Nestala teniserka

ambidekster65

Legenda
VIP
Poruka
72.795

Peng nestala, Osaka i Novak u šoku, WTA ne veruje Kinezima​

suai-peng-66662-750x499.jpeg

Četvorostruka Grend slem šampionka Naomi Osaka istakla je da je veoma zabrinuta za Šuai Peng sa kojom niko nije uspeo da stupi u kontakt od dana kada je objavila da je seksualno zlostavljao nekadašnji premijer Kine. U WTA nisu uvereni u verodostojnost pisma kojim se Peng oglasila, a šokiran njenim nestankom je i Novak Đoković.

Šuai Peng je na društvenim mrežama objavila ranije ovog meseca da je seksualno zlostavljao bivši premijer Kine Žang Gaoli. Od tada su WTA, ATP, brijne igračice i igrači pružili podršku Peng, ali niko nije uspeo sa njom da stupi u kontakt.

„Nedavno sam obaveštena da je teniserka nestala nedugo nakon što je objavila da je doživela seksualno nasilje. Cenzura nikda nije dobra, nadam se da je Šuai Peng, ali i njena porodica, na sigurnom i da je dobro. Šokirana sam zaista ovom situacijom i šaljem joj svu svoju ljubav“, poručila je Osaka.

Prvi čovek WTA Stiv Simon rekao je da nije bio u kontaktu sa Peng, ali da su ga iz Teniske federacije Kine uverili da je ona a sigurnom i da nije fizički ugrožena.

Na adresu WTA stiglo je pismo koje je navodno napisala sama teniserka:

„Zdravo svima, ovde Šuai Peng. U vezi sa nedavno objavljenim vestima na sajtu WTA, taj sadržaj nije potvrđen sa moje strane i objavljen je bez mog pristanka. To je lažna vest, uključujući i priču o navodnom seksualnom zlostavljanj. To nije istina.

Nisam nestala. Nisam ugrožena, odmaram kod kuće i sve je u redu. Hvala što brinete za mene. Ako budete objavljivali više vesti o meni, molim vas da prvo proverite i da ih objavljujete uz moj pristanak. Kao profesionalna teniserka, zahvaljujem vam se na brizi. Nadam se da ću, uz vašu pomoć, ako bude prilike, nastaviti da promovišem kineski tenis za koji se nadam da će biti samo bolji i bolji. Još jednom, hvala vam na brizi“
, navodno je napisala Peng.

Simon se u sredu uveče oglasio i novim saopštenjem:

„Saopštenje koje je danas objavila kineska državna televizija o Šuai Peng samo dodatno pojačava moju zabrinutost za to gde se ona nalazi i da li je bezbedna.

Veoma mi je teško da poverujem da je Šuain Peng napisala mejl koji smo dobili. Peng je pokazala izuzetnu hrabrost kada je opisala ono što joj se dogodilo i što joj je učinio nekada visoko državni činovnik. WTA, kao i ostatak sveta moramo da dobijemo nezavisan i jasan dokaz da je ona bezbedna. Iznova i iznova pokušavam da dođem do nje na razne načine, ali ne uspevam.

Mora da joj bude dozvoljeno da slobodno govori, bez cenzure, bez zastrašivanja sa bilo koje strane. Njeno svedočenje o seksualnom napadu mora da bude poštovano, ispitano i to potpuno transparentno, bez ikakve cenzure.

Glas žena mora da bude saslušan i poštovan, ne cenzorisan
„, navdeno je u saopštenju predsednika WTA.

O ovoj situaciji govorio je i Novak Đoković:

„Nemam mnogo informacija o svemu, saznao sam za to pre nedelju dana i zaista sam šokiran vešću da je nestala, još i više zato što je to neko koga sam viđao na turu prethodnih godina više puta. Nemam mnogo toga da kažem sem da se nadam da će je pronaći, da je dobro. To je veoma grozno, mogu samo da zamislim kako se njena porodica oseća“, rekao je Đoković.

