Neplaceni racuni

Potrebna mi je vasa pomoc. Izdala sam stan pre cetri meseca paru, navodno muzu i zeni.Pre 15 dana je trebalo da se vidimo za kiriju,ali ja vidim ne javljaju se pa rekoh mozda ljudi nemaju para sacekacu.Medjutim njih nema,ja pozovem na telefon niko se ne javlja, ja odem do stana zakljucano.Udjem u stan i imam sta da vidim,oni se iselili, ostavili krs po stanu, zaledila se vodoinstalacija, nisu ni racune placali dva meseca.Kljuceve mi nisu vratili.Sta da radim, da li postoji nacin da ih tuzim, inace znam samo iz kog su oni mesta, kako se prezivaju i sta ona studira ,ostavila je ime prezime i broj telefona na uplatnici i nista vise ne znam. Da li naa osnovu toga mogu nesto da uradim?

Pa verovatno i možeš da ih tužiš na osnovu tih podataka koje imaš, ali ćeš verovatno automatski da počneš plaćati i porez na podstanare, kako čujem to je valjda već zaživelo, a sigurna sam da ih nisi prijavila nigde da su ti podstanari.
Ubuduće pamet uglavu pa pare traži unapred a i priznanice da su poplaćali dažbine.

Potrebna mi je vasa pomoc. Izdala sam stan pre cetri meseca paru, navodno muzu i zeni.Pre 15 dana je trebalo da se vidimo za kiriju,ali ja vidim ne javljaju se pa rekoh mozda ljudi nemaju para sacekacu.Medjutim njih nema,ja pozovem na telefon niko se ne javlja, ja odem do stana zakljucano.Udjem u stan i imam sta da vidim,oni se iselili, ostavili krs po stanu, zaledila se vodoinstalacija, nisu ni racune placali dva meseca.Kljuceve mi nisu vratili.Sta da radim, da li postoji nacin da ih tuzim, inace znam samo iz kog su oni mesta, kako se prezivaju i sta ona studira ,ostavila je ime prezime i broj telefona na uplatnici i nista vise ne znam. Da li naa osnovu toga mogu nesto da uradim?

Ako nemaš neki ugovor o zakupu sa njima, možeš samo džabe da se maltretiraš i nerviraš. Nemaš na osnovu čega da ih tužiš. Promeni cilindar, plati račune i sledeći put izdaj stan samo po preporuci.

Pa verovatno i možeš da ih tužiš na osnovu tih podataka koje imaš, ali ćeš verovatno automatski da počneš plaćati i porez na podstanare, kako čujem to je valjda već zaživelo, a sigurna sam da ih nisi prijavila nigde da su ti podstanari.
Ubuduće pamet uglavu pa pare traži unapred a i priznanice da su poplaćali dažbine.

Новина је само у томе да ће становадац бити дужан да пријави подстанара, али он неће да подлеже плаћању пореза ако нема пуноважног уговора у суду.
Сада и они који имају уговоре, то су отприлике они које је саставио неки правник без контакта судова и то је обично парче папира...
Депозит је најбоља ствар за станодавце, али ваљда зато што издају рупе, нико од њих не тражи или ретко и депозит...

Новина је само у томе да ће становадац бити дужан да пријави подстанара, али он неће да подлеже плаћању пореза ако нема пуноважног уговора у суду.
Сада и они који имају уговоре, то су отприлике они које је саставио неки правник без контакта судова и то је обично парче папира...
Депозит је најбоља ствар за станодавце, али ваљда зато што издају рупе, нико од њих не тражи или ретко и депозит...

Ma traže, ne se brigaj, oni koji su upućeni u neke stvari, traže depozit, oni drugi izdaju na poverenje, pa eto pišu žalbe na forumimaz:)

Ma traže, ne se brigaj, oni koji su upućeni u neke stvari, traže depozit, oni drugi izdaju na poverenje, pa eto pišu žalbe na forumimaz:)
Па јесте...куј му крив што има вишак стамбеног простора.
За порез само да додам
И кад би сви станодавци пристали на уговоре оверене у суду (пуноважне), ти порези су ситни (не спадају у категорију преко милион дин.на добит), а имали би и једни и други заштиту. Само ето, наша држава није предвидела обавезу.

