- Poruka
- 388.205
Italijanski umetnik Salvatore Garau se našao u žiži svetskih medija, pre nekoliko godina, kada je neimenovanom kupcu prodao nevidljivu skulpturu za 15.000 evra
Aukcijska kuća Art-Rite u Milanu, specijalizovana za moderna i savremena dela, preko koje je i prodata skluptura ,brani autora i prodato delo:
„Zar nismo ništa prodali? Da, ali reći da ništa nije ništa nije u redu, samo ponovo pročitajte filozofiju od antičke Grčke pa nadalje. “
Iako nije vidljiva, za umetnika poreklom sa Sardinije “dobija oblik u svojoj, spostvenoj ništavosti”.
On dodaje da skulptura ima “energiju koja se kondenzuje i transformiše u čestice, to jest u nas”.
Srećni kupac dobio je sertifikat o autentičnosti i uputstva kako da izloži delo.
Mora biti postavljeno u privatnoj kući, odnosno prostoru veličine 5x5 metara, slobodnom od prepreka, bez veštačkog osvetljenja i klima-uređaja.
Garau je svoju umetnost branio grandioznim poređenjem: “Na kraju krajeva, zar ljudi ne oblikuju Boga kojeg nikada nisu videli”.
„Nematerijalnu skulpturu ne vidite očima, već srcem, rekao je umetnik.Ideja potiče od četrdesetogodišnjeg rada, slikarstva i muzike” (Garau, pre nego što je bio cenjen kao slikar, bio je bubnjar Stormi Sik, ur.). Nematerijalne skulpture su zamišljene i za javnu i za privatnu upotrebu: „Ono što me je pokrenulo bila je pandemija jer, dominantno osećanje na ulici je bilo odsustvo, ja sam odsustvo učinio sirovinom“. zaključuje Garau
republika