Sport Klub

Novi zaplet u slučaju nestale kineske teniserke​

1637229568-21308340581466-750x512.jpg

Kineska teniserka Peng Šuaji i dalje nije stupila u direktnu komunikaciju sa bilo kim iz krovne organizacije ženskog tenisa, a "China Global Television Network" objavio je mejl koji je ona, navodno, poslala Stivu Sajmonu, prvom čoveku WTA.

Peng je pre nekoliko nedelja objavila optužbu o silovanju protiv bivšeg kineskog zamenika predsednika Vlade Džanga Gaolija, a nakon toga joj se izgubio svaki trag.

Televizija povezana sa kineskom Vladom objavila je sada pismo u kojem teniserka tvrdi da je dobro i da su prethodne optužbe o silovanju neistine.

Pozdrav svima, ovo je Peng Šuaji. Vezano uz nedavne vesti na službenoj stranici WTA, sadržaj nisam ni potvrdila ni verifikovala, te je on objavljen bez mog pristanka. Vesti iz te objave, među kojima i ona o optužbi za silovanje, nisu istinite. Nisam nestala i na sigurnom sam. Odmaram se kod kuće, sve je u redu. Hvala još jednom što brinete o meni. Ako WTA objavi još vesti o meni, molim vas da ih proverite sa mnom i da ih ne objavljujete bez mog pristanka. Kao profesionalna teniserka, zahvaljujem svima na brizi i porukama. Nadam se da ću i dalje promovisati kineski tenis ako dobijem priliku u budućnosti, nadam se da će biti sve bolji i bolji„, stoji u poruci.

Ubrzo nakon toga oglasio se i predsednik WTA Stiv Sajmon.

Današnja izjava objavljena od strane kineskog državnog medija oko Peng Šuaji podiže moju brigu o njenoj sigurnosti. Teško mi je da poverujem da je ona zapravo napisala mejl koji smo dobili i koji joj se pripisuje. Peng Šuaji je pokazala neizmernu hrabrost opisujući optužbe seksualnog napada prema njoj, od strane bivšeg člana kineske Vlade. WTA i ostatak sveta žele nezavisni i provereni dokaz da je sigurna. Pokušao sam da je kontaktiram nebrojeno puta preko različitih načina komunikacije, ali nisam uspeo„, rekao je, između ostalog, Sajmon.

Brojne teniserke i teniseri apeluju na društvenim mrežama da se istraži gde je Kineskinja.

Tridesepetogodišnjakinja je objavila optužbu za silovanje na društvenoj mreži Weibo, koje se dogodilo pre tri godine, a ta je objava zatim cenzurisana. Kasnije su bili i u ljubavnoj vezi.

Džang Gaoli (75) je bio zamenik predsednika Vlade između 2013. i 2018. godine.

Peng Šuaji je bila 2014. godine najbolja teniserka na WTA listi u konkurenciji parova, osvojila je Vimbldon 2013. godine i Roland Garos 2014. godine.

Sport Klub

WTA spreman da se povuče iz Kine: Žene moraju biti poštovane​

suai-peng-66662-750x499.jpeg

Prvi čovek WTA Stiv Sajmon najavio je da bi mogao da oduzme licence turnirima u Kini, ukoliko se ne pronađe Šuai Peng.

Peng je na društvenim mrežama objavila da ju je seksualno zlostavljao bivši premijer Kine Žang Gaoli, posle čega je nestala. Od tada niko nije uspeo da stupi u kontakt sa njom.

U kineskim medijima pojavilo se pismo koje je navodno napisala nekadašnja najbolja dubl igračica sveta, ali su čelnici WTA saopštili da u to ne veruju.

Sada je prvi čovek ženskog tenisa istakao da je spreman da povuče konkretne poteze.

„Spremni smo da prekinemo saradnju sa našim sadašnjim partnerima u Kini i suočimo se sa svim komplikacijama koje bi to izazvalo“, rekao je Sajmon za CNN.

„Ovo je svakako veće od poslovnog uspeha. Žene moraju biti poštovane“.

