.NET Junior intervju pitanja

mrFlash

Početnik
Poruka
2
Pozdrav narode,
pre svega izvinjavam se ako vec postoji ovakva tema, ja nisam uspeo da je pronadjem. Trenutno zavrsavam studije pa bih polako poceo da trazim posao ili praksu na poziciji Junior .NET developera. Zamolio bih iskusnije kolege koje su vec prosle kroz sve to da ukoliko mogu podele sa mnom iskustva sa intervjua. Najvise me zanima kakva to otprilike pitanja(pored onih standardnih sta je klasa, objekat, struktura, svojstvo itd.) obicno budu postavljena? Pre svega mislim na to kakvi se otprilike logicki zadaci dobijaju za resavanje?
Znam da svaka firma ima neki svoj sistem ali bih vas zamolio da me onako globalno uputite u sve to. Takodje bih jako cenio i svaku drugu informaciju za koju mislite da je bitna i savet na sta bih trebao da obratim paznju, to bi mi stvarno mnogo znacilo.
Unapred hvala na odgovorima :)

Vrlo je tesko da ti se odgovori na ovo, ali uglavnom firme pocinju sa laganim zagrevanjem, tipa:
1. sta je klasa
2. sta je izvedena klasa
3. sta je framework
4. sta je interfejs
5. razlika izmedju klase i interfejsa

U zavisnosti od toga cime se firma bavi, ocekuj i neka pitanja poput necega sto nije .NET, a univerzalno je, i svaki developer bi trebao da zna:
1. elementarno o frontend-u (malo html-a, css-a, js-a)
2. elementarno o bazama podataka (sql, upiti, trigeri, stored procedure, relacione baze podataka....)
3. elementarno o tipovima 'tekstualnih' podataka (json, xml....)
4. design patterns (da opises sta su, navedes neki, objasnis kako radi. Impresioniraces ih ako pomenes i objasnis ukratko MVC, MVVM, i Repository pattern)

Zatim, ocekuj i neka konkretna "naprednija" pitanja o .NET-u:
1. async/await
2. lock
3. linq/lambda

To je, odprilike, to.
Plus, ocekuj da resis neke probleme - sitne zadacice, uglavnom u vezi nekih manipulacija podacima/nizovima i tako to, jer preko tih problemcica vide kako razmisljas.
Na primer, provezbaj primere resavanja sortiranja niza nekim naprednim metodama, recimo 'quick sort', i izguglaj i provezbaj takozvani "problem ranca" - kroz to ces se odlicno pripremiti za taj deo prakticnog testa.

Za juniora mozda i ne bude naknadnog testiranja resavanja konkretnog OOP problema, ali nije nemoguce da dobijes i da resis (uglavnom postavis) neki kompleksniji OOP problem. Za te probleme, nemoj da stedis na interfejsima i implementaciji istih, i ne zamajavaj se "kako ce program da radi", vec ostani na niovu "sta ce program da radi", i konkretno imaj to u vidu kada budes resavao zadatak ovog tipa.

To je, odprilike, to.

P.S.
Jos neka pitanja koja bi meni pala na pamet da pitam juniora:
1. znas li sta je regex?
2. znas li sta je xslt?
3. koja je razlika izmedju IP i TCP protokola?
4. koja je razlika izmedju html-a i xml-a?
5. jesi li cuo za less?
6. znas li razliku izmedju web-api i wcf-a?
7. za sta je zaduzen entity framework?
8. kako treba da budu povezani objekti izmedju sebe, a kako treba da budu povezane metode u okviru objekata?

Naravno, niko ne ocekuje da ti znas odgovor na sva ova pitanja, sasvim je dovoljno ako znas odgovor na 70-80%. Dobar poslodavac ce vise ceniti nacin na koji dajes odgovore, kako ih obrazlazes, koliko koristis "slobodan i opusten stil" pri davanju odgovora, itd.

Eto, nadam se da je od pomoci.

I neka je sa srecom ;)

Back