Neuklapanje u društvu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Psiholog mu ne gine al mu to nije dovoljno, on ima ozbiljan dugogodisnji problem.
Nedostatak samopouzdanja kao prvo a to se ne popravlja lako, potreban je ozbiljan rad na sebi u svim oblastima.

Nema sta da gine ili ne gine, njegov prvi korak je da se obrati skolskom psihologu ili pedagogu koji su najverovatnije koordinatori tima za zastitu ucenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kako bi se prvo sredila situacija u skoli koliko toliko, posto je ovo nasilje na vise nivoa (na svim nivoima osim sexualnog i mozda elektronskog).

Posle preduzetih vasp. mera i izrade plana zastite , treba poceti jedan kontinuiran rad sa Dusanom gde ce se prvo resavati najskoriji problemi i tako ici dublje i dublje dok se ne dodje do osnove i uzroka zasto se sve to desava bas njemu. Kada se dooljno osnazi i obrazuje u kontekstu kako treba da se ponasa, pocinje period supervizije njegovog ponasanja u skoli i supervizije kako reaguje vrsnjacka grupa na njegovu pojavu i socijalnu interakciju sa njima.

I to sve ako uzmemo u obzir da on nije ucenik sa posebnim potrebama, tj da nije autistican ili pak da ima neki oblik autizma. Ako jeste nesto tako u pitanju onda se radi malo drugacije, ponajvise prevencija i osvescivanje/edukacija vrsnjacke grupe o necijem stanju i kako se trebamo odnositi prema nekoj osobi.

Pa ako ti mislis OMAH AUTOMATSKI DA JE SVE STO TI KAZE PSIHOLOG GLUPOST naravno da nece DELOVATI. Sta ti mislis, on kaze carobne reci i te reci deluju 100% bez tvoje ikakve saradnje?

Ti ako ne zelis NEMA TI POMOCI ! Moras se truditi i verovati onom ko se trudi da ti pomogne tek tada ce biti rezultata. Skolski psiholozi su zatrpani poslom u skoli, ne zna se ko radi ciji posao, prosto nema tu puno ni vremena ni prostora i to sto se potrude da rade sa tobom trebas maximalno da iskoristis.

I da, ti jesi delinkvent...Od zrtve si postao delinkvent. Kada malo dublje razmislimo pa skoro i svaki delinkvent je zrtva necega ili nekoga jer je to asocijalno ponasanje i nije normalno.

Ne moras mu pisati SVOJE ISKUSTVO jer je ono veoma lose. Dusan je u periodu zivota kada je veoma sugestibilan i veoma lako mzoe da uzme zdravo za gotovo bilo ko sta napise, jer "davljenik se i za slamku hvata" . KAda je coveku tesko razne gluposti mzoe da napravi pa cak i da pozove Milana Tarota za savet iako zna da je to glupost....Ali sta ce , muka ga natera.

Ovog decka ti i ostali sa foruma mzoete naterati da stvarno UPROPASTI SVOJ ZIVOT DEBELO a vec ima debelih problema, novi mu sigurno ne trebaju.

Ovako preko foruma mogu da potpisem i stavim svoju diplomu u opkladu da DUSAN KAO JEDINKA NEMA KAPACITETE DA SE TAKO PONASA I DA IZGURA TU VASU PRICU KARATE KID DO KRAJA. To ce se obavezno neslavno zavrsiti po njega ovako ili onako. Decko misli za sebe da je autistican a Vi ga savetujete da izigrava skolskog Ramba.... Mislim stvarno presmesno....

Ucitelji nemaju dovoljne kompetencije za takvu vrstu pomoci, ali imaju u rukama represivne mere skole protiv ostale dece.... Tu je i direktor, veca itd. Psihijatar nije za ukljucivanje ukoliko se ne radi o nekom teskom neuroticnom ili psihoticnom ponasanju ucenika. Sa svime time moze da izadje na kraj skolski psiholog.

Ali ako ti on kaze da brojis do 10 ili da koristis neke asertivne tehnike u komunikaciji a ti kazes - Ma bas me zabole za to (a i ne znas sta je) naravno da ti nece pomoci.

Znas sta nekima pomogne psiholog puno a neki ste i za vaspitno -popravni dom pa se onda ne bave Vama vise psiholozi nego specijalni pedagozi.