Podršku kineskoj teniserki putem društvenih mreža pružili su brojni igrači i igračice, među kojima Novak Đoković, Serena Vilijams, Naomi Osaka, Endi Mari…

Sport Klub

Kineske diplomate „ne znaju ništa“ o slučaju Šuai Peng​

1637340919-peng-750x455.jpg

Ministarstvo spoljnih poslova Kine, kako tvrdi njegov portparol, nema nikakve informacije o kontroverzi koja danima okružuje slučaj teniserke Šuai Peng.

Od kada je na društvenim mrežama optužila nekadašnjeg vicepremijera za silovanje, Peng nije bila u kontaktu sa bilo kim, ali je kineska državna televizija objavila izjavu koju je ona navodno dala, a i (opet bez dokaza) poslala ženskoj teniskoj organizaciji (WTA) da ova informacija nije istinita.

To je još više zabrinulo ceo teniski svet, prvi čovek WTA izrazio je sumnju u autentičnost pisma koje je dobio od Peng, kao i izjave koju je navodno dala za kinesku televiziju. Niko ne zna gde se teniserka nalazi i niko od nje nije čuo ni glas.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nema nikakve informacije o ovom slučaju.

Glasnogovornik ovog ministarstva, Žao Lijian, novinarima je rekao da „ovo nije diplomatsko pitanje“ i da „ne zna ništa o celoj situaciji“. To je zapravo ponovljena izjava u više navrata kao odgovor na sva pitanja u vezi sa optužbama koje je iznela Šuai Peng.

Sport Klub

Peng se pojavila na turniru – pokušaj da se smiri javnost?​

1636968914-GettyImages-1200831865-750x500.jpg

Kineska teniserka Šuai Peng pojavila se u javnosti na turniru za mlade koji se igra u Pekingu. To pokazuju snimci organizatora. Ona je optužila visokog državnog zvaničnika za seksualno zlostavljanje, a od tada Komunistička partija Kine pokušava da umiri javnost i strahovanja iz inostranstva suzbijajući informacije o tome gde se nalazi Peng i u kom je stanju.

Na snimku koji su objavili organizatori turnira „China Open“ na društvenoj mreži Vajbo (Weibo) ne pominje se aktuelna situacija i problem u vezi sa Peng. Ona stoji pored terena i potpisuje teniske loptice tokom druženja sa decom.

Dan ranije urednik zvaničnog javnog glasila komunističke partije je na Tviteru objavio da će se Peng uskoro pojaviti u javnosti, a pre njegovog tvita je i najpopularniji državni list objavio da je Kineskinja kod kuće i da je dobro, kao i da će se uskoro oglasiti.

Iz teniske, ali i šire javnosti i dalje stižu reakcije i komentari, ali i strah da sada vladajuća stranka pokušava da smiri zabrinutost javnosti, bez priznavanja da je Peng zaista nestala nakon što je optužila uglednog člana vladajuće partije Džanga Gaolija da ju je silovao.

Upravo je njen nestanak, ali i ćutanje Vlade na apele za informacije podstaklo pozive na bojkot Zimskih olimppijskih igara u Pekingu u februaru, što je za Komunističku partiju izuzetno važan i prestižni događaj.

Peng Šuaj je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra objavila je da ju je nekadašnji premijer Kine Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada „stražarila ispred vrata“.

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je „posle toga imala osećanja prema njemu“. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao „tenis“ blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng. Od tada niko nije video ni čuo Peng Šuaj.

Vladajuća komunistička partija suočavala se sa sve većim apelima teniskih zvezda i zvaničnika da dokaže da je Peng, trostruka učesnica Olimpijskih igara i bivša prva teniserka sveta u dublu, bezbedna i da joj dozvoli da govori slobodno.

Rasprave o njenoj optužbi su obrisane sa veb sajtova u Kini. Portparol vlade je u petak demantovao bilo kakvo znanje o tim optužbamPittsburgh Penguins, a. Internet filteri vladajuće stranke takodje blokiraju većinu ljudi u Kini da vide druge društvene mreže u inostranstvu i većinu globalnih televizijskih mreža.

U petak je zaposleni kineske državne televizije objavio na internetu fotografije teniserke Peng Šuaj u novom pokušaju da se odagna zabrinutost zbog njenog nestanka. Svetske agencije navele su da nije moguće utvrditi kada su te fotografije snimljene.

