Neuspeli pokušaj instaliranja Linuxa pojeo memoriju

Truman

Elita
Poruka
23.437
Instalirao sam VirtualBox na svoj laptop sa Win 10.
Pokušao sam da instaliram Kali Linux na virtuelnoj mašini. Nisam uspeo jer nisam mogao neka podešavanja da odradim.
Onda sam pogledao memoriju na hardu i ostalo mi je samo 16 slobodnih od 222 a pre instalacija je bilo tipa 150 slobodno.
Deinstalirao sam VirtualBox i sad imam svega 20 gigabajta slobodno.

Cenio bih savet šta još treba da uraidm da se vratim na prethodno stanje. Ionako sam frustriran što nisam uspeo da instaliram Kali Linux, još mi samo fali ovo.

Imam vidljiv sam C disk. Kako da nađem particiju? Sećam se da sam pri instaliranju stavio da mi bude 100 giga za Linux.
Idi desni klik na ikonu My Computer,ili ako je Win 10,This PC.otvorice ti se prozor sa komandama,idi levi klik na komandu "Manage",kada se otvori sledeci prozor idi na komandu "Disk managment".Tu ces naci tu particiju gde je bio Linux.idi desnim klikom na nju i izaci ce ti prozor sa komandama,medjukojima je i format,klikni na komandu i sacekaj da zavrsi.kada zavrsi,izadji odatle i pojavice ti se u Exploreru ta particija.Explorer ne vidi extend format,samo NTFS.

Evo šta vidim. Kad kliknem na C i disk 0 partition 2 opcija Format mi je grayed out, tj. ne mogu da kliknem na nju. Kad idem desnim mišom na Disk 0 partition 1 ima samo opcija help.
Screenshot 2021-10-31 013844.png

Да ли је толико тешко пратити шта се ради у ком кораку приликом подешавања виртуалбокса? Све пише шта се дешава и где се одлаже уз могућност да се самостално одреди где ће бити фајл са виртуалним хард диском.

Ако неко ко жели да користи Кали линукс не зна да подеси вортуалбокс како уопште замишља да користи кали линукс!?

Витуал бокс прави фолдер "VirtualBox VMs" у фолдеру "Users/име корисника" .У том фолдеру се налазе сви виртуелни хдд-ови од свих виртуелних машина.Могу се ручно обрисати, са или без инсталираног Виртуал бокса.Фајлови имају екстензију vdi.

Да ли је толико тешко пратити шта се ради у ком кораку приликом подешавања виртуалбокса? Све пише шта се дешава и где се одлаже уз могућност да се самостално одреди где ће бити фајл са виртуалним хард диском.

Ако неко ко жели да користи Кали линукс не зна да подеси вортуалбокс како уопште замишља да користи кали линукс!?
Могу да нађу већ преинсталиране виртуелне машине на интернету за скоро све линукс дистрибуције.Дакле све већ инсталирано, и само отвориш скинуте фајлове у виртуал боксу.

https://www.osboxes.org

A partition medžik da probaš? Ja sam sa njime sređivao to kada se ugowna prilikom neke instalacije i crna rupa proguta particiju. Ugl sam nekada rešavao i formatiranjem celog hdd.
MiniTool Partition Wizard Free sam instalirao. Sad ću da čačkam.
Evo opcija koje mi izlaze. Problem je što kad izaberem Format iskoči mi upozorenje da može komp da mi bude unbootable.
Screenshot 2021-10-31 153538.png

Izgleda da si u pravu. Digao sam ruke od kali linuxa.
Inače sam pratio uputstva za podešavanja sa youtube ali na mom laptopu to nije bilo izvodljivo iz nekog razloga.

MiniTool Partition Wizard Free sam instalirao. Sad ću da čačkam.
Evo opcija koje mi izlaze. Problem je što kad izaberem Format iskoči mi upozorenje da može komp da mi bude unbootable.
Pogledajte prilog 1043413
Не џарај ништа са партицијама, све је то како треба.Виртуелна машина не прави посебне партиције, већ направи један велики фајл на једној од постојећих партиција и тај обични фајл је виртуелни хард диск.

Нађи неки програм који приказује величину фолдера и фајлова, па види где се налази тај виртуелни хдд, и обриши га.

Back