Nepodnošljiva lakoća postojanja

Дади

Poznat
Poruka
8.502
Voditi ljubav sa ženom i spavati sa ženom su dve ne samo različite, nego gotovo suprotne strasti...Ljubav se ne izražava kroz čežnju za fizičkim sjedinjenjem(ta se čežnja odnosi na bezbroj žena), nego kao čežnjaza zajedničkim spavanjem(ta se čežnja odnosi samo na jednu ženu)
Milan Kundera

Napomena: terminom spavati sa ženom pisac objašnjava deljenje postelje i sna sa ženom a ne polno opštenje, tu radnju objasnio je terminom voditi ljubav...
Edit: pošto ovo mnogi shvataju bukvalno evo sad opet napominjem da ovo treba shvatiti malo slikovitije..ne bukvalno da ležiš i hrčeš pored žene...

Vaše mišljenje, zapažanje, stav, asocijacija na ovaj tekst iz romana Nepodnošljva lakoća postojanja od Milana Kundere?

Poslednja izmena:
ne znam sta da kazem na temu, osim da potvrdim napisano. tako barem i kod mene, ko kod milanceta.sam cin tzv. vodjenja ljubavi je zadovoljenje, ono pre i ono posle toga nosi u sebi ljubav na koju se misli.

sto pita onaj djavo u mi nismo andjeli 1- a gde je vodite? ili tako nesto.

ne znam mozda kod lekara, na trening, posao.

Voditi ljubav sa ženom i spavati sa ženom su dve ne samo različite, nego gotovo suprotne strasti...Ljubav se ne izražava kroz čežnju za fizičkim sjedinjenjem(ta se čežnja odnosi na bezbroj žena), nego kao čežnjaza zajedničkim spavanjem(ta se čežnja odnosi samo na jednu ženu)
Milan Kundera

Glupost.

Ljubav se moze odnositi na jednu zenu,vise njih,drvece,oruzje,decu.

Sto se tice spavanja naravno da ljubav nije zadovoljena ukoliko ne dolazi do prozimanja bica ljubavnika jedno sa drugim.Tu dolazi do razmene energije koja ih pojasnjava jedno drugom i sa svakim iskustvom se bolje poznaju.

Spavati sa zenom a ne voditi ljubav.Svasta.

Kakva covece strast u spavanju sa zenom a sa istom se ljubav ne vodi? To moze izazivati neka osecanja kod nekih muskaraca (poput onih koji idu kod profuknjace,plate,pa ih samo gledaju i drze glavu u narucju-kompleks majke),ali to staviti pod strast,ni slucajno.

Glupost.

Ljubav se moze odnositi na jednu zenu,vise njih,drvece,oruzje,decu.

Sto se tice spavanja naravno da ljubav nije zadovoljena ukoliko ne dolazi do prozimanja bica ljubavnika jedno sa drugim.Tu dolazi do razmene energije koja ih pojasnjava jedno drugom i sa svakim iskustvom se bolje poznaju.

Spavati sa zenom a ne voditi ljubav.Svasta.

Kakva covece strast u spavanju sa zenom a sa istom se ljubav ne vodi? To moze izazivati neka osecanja kod nekih muskaraca (poput onih koji idu kod profuknjace,plate,pa ih samo gledaju i drze glavu u narucju-kompleks majke),ali to staviti pod strast,ni slucajno.

momčino nemoj se uvrediti ali mislim da moraš malo inteligentnije pristupiti tekstu... nije ovde bilo reči da on ne vodi ljubav sa ženom sa kojom spava... već da to što vodi ljubav je zadovoljenje potrebe zajedno sa njom ali da to što prethodi vođenju ljubavi i taj zajednički san posle zapravo određuje količinu ljubavi između njih...
mislim da si previše površno i na brzaka pročitao i protumačio tekst...po mom mišljenju komentar ti je potpuni promašaj :)

sam čin polnog opštenja ne predstavlja ništa osim fizičke potrebe ukoliko tebe ne puca ta energija o kojoj ti pričaš posle seksa ili ti vođenja ljubavi (i nemoj molim te sada da mi kažeš da je seks jedno a vođenje ljubavi drugo jer mi se od pravljenja razlike između ova dva na prvi pogled različita ali realno sasvim ista pojma povraća :) )

Prijatelju,Kunderu sam citao jos dok si bio pola svog bica,nalazio se u jajetu i bio musko.

A sada je kod tebe izgleda prevagnulo zensko.

Stvarno ne znam sto uplices inteligenciju i racio u ljubav samu kad mu tu nije mesto.To cesto rade zene gonjene podsvesnim strahom pre samog cina predaje sebe ljubavniku i muskarcu.

