez tj nesto sto bi izvuklo ameriku iz velike depresije . spasile su ju narudbe za vojnu industriju u drugom svjetskom ratu .

po meni takve stvari kao sto je izgradnja mreze autocesta i slicni projekti moraju imati vise pozitivnih konotacija ali izgleda da je to samo bajka za povijesne udzbenike .

da li bi nama pomoglo nesto kao new deal ? npr autoceste , zeljeznica , navodnjavanje , hidroelektrane ... itd ?

Vi ste već izgradili putebve. Takođe vi niste isto što i mi Vi ovde u Srbiji držite 40 procenata prehrane, i to će vas da izvučće i izvadi. A štqa će da izvadi nas, to ne bih znao Nas bi mglo da izvadi jedino ako se nekako oslobodimo vas.

ne bi se cudio da je ova svjetska ekonomska kriza stvarno umjetno izazvana da bi netko za jeftine pare dosao do basnoslovnog bogatsva . pa krizi se uopce ne nazire karaj , drzave su na rubu bankrota , propadaju ili pljackaju vlastiti narod kao na cipru . kome je to u interesu ? onome tko ima zlato jer njemu vrijednost u kriznim vremenima raste i za sve manje grumencica mozes kupiti sve vise npr vode koja je nafta 21 stoljeca .

Ne može se baš staviti znak jednakosti izmedju krize iz 1929. godine i onoga što postoji danas.
Tu krizu je ipak karakterisala deflacija, a i tržište zasićeno robom (ponuda>tražnje).
Danas je svakako aktuelna inflacija, a tražnja je veća od ponude.
Stopa nezaposlenosti je ogromna, što je teorijski donekle u koliziji (veću stopu inflacije prati manja stopa nezaposlenosti i obrnuto.)
Treba ulagati u nešto što je funkcionalno i ljude zapošljavati u industriji, u proizvodnji.

Ne može se baš staviti znak jednakosti izmedju krize iz 1929. godine i onoga što postoji danas.
Tu krizu je ipak karakterisala deflacija, a i tržište zasićeno robom (ponuda>tražnje).
Danas je svakako aktuelna inflacija, a tražnja je veća od ponude.
Stopa nezaposlenosti je ogromna, što je teorijski donekle u koliziji (veću stopu inflacije prati manja stopa nezaposlenosti i obrnuto.)
Treba ulagati u nešto što je funkcionalno i ljude zapošljavati u industriji, u proizvodnji.
Napokon jedan lep post,bas onako konkretan,samo ne razumem zasto je napisano da je traznja veca od ponude.Pa,ponuda bi odgovorila na potraznju,pokrenula bi se cela masinerija za proizvodnju kako bi se zadvoljila potraznja,zar ne?????Sta je ono sto je izazvalo problem svetskih razmera i onda i sad???Promena kolicine novca u opticaju.Tada je Drugi sv.rat samo za tren zaustavio problem,tj.dobro ga zakamuflirao,pa se pokrenula u USA proizvodnja ne bi li se namirile potrebe Britanije i Francuske,a kasnije i armije USA.Posle zavrsetka rata kada je muska populacija spomenutih zemalja opet se vratila na radna mesta.USA su pokrenule vojno-policijsku akciju u Koreji i ratnim potrebama pokrenule proizvodnju .Budzet je USA bio opterecen dugovanjima za hartije od vrednosti i svaka sledeca spoljna konfrotacija,direktna ili indirektna,samo je bio produzetak agonije koja nije resena ni do danas.Jutros je javljeno na radiju BG1 da je ocigledno Sirija sledeca po redu za intervenisanje.Zlatni standard je ocigledno uzalud srusen,a rusili su ga zbog troskova u Vijetnamu.Krah iz 29'-te traje u stvari do danas i nikada se nije zavrsio,samo je menjao formu.

Napokon jedan lep post,bas onako konkretan,samo ne razumem zasto je napisano da je traznja veca od ponude.Pa,ponuda bi odgovorila na potraznju,pokrenula bi se cela masinerija za proizvodnju kako bi se zadvoljila potraznja,zar ne?????Sta je ono sto je izazvalo problem svetskih razmera i onda i sad???Promena kolicine novca u opticaju.Tada je Drugi sv.rat samo za tren zaustavio problem,tj.dobro ga zakamuflirao,pa se pokrenula u USA proizvodnja ne bi li se namirile potrebe Britanije i Francuske,a kasnije i armije USA.Posle zavrsetka rata kada je muska populacija spomenutih zemalja opet se vratila na radna mesta.USA su pokrenule vojno-policijsku akciju u Koreji i ratnim potrebama pokrenule proizvodnju .Budzet je USA bio opterecen dugovanjima za hartije od vrednosti i svaka sledeca spoljna konfrotacija,direktna ili indirektna,samo je bio produzetak agonije koja nije resena ni do danas.Jutros je javljeno na radiju BG1 da je ocigledno Sirija sledeca po redu za intervenisanje.Zlatni standard je ocigledno uzalud srusen,a rusili su ga zbog troskova u Vijetnamu.Krah iz 29'-te traje u stvari do danas i nikada se nije zavrsio,samo je menjao formu.

Napisala sam to povodom budžetskog deficita, koji takodje generiše inflaciju.
Inače zaista je malo nelogično da je tražnja veća od ponude u uslovima prilične nezaposlenosti.

Back