nesvestice zbog holesterola????

akassa

Zainteresovan član
Poruka
140
moja majka ima 52 godine,menopauza je prosla.imala je neke vodene ciste na jajnicima pa je to sredila.danas je bila opet na ginekoloski pregled pa su joj rekli da ima miom na materici kojeg ce da prate jer se vidi da je bio veci a sad se smanjio.na kontrolu ce za 6 meseci.medjutim njoj se u zadnjih nekoliko dana desavalo da se zanesvesti i da joj sve ,,igra'' pred ocima i neka slabost.ta doktorka joj uradila neke analize i rekla da je sa bubrezima,jetrom i ostalim sve ok,nego da ona ima neko zacepljenje krvne zile u vratu i da je to stegnuta masnoca,pa srce ne pumpa dovoljno krvi u glavu.ona ce morati da urali jos analiza,da proveri holesterol,ali majka kaze da ce da ceka,jer misli da ce to proci samo od sebe.zena je jako tvrdoglava,ja se plasim da li to moze da osteti mozak,ili srce ili da je to strasno,ne daj Boze.ja nisam kraj nje,mozda mi nije ni rekla sve,moze i da mi kaze da isla,i nije nista samo da bih ja prestala da je molim da ide.da li neko od vas zna nesto o ovome,molim da mi napisete.pozdrav

Od kud ta doktora zna da ima zacepljenje arterije? To je malo komplikovaniji pregled, radi se kod kardiologa.

Elem, te nesvestice se javljaju i kod mladih ljudi, ali kod starijih vise, ja od toga patim vec 15 godina, uglavnom mogu da dodju zaista od te zacepljene arterije,
ali je to jako, jako retko, najcesce dolaze zbog poremecenog centra za ravnotezu u uhu, a zato treba da ide kod lekara za uho ,grlo i nos.
U mom slucaju nije nikada otkriveno od kud te nesvestice, ali to dolazi nekako periodicno, dodje samo od sebe , traje nekoliko dana , a onda
i prodje pa i zaboravim da ih je bilo. Nema potrebe da se uzbudjes ni ti ni ona, ali u svakom slucaju treba da joj kardiolog proveri krvne sudove.

Mogu nesvestice da se jave zbog suzenja arterija vrata.
Mozda da uradi dopler.
A moguce je da se te nesvestice javljaju ako na primer sedi pa naglo ustane.

Mogu naravno, na to se prvo posumnja, ali je zato potreban pregled kod kardiologa.
( valjda je to taj dopler). Kao sto vec rekoh ( posto patim od te boljke) izgleda da je po sredi stvarno to uho
kada iskoce nekakvi kristali ( neka neki lekar lepo objasni o cemu se radi) u srednjem uhu i onda se
poremeti centar za ravnotezu, a da je to stvarno u pitaju, najbolji je dokaz nesvestice ( ili konkretnije
vrtoglavice) kada se legne i ima se utisak da se tone ili barem da si mrtav pijan.

Za to su jako preporucljive ( a i pomazu) vezbe gde mrdas glavom levo, desno, brzo sporo, ocima kolutas u svim
opravcima i ima jos nekih drugih, mrzi me da ih pisem.

Inace, u pravu si, savet je da se narocito iz kreveta ne ustaje naglo jer moze da se desi da padnes pa da te vise niko ne podigne.
Znaci, prvo sednes, izbrojis do deset pa onda ustajes.

@Rayela
Ko ti je rekao da je to najcesci uzrok i zasto ga toliko potenciras? Vidis da je u pitanju starija zena i, kao takvoj, mnogo vise odgovaraju vaskularni uzroci ili neko neurolosko oboljenje.

@akassa
Nateraj je obavezno da ode na preglede, to nije za zezanje. Ako je zapusena ta vratna arterija, moglo bi doci i do mnogo vecih problema od te nesvestice. Javi kakvi su rezultati. Pozdrav!

Poslednja izmena:
@Rayela
Ko ti je rekao da je to najcesci uzrok i zasto ga toliko potenciras? Vidis da je u pitanju starija zena i, kao takvoj, mnogo vise odgovaraju aterosklerotski uzroci ili neko neurolosko oboljenje.

@akassa
Nateraj je obavezno da ode na preglede, to nije za zezanje. Ako je zapusena ta vratna arterija, moglo bi doci i do mnogo vecih problema od te nesvestice. Javi kakvi su rezultati. Pozdrav!

Posto i sama bolujem ( aj nije rec bolest pravi izraz jer se to javlja samo tu i tamo) vec godinama od tih vrtoglavica
pratim te teme, osim toga isla sam i sama na sve moguce preglede kod zaista velikih strucnjaka, ukljucujuci i neurologe,
kardiologe, snimanje glave, prenosim ono sto sam saznala i iskusila. A posto sam imala tinitus, a imam ostecen sluh
kao posloedicu toga, onda sam cesto obilazila i lekare za uho. Ima nekoliko vrsta tih vrtoglavica pa se na osnovu simptoma
i odredjuje dijagnoza.

A sto tebi smeta sto se ja javljam?

Daleko bilo da mi smeta, dobro je cuti razna iskustva, ali iz ovih nekoliko recenica preko foruma ni profesori se ne bi usudili da daju dijagnozu, a ne laici. Ti ne samo da si sa velikom sigurnoscu rekla sta je ovde uzrok, nego opusteno im govoris da ne brinu i da ce sve biti sjajno i bajno. Sama sada kazes da postoji vise vrsta vrtoglavice i gomila razlicitih uzroka za njih, pa ne vidim kako si uspela da zakljucis da je ovde u pitanju unutrasnje uho. Uz to, rekla si da je to najcesci uzrok, sto je epidemioloski netacan podatak, posebno za ovu starosnu grupu.

I dijagnoza se tu ne odredjuje na osnovu simptoma!

Poslednja izmena:
Daleko bilo da mi smeta, dobro je cuti razna iskustva, ali iz ovih nekoliko recenica preko foruma ni profesori se ne bi usudili da daju dijagnozu, a ne laici. Ti ne samo da si sa velikom sigurnoscu rekla sta je ovde uzrok, nego opusteno im govoris da ne brinu i da ce sve biti sjajno i bajno. Sama sada kazes da postoji vise vrsta vrtoglavice i gomila razlicitih uzroka za njih, pa ne vidim kako si uspela da zakljucis da je ovde u pitanju unutrasnje uho. Uz to, rekla si da je to najcesci uzrok, sto je epidemioloski netacan podatak, posebno za ovu starosnu grupu.

I dijagnoza se tu ne odredjuje na osnovu simptoma!

A kakvu sam ja dijagnozu davala? Rekoh da je najcesci uzrok to sa uhom ( tako tvrde strucnjaci u Nemackoj), rekoh da je najvaznije da se ispitaju krvni sudovi,
ako nije tu nikakav problem onda ne mora zena da se toliko sekira zbog majke.
Uostalm, ako ja na nekom forumu pitam, kazem nesto, zelim da cujem razna misljenja i iskustva, sigurno je da racunam s tim da se jave razni ljudi,
a jos je sigurnije da cu ipak izvuci neko naravoucenije i otici kod lekara.

Back