Neuronaučnici kažu da mozak nije u stanju da se 'preveže'

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.189
Izuzetna sposobnost mozga da se ponovo ožiči nakon moždanog udara, amputacije ili iznenadnog gubitka vida ili sluha više puta je pokazivana u studijama tokom decenija. Barem, tako smo svi mislili.

Sada, pišući u eLife-u, dva neuronaučnika – Tamar Makin i Džon Krakauer – tvrde da najuticajniji eksperimenti u ovoj oblasti ne pokazuju nedvosmisleno da se mozak može funkcionalno reorganizovati.

„Ideja da naš mozak ima neverovatnu sposobnost da se ponovo poveže i reorganizuje je privlačna. To nam daje nadu i fascinaciju, posebno kada čujemo neobične priče“, kaže Krakauer sa Univerziteta Džons Hopkins.

„Ova ideja ide dalje od jednostavne adaptacije ili plastičnosti – ona podrazumeva sveobuhvatnu prenamenu regiona mozga. Ali iako ove priče mogu biti istinite, objašnjenje onoga što se dešava je, u stvari, pogrešno.“

Po njihovom mišljenju, nijedna od ključnih studija ne ispunjava najstrožu definiciju kognitivne reorganizacije, gde deo mozga koji je obično posvećen jednom tipu računanja postaje sposoban za potpuno drugačiji tip saznanja, obeležen promenom funkcije ili ponašanja.

„Zaključujemo da nijedna od kanonskih studija koje smo pregledali ne ispunjava ubedljivo ove kriterijume“, pišu oni.

1701109559580.png

Mislm da nisu imali dovoljno veliki broj uzoraka. Drugim rečima, ne verujem im.

Nije to u pitanju već da se preusmere funkcije na neoštećeni deo mozga. Oni kažu da to ne može. Svaki deo mozga radi određene stvari i ne može da se nauči da radi nešto drugo
Да..па мозак није баш много истражен, али одавно постоји та теорија да су одређени делови мозга одговорни за одређене функције, мени има логике. Ни нерве не могу да споје тако да се проводљивост врати на првобитну или чак да се уопште врати.

Да..па мозак није баш много истражен, али одавно постоји та теорија да су одређени делови мозга одговорни за одређене функције, мени има логике. Ни нерве не могу да споје тако да се проводљивост врати на првобитну или чак да се уопште врати.
Ali mozak može ponovo da poraste u nekim slučajevima. Ima onaj jedan mali što se rodio bez mozga-bukvalno, pa mu posle raso polako. Garant sam i temu nekad otvorio o tome

То је тај непознати део о људском организму, посебно мозгу. Остали органи ваљда су могли да се проуче и наком смрти, али мозак је нешто друго, мора да је жив да би се проучио, а то је већ доста компликованије. У суштини, наше тело има лек за сваку болест, е сад да ли ће да га активира, зависи управо од мозга а он је непознаница.

То је тај непознати део о људском организму, посебно мозгу. Остали органи ваљда су могли да се проуче и наком смрти, али мозак је нешто друго, мора да је жив да би се проучио, а то је већ доста компликованије. У суштини, наше тело има лек за сваку болест, е сад да ли ће да га активира, зависи управо од мозга а он је непознаница.
zato i rekoh da čisto sumnjam da su ovi pogodili sa tom studijom

zato i rekoh da čisto sumnjam da su ovi pogodili sa tom studijom
ако сам разумела, они само констатују да нема доказа а не да је и немогуће, али пази..за то што ти тврдиш, требало би да могу да преспајају неуроне, као код чипова да би успело
ја тако видим мозак

ако сам разумела, они само констатују да нема доказа а не да је и немогуће, али пази..за то што ти тврдиш, требало би да могу да преспајају неуроне, као код чипова да би успело
ја тако видим мозак
Oni kažu da nema evidencije da može da se prespoji sa jednog dela mozga na drugi. Odavno sam čitao za nekog tipa kome je cela jedna himisvera bila uništena a onda je ova preostala preuzela na sebe funkcije koje je imala ona što je više nema. Drugim rečima, može da se preveže

Oni kažu da nema evidencije da može da se prespoji sa jednog dela možga na drugi. Odavno sam čitao za nekog tipa kome je cela jedna himisvera bila uništena a onda je ova preostala preuzela na sebe funkcije koje je imala ona što je više nema. Drugim rečima, može da se preveže
Дакле мозак је то сам урадио. Научници не знају како. Замисли шта би све могли када би то открили, могле би да се штелују перформансе тела преспајањем у мозгу..хммм опасно?

Дакле мозак је то сам урадио. Научници не знају како. Замисли шта би све могли када би то открили, могле би да се штелују перформансе тела преспајањем у мозгу..хммм опасно?
Da, mozak i telo u sprezi.

Imao sam i temu o tipu koji nema pola glave a funkcioniše normalno

Back