Нешто мало о Јулијанском календару

Meliot

Elita
Poruka
24.197
Јулијански календар увео је Гај Јулије Цезар 45. године п.н.е. под утицајем египатске владарке Клеопате, а математички образац представља решење хеленистичког астронома Сосигена из Александрије. Постао је званичан календар хришћанске цркве на Првом васељенском сабору у Никеји 325. године н.е., свака четврта година му је преступна када се месецу фебруару додаје један дан па тада година има 366 дана, док у регуларној години има 365 календарских дана. Након увођења Јулијанског календара свака трећа година је била преступна и пошто је грешка уочена Октавијан Август је наредио да се избаце преступне године између 9. године п.н.е. и 8. године н.е. како би грешка била исправљена и тиме је заслужио да један месец у години понесе његово име.

Цезар је у почетку наредио да непарни месеци имају по 31 дан а парни по 30, изузев фебруара који је у преступној години имао 30 а у регуларној години 29 дана. Месеци су се звали: Januarius, Februarius, Martius, Aprilis, Maius, Junius, Quintilis, Sextilis, September, October, November i December. Месец Quintilis је преименован у Julius (данашњи јул) у част Гаја Јулија Цезара, а месец Sextilis је у част Октавијана Августа преименован у август јер је у том месецу имао највише ратних победа. Како је са новим називима месец јул имао 31 дан а месец август дан мање Октавијан је сматрао да није у реду да његов месец има дан мање од Цезаровог и из фебруара је пребацио један дан у месец август. Сада су постојала три узастопна месеца са по 31 даном (јул, август и септембар) па је одлучено да се један дан из септембра пребаци у октобар, а један дан из новембра да се пребаци у месец децембар. Тако је Јулијански календар добио називе месеца и распоред броја дана у свакоме од њих.

Poslednja izmena:
Zasto Srbi pravoslavci koriste Gregorijanski kalendar, a foliraju se da koriste Julijanski?
Грегоријнски календар је цивилни календар, а Српска Православна Црква и даље киристи Јулијански календар, зато се на пример Божић у Србији слави 7. јануара по Грегоријнском, али је то то старом календару 25. децембар, или се 13. јануара увече прославља долазак нове године која се назива Српском новом годином.

Koristim milankovicev, koji je i crkva prihvatila 1923
Zasto oni ne prelaze na njega je pitanje politike a ne istine
Zasto je crkvi vaznija politika od istine je pitanje za crkvu
Не постоји ”истина” у црквеним питањима. Црква је та која одређује шта је ”истина”. Потпуно је бесмислена расправа са позиција науке, календара или било које световне позиције, на питања када се Исус родио или када је васкрсао. То су искључиво црквена питања и тако их треба и третирати.

Zasto oni ne prelaze na njega je pitanje politike a ne istine
Zasto je crkvi vaznija politika od istine je pitanje za crkvu
Ja verujem da je Julijanski ispravan kalendar ali da su satanisti ubedili papu Gregora da godina ne traje 365.25 dana već da ima još decimala. Bog ne pravi greške sa bezbroj nekih decimala. Sada su dali jednu veličinu a sutra mogu reći da instrumenti nisu bili tačni pa će promeniti opet neke decimale, pa opet računaj i uklapaj novi kalendar.

Ja verujem da je Julijanski ispravan kalendar ali da su satanisti ubedili papu Gregora da godina ne traje 365.25 dana već da ima još decimala. Bog ne pravi greške sa bezbroj nekih decimala. Sada su dali jednu veličinu a sutra mogu reći da instrumenti nisu bili tačni pa će promeniti opet neke decimale, pa opet računaj i uklapaj novi kalendar.
Да и број ПИ је у ствари само 3.14, али су се сатанисти умешали :mrgreen:

Не постоји ”истина” у црквеним питањима. Црква је та која одређује шта је ”истина”. Потпуно је бесмислена расправа са позиција науке, календара или било које световне позиције, на питања када се Исус родио или када је васкрсао. То су искључиво црквена питања и тако их треба и третирати.
Oni su rekli da je milankovicev istina, kao i nauka
Ne treba rasprava to je vec zakljuceno

Kakve veze sa istinom ima ono u sta neko veruje?
Egiocani su jos znali koliko traje godina, dodavali su danei oni pre 5 hilj god
https://sh.wikipedia.org/wiki/Egipatski_kalendar

Да и број ПИ је у ствари само 3.14, али су се сатанисти умешали :mrgreen:
To može da se dokaže vrlo lako. Uzme se jedan krug koji je upisan u kvadrat i od njih se naprave dva staklena suda, jedan valjak čija je osnova zadati krug i jedan kubus čija je osnova kvadrat u koji je upisan zadati krug.