Nije mi jasno ni sta je pisac hteo da kaze a ni ti,jos manje mi pada na pamet sta se mota u tvojoj glavi kad za neke proste i jednostavne stvari trazis neko supraracionalno tumacenje koje prevazilazi okvire obicnog razuma.

Ako se baš teži ka tome da se stavi razlika između vođenja ljubavi i obične polne radnje onda vođenje ljubavi kao takav fenomen ne može biti tako primitivan kao puko penetriranje penisa u vaginu i doživlljavanje vrhunca trenjem penisa unutar vaginalnog kanala...
onda se mora shvatiti kao uzvišeniji osećaj a ne kao fizička radnja... prema tome vođenje ljubavi kao takvo, trebalo bi da bude pojam koji označava razmenu emocija među partnerima svim čulnim opažanjima osim čula govora...a to je ono što je pisac pokušao da objasni...

nije ljubav kad ti njoj uguravaš penis u vaginu i vičeš joj o kako si dobra, o kako te volim...već je ljubav osećaj koji ona dobija od tebe nakon toga, kada u tvojim očima i tvom dodiru lebdi u energiji(emociji, pa ako hoćeš ljbavi) koju joj ti šalješ u tišini, ležeći pored nje...

nije ljubav kad ti njoj uguravaš penis u vaginu i vičeš joj o kako si dobra, o kako te volim...već je ljubav osećaj koji ona dobija od tebe nakon toga, kada u tvojim očima i tvom dodiru lebdi u energiji(emociji, pa ako hoćeš ljbavi) koju joj ti šalješ u tišini, ležeći pored nje...
Kažem ja da si ti preterao sa romantičarenjem. Jer ljubav jeste i jedno i drugo. A onaj pasus sa početka teme govori o spavanju. Ne o ležanju, ne o ''gledanju u tišini'', već bukvalno o spavanju. Ne učitavaj mu značenje koje nema, a naročito nemoj posle toga da prozivaš tuđu inteligenciju.

Kažem ja da si ti preterao sa romantičarenjem. Jer ljubav jeste i jedno i drugo. A onaj pasus sa početka teme govori o spavanju. Ne o ležanju, ne o ''gledanju u tišini'', već bukvalno o spavanju. Ne učitavaj mu značenje koje nema, a naročito nemoj posle toga da prozivaš tuđu inteligenciju.

taj pasus ima značenje kakvo mu ti pridaješ...na kraju krajeva to je i lepota čitanja romana...ali ako sve tako shvataš suvoparno prijatelju onda sam ti ja ovde na ovoj temi najmanja briga u životu :ok:

taj pasus ima značenje kakvo mu ti pridaješ...na kraju krajeva to je i lepota čitanja romana...ali ako sve tako shvataš suvoparno prijatelju onda sam ti ja ovde na ovoj temi najmanja briga u životu :ok:
Tvojom logikom, ništa nas ne sprečava da i uputstvu za upotrebu tostera pridamo značenje ljubavne (melo)drame, ako nam je toliko stalo da se prikažemo sofisticiranim i senzitivnim. Ali ako već imaš želju da sa drugim ljudima komuniciraš na neku temu, bilo bi dobro da izađeš iz subjektivnog fairyland-a u svojoj glavi.

I nisi nikakva briga; sve je ok. Ne znam odakle ti to.

Tvojom logikom, ništa nas ne sprečava da i uputstvu za upotrebu tostera pridamo značenje ljubavne (melo)drame, ako nam je toliko stalo da se prikažemo sofisticiranim i senzitivnim. Ali ako već imaš želju da sa drugim ljudima komuniciraš na neku temu, bilo bi dobro da izađeš iz subjektivnog fairyland-a u svojoj glavi.

I nisi nikakva briga; sve je ok. Ne znam odakle ti to.

Burazeru ja ovako mogu da raspravljam sa tobom do sutra... nije mi problem samo ne vidim svrhu...
postavio si komentar, ja se nisam složio, ti se nisi složio sa mojim shvatanjem, ja sam pojasnio moje shvatanje, ti se opet nisi složio,...e sad možemo da se smaramo do sutra ovako al bi ja ipak da dam drugima malo šansu da napišu nešto ako žele jer ti i ja na slaganje naići nećemo jer su nam ličnosti potpuno različite a samim tim i pogled na svet..
budi dobar i svako dobro :pivce:

Gde si našao Kunderu za ženski forum : )

Moja asocijacija: glavni lik tog romana je jedan kurvar koji 'vodi ljubav' sa apsolutno svakom ženom koja mu se nađe na putu. Šta on može zanimljivo da kaže o ljubavi, ženama? Ništa.
Ali dobar je pisac, svejedno. Oproštajni valcer i Šala su daleko bolje knjige.

Back