Netfliks objavio dokumentarac o "hercegovačkom Spajdermanu"

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.899
204344_microsoftteams-image-1_s.jpg

Netfliks je objavio dokumentarac o Vjeranu Tomiću, francuskom pljaškašu poreklom iz Hercegovine koji je iz muzeja Pariza ukrao slike i umetnine vredne na stotine miliona dolara.

"Vjeran Tomic: The Spider-Man of Paris", kako se zove ovaj dokumentarni film, režirao je Džejmi Roberts, a u njemu Tomić lično govori o svojoj "karijeri".

Nadimak "Spajdermen" dobio je zbog sposobnosti da se penje po zgradama i skače s krova na krov, što mu olakšavalo i da vrlo brzo i lako pobegne sa mesta pljačke i zbog toga postao poznat širom sveta.

Da Francuzi vole intrigantne priče o velikim pljačkama, dokaz je popularnost tamošnje serije "Lupin", upravo na Netfliksu, koja je jedna od najgledanijih u istoriji te platforme. I kao i legendarni fiktivni pljačkaš iz pera Morisa Leblana, prema pisanju francuskih medija, Tomić je stekao i brojne simpatije tamošnjeg naroda.

Tomić je rođen Parizu, ali su ga zbog bolesti majke odgajali deda i baba u Mostaru. Tamo je i prvi put ukrao i to dve knjige stare nekoliko stotina godina.
"Bio je to intuitivan čin. Niko me nije učio. Kao da me nešto povuklo da to uradim", ispričao je kasnije.
Povratak u Pariz s 11 godina nije dobro prihvatio, a tvrdi da je baš zbog toga otišao s druge strane zakona,.
"Da me nisu iščupali iz Bosne, vodio bih miran, drugačiji život", tvrdio je Tomić.

On je 2017. godine osuđen na osam godina zatvora zbog najveće krađe umetnina u istoriji Francuske.
Remek-dela, uključujući Pikasovog "Goluba sa zelenim graškom" i Modiljanijevu "Žena s lepezom" nikada nisu pronađena.

link

Back