Nepobediva Armija

Pevacice, Sada malo sire da obrazlozim, juce nisam vremena. Sigurno si imala losa iskustva sa nekim muslimanima ili si bila u Rusiji i ono sto si videla ti se nije dopalo.

Ali to je tvoje licno iskustvo i ne moze iz licnog iskustva sto je veoma subjektivno da proizidje generalizacija za sve muslimane ili Ruse.

Zamisli da odes u Nevadu, SAD, i budes pored satora nesrecnika koji su izgubili sve u ekonomskoj krizi, gde su im banke sve uzele i ljudi danas zive u satorima. Pogresno bi pomislila da u SAD je sve golo siromastvo jer ljudi nemaju ni elemenatarni smestaj. Ali svakako je to pogresan zakljucak i ne moze se generalizovati na celu US populaciju.

Na zemljinoj kugli zivi izmedju 1.600.000.000 i 1.800.000.000 muslimana, skoro cetvrtina svetske populacije. To sto si upoznala je beznacajan uzorak da bi mogla da vrsis bilo kakvu generalizaciju.

Ali ‘ajde da idemo dalje, koliko u toj toj populaciji ima radikalnih islamista ili islamskih fundamentalista? Mozes doci do smesno male cifre, i procentata gde 1 dolazi posle mnogo nula. A da li znas da islam i ne poznaje pojmove kao sto su radikalni islamisiti i islamski fundamentalisti, i da su takvi mozda stvoreni na nekom drugom mestu. Ali da ne sirimo pricu.

Da li znas Pevacice da vrlo ozbiljni i ugledni naucni instituti i organizacije na Zapadu generalno BRIK zemlje a medju njima i Rusiju vide kao jedne od najbrze rastucih ekonomija i prognoziraju im vrlo visoko mesto medju ekonomijama u svetu? Pa reci cu ti: prema Goldman Sachs, Kina ce biti na prvom, Indija na trecem a Rusija i Brazil ce deliti peto i seto mesto na svetu po bruto domacem proizvodu za koju deceniju. Dakle Rusija ce biti ispred svih evropskih zemalja.

Mozemo pricati na osnovu cinjenica, analiza, podataka a ne subjektivnih i licnih utisaka. Ako je nesto belo a neko iz svog subjektivnog dozivljaja misli da je tamno ili sareno, to ne moze biti nista drugo do belo. Subjektivni i licni utisci nemaju vrednost. Tek ne generalizacije za veliku populaciju na osnovu minornih uzoraka.

Nemam nameru Pevacice da se raspravljam. Samo ti ukazujem da si upotrebila tesku rec koja nije primerena. Dobro, emotivnija si a ja postujem dame. Verovatno si divna osoba, iskrena, otvorena, osecajna.

A sada da kazem sta sam zeleo da kazem postavljanjem tri klipa o savremenom ruskom oruzju. Nije mi bila namera da hvalim Ruse u polju gde oni uz SAD i jos mali broj zemalja suvereno vladaju, a to je naoruzanje i vojna tehnika. Moguce Rusija raspolaze veoma mocnim i ubojitim oruzjima i u nekim oblastima ostvarila je najvise tehnoloske domete. Dao sam primere visenamenskog robota koji zamenjuje mnogo zivih vojnika, ultramodernog Sukhoi aviona visokih performansi i razvoja plazma oruzja sto spada u tehnoloski vrh u tom podrucju u svetu (i Amerikanci eksperimentisu sa ovim tipom oruzja), ali ne zato da bih hvalio Ruse vec da bih skrenuo paznju gde su nasi dometi na tom polju. Imamo nesto od Migova (opet ruskih ali ranijih generacija), o robotima koji zamenjuuju vojnike mozemo da gledamo kako drugi rade a o plazma oruzju mozemo samo da sanjamo.

Ok, nije ni to poenta, mi smo mala zemlja i nemamo naucne, tehnoloske niti finansijske potencijale za neke visoke domete. Ali onda ako smo u takvoj situaciji
[size=+1] ne mozemo da se podsmevamo niti delimo lekcije onima koji su neuporedivo naucno i tehnoloski napredniji i finansijski bogatiji od nas[/size]

U principu takvim silama kao sto je Rusija ne treba se zamerati niti ih provocirati posto mogu biti veoma opasne. Pevacice, koliko god da ih nipodastavas, sto je tvoj subjektivni umisljaj, a ne racio, iskreno koliko vremena bi trebalo da jedna takva sila zauzme sve znacajne tacke u Srbiji, da li bi se merilo nedeljama ili danima? Naravno, Srbija je sa Rusijom u prijateljskim odnosima i to se nece desiti, ali samo kao primer njihove snage i moci u odnosu na nasu malu i po bogatstvu skromnu zemlju.

Back