Kako sam ja delikvent, ponovo te pitam. Odbranio sam sebe, ali nisam nastavio da maltretiram druge. Sta mislis, da idem okolo po skoli i samram strebere i ove asocijalne likove? Jedino gde sam bio takav to je taj peti osnovne gde sam se prosto svetio za 4 godine koje sam trpeo. Od tada sam shvatio neke stvari i uopste ne ulazim u konflikte. Drugo ja nisam rekao da nisam verovao psiholozima i psihijatrima, slusao sam ih i to slepo, ali jbt neko dodje i vredja mi celu familiju a ja brojim do deset. Pa to brojanje me samo dodatno iznervira. Opet kazem, tako je bilo, ne znam na osnovu cega si zakljucio da sada idem okolo i maltretiram sve zivo. A nemoj da mi pricas kako pisholozi brinu za tebe, boli njih uvo, oni dodju da zarade svoj hleb i trtljaju ono sto pise u knjizi i svugde po internetu.

P.S.

Niko mu nije savetovao da pobije celu skolu. Od direktora i disciplinskih mera nema nista, znam vise nego dovoljno slucajeva. Lik je pretukao devojku u sred skole, nista se nije desilo, osim sto je sam pobegao jer smo mi ostali hteli da mu vratimo.

Poslednja izmena:
Kako sam ja delikvent, ponovo te pitam. Odbranio sam sebe, ali nisam nastavio da maltretiram druge. Sta mislis, da idem okolo po skoli i samram strebere i ove asocijalne likove? Jedino gde sam bio takav to je taj peti osnovne gde sam se prosto svetio za 4 godine koje sam trpeo. Od tada sam shvatio neke stvari i uopste ne ulazim u konflikte. Drugo ja nisam rekao da nisam verovao psiholozima i psihijatrima, slusao sam ih i to slepo, ali jbt neko dodje i vredja mi celu familiju a ja brojim do deset. Pa to brojanje me samo dodatno iznervira. Opet kazem, tako je bilo, ne znam na osnovu cega si zakljucio da sada idem okolo i maltretiram sve zivo. A nemoj da mi pricas kako pisholozi brinu za tebe, boli njih uvo, oni dodju da zarade svoj hleb i trtljaju ono sto pise u knjizi i svugde po internetu.

P.S.

Niko mu nije savetovao da pobije celu skolu. Od direktora i disciplinskih mera nema nista, znam vise nego dovoljno slucajeva. Lik je pretukao devojku u sred skole, nista se nije desilo, osim sto je sam pobegao jer smo mi ostali hteli da mu vratimo.

Ma procitaj postove bRu zLia koliko je kontradiktoran i koliko ima samo rupa u svojim savetima. A nas navlaci kako smo mi savetovali Dusanu da glumi Brus Lia, koja glupost.

Mi smo samo savetovali Dusana da se zrtva postaje kada se iscrpe sve mogucnosti odbrane, da treba da brani integritet svoje licnosti, niko nema pravo da ga ugrozava ni fizicki ni psihicki.

bRu zLi mu savetuje kao da zivimo u Svedskoj da se kao obrati skolskom psihologu (koji samo ceka Dusana) da bi se razradio plan Dusanove zastite po sistemi zasticenog svedoka Cumeta.

Da dodam da je Dusana vec proglasio Autisticnim detetom bez ikakvih dokaza.

Drugo ovde je bRu zLi jasno pokazao svoje LICEMRSTVO, savetuje Dusana kako da spreci omalovazavanja i vredjanja, a onda je ON SAM omalovazavao svako drugo misljenje kao sto je tebe nazvao balavcem i delikventom a mene neznalicom. Znaci ko je ovde lud?

Poslednja izmena:
Ma procitaj postove bRu zLia koliko je kontradiktoran i koliko ima samo rupa u svojim savetima. A nas navlaci kako smo mi savetovali Dusanu da glumi Brus Lia, koja glupost.

Mi smo samo savetovali Dusana da se zrtva postaje kada se iscrpe sve mogucnosti odbrane, da treba da brani integritet svoje licnosti, niko nema pravo da ga ugrozava ni fizicki ni psihicki.

bRu zLi mu savetuje kao da zivimo u Svedskoj da se kao obrati skolskom psihologu (koji samo ceka Dusana) da bi se razradio plan Dusanove zastite po sistemi zasticenog svedoka Cumeta.

Da dodam da je Dusana vec proglasio Autisticnim detetom bez ikakvih dokaza.