Sipa se voda u jedan, na primer u kubus i izmeri se visina kubusa. To je bar lako da se precizno izmeri danas sa tehnologijom. Posle se ta ista voda sipa u valjak i izmeri se sada H valjka. Naravno zapremine valjka i kubusa su iste ali se njihove visine razlikuju. Znaju se sada sve veličine, poluprečnik kruga valjka koji je polovina stranice kvadrata kubusa. Vv=r2piHv, Vk=4r2Hk, Vv=Vk, r2piHv=4r2Hk, piHv=4Hk, Hv i Hk su poznate iz merenja i kada se ubace u izraz piHv=4Hk dobije se tačna vrednost broja pi.

Kada bih imao mogućnosti baš bih voleo da probam da proverim da li je tačno da je broj pi 3,14159...

Poslednja izmena:
Oni su rekli da je milankovicev istina, kao i nauka
Ne treba rasprava to je vec zakljuceno
Ко су ”они” и шта је већ закључено?
Ако причамо о цркви, Миланковићев календар је прихваћен на Свеправославном конгресу у Цариграду, али је свака православна црква доносила одлуку да ли ће или не применити нови календар. СПЦ га још увек није применила и користи и даље Јулијански календар. Али опет понављам, питања термина слављења појединих црквених празника нису календарска, већ црквена питања, тако да је сасвим беспредметно расправљати о њима као о календарским или научним питањима. На основу ког научног доказа ми уопште можемо да тврдимо да се Исус родио 25. децембра?
Овде је један добар чланак у коме је питање Цркве и Миланковићевог календара детаљније објашњено:

Zašto Srpska pravoslavna crkva nikada nije prihvatila Milankovićev kalendar

Ко су ”они” и шта је већ закључено?
Ако причамо о цркви, Миланковићев календар је прихваћен на Свеправославном конгресу у Цариграду, али је свака православна црква доносила одлуку да ли ће или не применити нови календар. СПЦ га још увек није применила и користи и даље Јулијански календар. Али опет понављам, питања термина слављења појединих црквених празника нису календарска, већ црквена питања, тако да је сасвим беспредметно расправљати о њима као о календарским или научним питањима. На основу ког научног доказа ми уопште можемо да тврдимо да се Исус родио 25. децембра?
Овде је један добар чланак у коме је питање Цркве и Миланковићевог календара детаљније објашњено:

Zašto Srpska pravoslavna crkva nikada nije prihvatila Milankovićev kalendar
Da, o njima pricamo
To sam i rekao, pitanje crkvene politike
ne istine
Zasto oni koji se deklarativno zalazu za istinu istu ne primenjuju kad vec sasvim jasno znaju ?
Trazis naucne dokaze za datum rodjenja nekog ko po nauci nije postojao

Da, o njima pricamo
To sam i rekao, pitanje crkvene politike
ne istine
Zasto oni koji se deklarativno zalazu za istinu istu ne primenjuju kad vec sasvim jasno znaju ?
Trazis naucne dokaze za datum rodjenja nekog ko po nauci nije postojao
Не тражим ја већ ти. Ако неко није постојао, како можеш тврдити који календар исправније утврђује датум његовог рођења :D
Ја покушавам да ти објасним да Црква није место у коме треба да тражиш ”научне истине” :)

Не тражим ја већ ти. Ако неко није постојао, како можеш тврдити који календар исправније утврђује датум његовог рођења :D
Ја покушавам да ти објасним да Црква није место у коме треба да тражиш ”научне истине” :)
Nauka tvrdi isto kao i crkva, katolicka ali i pravoslavna, da je milankovicev kalendar najtacniji
Datum u njemu kad je prvi januar je utvrdjen nekim koncenzusom, ne necijim datumom rodjenja
Naravno da ne trazim naucne istine u crkvi, SAMA ONA JE DOSLA DO ISTOG ZAKLJUCKA KAO I NAUKA
Samo postavljam pitanje - zasto guraju ono sto znaju da nije tacno ?
Od crkva koja tvrdi da je jedina istinita ne bi ocekivao da radi nesto sto zna da nikako nije istinito?

