Koliko često se vi srećete sa nerazumevanjem? Više nego što bih želela.
Koliko često pokazujete, ispoljavate nerazumevanje? Jednom i ja nisam razumela. Razumevala. I beskrajno mi je zbog toga žao. Prokleto mnogo.
Kako se borite sa nerazumevanjem? Pokušavam na sve načine da pojasnim. Da se shvati. Da se razume. Sve što u mojoj moći je. Da bude jasnije, da nerazumevanje preraste razumevanje a da prefiks "ne" nestane iz istoimene reči. Kada iscrpim sve načine, tada odustajem. Nisam od ljudi koji pokleknu, na prvu prečku. Prepreku. Ne dižem ruke tek tako lako. Ali, kada ih dignem, onda je zauvek. Nekome to vrlo deluje ono kao "Hvala ti , Bože", dok je drugima nekada delovalo "Vau, pa ti si neko ko ima istrajnost, da pojašnjava, čak i kada neko trenutačno ne razume..." Sada naučih da ne mešam ta dva.
Koliko često je nerazumevanje bilo uzrok nekog vašeg, ili tuđeg sukoba? NIje problem u nerazumevanju. Problem je u ne želenju da se nešto razume. Lepo kažu mudri ljudi, ko neće da shvati nešto, neće ni sa objašnjenjem. A, ko želi da razume, naći će način. Znači sve je do želje. Odnosno, do ne želenja istog.
Šta je koren nerazumevanja? Nemanje tolerantnosti. Nemanje poštovanja. Strah. Ponos. Inat. Mržnja.