Sport Klub

Bezbedna u svom domu: Predstavnici MOK razgovarali sa Peng​

RTX89V7D-750x500.jpg

Međunarodni olimpijski komitet potvrdio je u nedelju da su zvaničnici MOK imali polučasovni razgovor sa Šuai Peng koja im je potvrdila da je bezbedna i da je dobro.

Nakon skoro 20 dana od kada je optužila nekadašnjeg potpredsednika Vlade za silovanje i perioda tokom koga niko sa njom nije bio u kontaktu, Šuai Peng razgovarala je sa zvaničnicima MOK.

Sve što je Komunistička partija preko medija koji sarađuju sa državom u tom periodu radila da uveri svetsku javnost da je Peng dobro nije dalo rezultate. Čak ni njeno pojavljivanje na omladinskom turniru u ovoj zemlji u nedelju.

Sa Peng su u nedelju razgovarali predsednik MOK Tomas Bah, predsednica odeljenja za sportiste Ema Tero i član MOK Li Lingvei, nekadašnji potpredsednik Teniske federacije Kine.

Peng se zahvalila MOK na brizi.

„Objasnila nam je da je dobro i da je bezbedna, da je u svom domu u Pekingu, ali da želi da njena privatnost u ovom periodu bude poštovana. Zbog toga i želi da u ovom periodu provodi vreme sa prijateljima i porodicom“, navedeno je u saopštenju MOK.

Predsednik MOK Tomas Bah pozvao je Peng da mu se pridruži na večeri kada bude u Pekingu u januaru, a „ona je to rado prihvatila“. Pozvani su i Tero i Li.

„Laknulo mi je što vidim da je dobro, to je bila naša glavna briga. Čini mi se da je opuštena. Ponudili smo joj da ostanemo u kontaktu, naglasili i da ima svu našu podršku i ona nam je rekla da to veoma ceni“, rekla je Tero.

Sport Klub

Трговинско-технолошки рат прелази у хибридни...
Занимљива прича з праћење, прича која ће у наредном периоду бити експлоатисана... Биће занимљиво видети да ли ће девојка "пребећи" на запад или ће уколико одбије бити ликвидирана...

Bezbedna u svom domu: Predstavnici MOK razgovarali sa Peng​

Pogledajte prilog 1055053

Međunarodni olimpijski komitet potvrdio je u nedelju da su zvaničnici MOK imali polučasovni razgovor sa Šuai Peng koja im je potvrdila da je bezbedna i da je dobro.

Nakon skoro 20 dana od kada je optužila nekadašnjeg potpredsednika Vlade za silovanje i perioda tokom koga niko sa njom nije bio u kontaktu, Šuai Peng razgovarala je sa zvaničnicima MOK.

Sve što je Komunistička partija preko medija koji sarađuju sa državom u tom periodu radila da uveri svetsku javnost da je Peng dobro nije dalo rezultate. Čak ni njeno pojavljivanje na omladinskom turniru u ovoj zemlji u nedelju.

Sa Peng su u nedelju razgovarali predsednik MOK Tomas Bah, predsednica odeljenja za sportiste Ema Tero i član MOK Li Lingvei, nekadašnji potpredsednik Teniske federacije Kine.

Peng se zahvalila MOK na brizi.

„Objasnila nam je da je dobro i da je bezbedna, da je u svom domu u Pekingu, ali da želi da njena privatnost u ovom periodu bude poštovana. Zbog toga i želi da u ovom periodu provodi vreme sa prijateljima i porodicom“, navedeno je u saopštenju MOK.

Predsednik MOK Tomas Bah pozvao je Peng da mu se pridruži na večeri kada bude u Pekingu u januaru, a „ona je to rado prihvatila“. Pozvani su i Tero i Li.

„Laknulo mi je što vidim da je dobro, to je bila naša glavna briga. Čini mi se da je opuštena. Ponudili smo joj da ostanemo u kontaktu, naglasili i da ima svu našu podršku i ona nam je rekla da to veoma ceni“, rekla je Tero.

Sport Klub
Screenshot_20211202-140911_YouTube.jpg

Back