Drugo ovde je bRu zLi jasno pokazao svoje LICEMRSTVO, savetuje Dusana kako da spreci omalovazavanja i vredjanja, a onda je ON SAM omalovazavao svako drugo misljenje kao sto je tebe nazvao balavcem i delikventom a mene neznalicom. Znaci ko je ovde lud?

Ma opusteno, takav je on :D Vrlo intrigantna licnost.

Ova tema zahteva ozbiljnost i odgovornost.
Ako ste zaboravili - dečko ima svega 16 godina. Po onome kako je sročio post, vidi se da nije glup, a ta činjenica predstavlja faktor nade.
Svi mi smo se, u određenim periodima života, osećali kao pali s Marsa.

Dečko, tebi treba razumevanje, toplina ... i pre svega adekvatno društvo.
Imam jednog u porodici koji je prošao kroz iste muke (obrati pažnju na perfekat). Dakle, prošao je, i danas je vrlo uspešan i omiljen u društvu. Oni, koji se sećaju njegovog hoda po trnju, skidaju mu danas kapu na izdržljivosti. Šta on ima od tih skidanja kapa - ne znam, ali znam da nije gorak i razočaran u svet.
Slična iskustva nisu neminovno loša, niti neminovno dobra, i posledice zavise isključivo od tebe.

Pre nego što zatvorim temu, koja je postala poligon za dokazivanje je l bolje tući, kresnuti ili trpeti, tekstić:

Setila se dečaka iz komšiluka. Išli su u isto odeljenje, a njegova majka ispijala je kafe sa njenom. Dečko je izuzetno ozbiljno shvatao školske obaveze, znao i ono što se nije tražilo, ređao najbolje ocene. Profesori su ga cenili, deca izbegavala, rugala mu se i nazivala štreberom. Da nevolja bude veća, oblačio se starmalo: zimi u štofane pantalone, ispeglane „na crtu“, leti u slične, samo od tanjeg materijala, u košulje strogog kroja sa krutim okovratnicima, zakopčane do grla. U sedmom razredu su ga naružili retki, tamni brčići koje, iz nekog razloga, nije brijao, pa je izgledao kao uštirkani čovečuljak, bonsai odraslog čoveka, zalutao među razuzdane pubertetlije. Maltretiranje je počelo još u nižim razredima: obično bi se grupica vršnjaka navrzla na njega posle časova, ili za vreme odmora (u prisustvu dežurnog nastavnika koji je okretao glavu na stranu, praveći se kako ne vidi i ne čuje). Otimali su mu torbu, vadili iz nje pribor i bacali u klozetsku šolju, cepali sveske, nekoliko puta mu polomili naočare. Njegova majka se posle nekog vremena požalila učiteljici, učiteljica je slegnula ramenima i uputila je kod školskog psihologa, a školski psiholog dao vickasti komentar: Vašem sinu nedostaje ulično vaspitanje. Ta rečenica godinama je među roditeljima kružila kao primer paradoksa. Dečak je bio potpuno izopšten iz sredine. Nije išao na izlete i ekskurzije, a posle nastave bi trčao kući. Savetovano mu je da upiše školu karatea, ili savlada neku drugu borilačku veštinu i tako se reši malih siledžija. Takođe, da promeni frizuru i kompletan imidž; da se smeje kada i svi ostali i, eventualno, pronađe sopstvenu žrtvu pomoću koje bi dokazao kako i on zna šta je ulično vaspitanje. Međutim, opirao se. Njegova majka je tvrdila da mu je kupila kompletno novu garderobu, kakvu nose dečaci njegovog uzrasta (i zbog toga otišla u poveliki minus na tekućem računu), ali da je sin sa prezrenjem odbacio bilo kakve stilske inovacije svoje ličnosti.

Nakon elitne gimnazije u kojoj je proglašen za učenika generacije, završio je fakultet sa najvišim ocenama i otišao preko okeana. O njemu su redovno stizale vesti: našao dobro plaćen posao, doktorirao, napredovao u karijeri, kupio auto, kuću, oženio se, postao otac.

Katarina ga je videla pre tri godine, kada je došao sa porodicom u Beograd: ni traga od uštogljenosti, nigde u njemu senke onog dečaka sa margina.
Tada je shvatila ižvakanu rečenicu, koja joj je ranije ličila na opravdanje neuspešnih: neki ljudi se rode na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back