Nauka tvrdi isto kao i crkva, katolicka ali i pravoslavna, da je milankovicev kalendar najtacniji
Datum u njemu kad je prvi januar je utvrdjen nekim koncenzusom, ne necijim datumom rodjenja
Naravno da ne trazim naucne istine u crkvi, SAMA ONA JE DOSLA DO ISTOG ZAKLJUCKA KAO I NAUKA
Samo postavljam pitanje - zasto guraju ono sto znaju da nije tacno ?
Od crkva koja tvrdi da je jedina istinita ne bi ocekivao da radi nesto sto zna da nikako nije istinito?
Не знам где то католичка црква тврди да је Миланковићев календар најтачнији?
Што се тиче овог осталог, не бих се понављао, ја у клин, ти у плочу, тако можемо до прекосутра :D
А календар не може бити неистинит, само нетачан, или недовољно тачан :mrgreen:
Не разумем што тебе жуља то питање?

Не знам где то католичка црква тврди да је Миланковићев календар најтачнији?
Што се тиче овог осталог, не бих се понављао, ја у клин, ти у плочу, тако можемо до прекосутра :D
А календар не може бити неистинит, само нетачан, или недовољно тачан :mrgreen:
Не разумем што тебе жуља то питање?
Pridrzava ga se, tako da se moze reci da ga smatra tacnim
Dok se spc pridrzava onog kog smatra netacnim, sto je javno rekla pre 101 god

Ne zulja me previse, pricamo, iznosim stav koji je jedino ispravan, bez ulaska u to koji je datum tacno tacan.
Tj nije nijedan cak ni po onome sta crkve kazu

Pridrzava ga se, tako da se moze reci da ga smatra tacnim
Нетачно. католичка црква се придржава Грегоријанског календара. Мораћемо да сачекамо 2800 годину да видимо хоће ли се прилагодити :)
Ne zulja me previse, pricamo, iznosim stav koji je jedino ispravan, bez ulaska u to koji je datum tacno tacan.
Tj nije nijedan cak ni po onome sta crkve kazu
:mrgreen:

To može da se dokaže vrlo lako. Uzme se jedan krug koji je upisan u kvadrat i od njih se naprave dva staklena suda, jedan valjak čija je osnova zadati krug i jedan kubus čija je osnova kvadrat u koji je upisan zadati krug.

Sipa se voda u jedan, na primer u kubus i izmeri se visina kubusa. To je bar lako da se precizno izmeri danas sa tehnologijom. Posle se ta ista voda sipa u valjak i izmeri se sada H valjka. Naravno zapremine valjka i kubusa su iste ali se njihove visine razlikuju. Znaju se sada sve veličine, poluprečnik kruga valjka koji je polovina stranice kvadrata kubusa. Vv=r2piHv, Vk=4r2Hk, Vv=Vk, r2piHv=4r2Hk, piHv=4Hk, Hv i Hk su poznate iz merenja i kada se ubace u izraz piHv=4Hk dobije se tačna vrednost broja pi.

Kada bih imao mogućnosti baš bih voleo da probam da proverim da li je tačno da je broj pi 3,14159...

200w.gif

Црква никад није прихватила нешто ново нити ће ИКАД прихватити ишта супротно од своје одлуке у 4том веку по питању мерења годишњег циклуса...

Све локане квазиправославне цркве које прихватају супротно од већ прихваћеног и одлученог во вјеки вјеков су лажне православне и секуларистичке верске удруге под именом цркве

Црква никад није прихватила нешто ново нити ће ИКАД прихватити ишта супротно од своје одлуке у 4том веку по питању мерења годишњег циклуса...

Све локане квазиправославне цркве које прихватају супротно од већ прихваћеног и одлученог во вјеки вјеков су лажне православне и секуларистичке верске удруге под именом цркве
Ne možeš bugarsku, rumunsku ili grčku crkvu nazivati kvazipravoslavnom. Da ne ulazimo u dubinu, ali u Svetom pismu stoji da je Bog neraskidiv pred Bogom pa Crkva dozvoljava razvod. Mislim da svuda ima grešaka, ali mislim da ih u konzervativnim crkvima kakva je SPC ima najmanje.

Back