За порез само да додам
И кад би сви станодавци пристали на уговоре оверене у суду (пуноважне), ти порези су ситни (не спадају у категорију преко милион дин.на добит), а имали би и једни и други заштиту. Само ето, наша држава није предвидела обавезу.

Stvarno ne znam kako bi država prošla, ali je fakat da ako ja imam recimo neki stan koji izdajem za 100 evrića, pa prijavim da imam podstanare, automatski ja dobijam na ruke 70EU. Ne ulazim u procente ničega. sem da sam sto posto sigurna da je to tako jer moja sestra ima stan u N.S. i pokušala je na sistem, aj da budemo lojalni državi, i prošla kako je prošla, sad joj je muka da ponovo vrati sve na staro. Više joj se isplati da joj stanari ne plate dve kirije, ali ako budu prijavljeni, naderala je debelo, bar tako izgleda u začetku, a to je kod nas u začetku složićeš se.

Stvarno ne znam kako bi država prošla, ali je fakat da ako ja imam recimo neki stan koji izdajem za 100 evrića, pa prijavim da imam podstanare, automatski ja dobijam na ruke 70EU. Ne ulazim u procente ničega. sem da sam sto posto sigurna da je to tako jer moja sestra ima stan u N.S. i pokušala je na sistem, aj da budemo lojalni državi, i prošla kako je prošla, sad joj je muka da ponovo vrati sve na staro. Više joj se isplati da joj stanari ne plate dve kirije, ali ako budu prijavljeni, naderala je debelo, bar tako izgleda u začetku, a to je kod nas u začetku složićeš se.

Наравно, ако има пуноважан уговор, а тај уговор садржи и како се раскида исти. То није њена обавеза већ могућност. Пријава пребивалишта не значи ништа и не вуче правне последице према држави,чак ни плаћање скупље воде према броју пријављених станара и слично, али и то је релативно-тек ако друго станари траже. Постојаће обавеза пријављивања, али не и обавеза плаћања пореза. Две сасавим одвојене ствари. Пријава је корисна да би се имала евиденција ко живи у граду, деценијама су људи живели непријављено ван места пребивалишта. Студенти су се пријвљивали код рођака, ако су хтели да их пријаве, да би регулисали основне ствари- нпр. повластица за превоз. Параноични станодавци нису хтели да их пријаве на адресама на којима стварно станују, е, сад то више не може и треба тако.

Poslednja izmena:
За порез само да додам

Како би уговор о издавању био икакава гаранција да ме станари неће испалити и да ће морати све да плате? Како бих уговором о издавању на суду доказала да они нису платили кирију за последњи месец и да нису платили рачуне?

Како би уговор о издавању био икакава гаранција да ме станари неће испалити и да ће морати све да плате? Како бих уговором о издавању на суду доказала да они нису платили кирију за последњи месец и да нису платили рачуне?

u tom slucaju kiriju ti uplacuju na racun, pa imas trag o uplati..ili izdajes priznanice, a za koje oni ako nisu platili nemaju primerak..
racuni stizu njima na adresu zakupljenog stana i ako nisu placeni imas potvrdu od poste, edb ili infostana da postoji dugovanje za odredjeni period.

u tom slucaju kiriju ti uplacuju na racun, pa imas trag o uplati..ili izdajes priznanice, a za koje oni ako nisu platili nemaju primerak..
racuni stizu njima na adresu zakupljenog stana i ako nisu placeni imas potvrdu od poste, edb ili infostana da postoji dugovanje za odredjeni period.

Рецимо, они не плате за последњи месец и иселе се....(што се мени десило)....
И после на суду тврде да су се иселили месец дана раније и да тај последњи месец нису ни боравили ту....
Шта ће ту уговор о издавању да помогне?

И после на суду тврде да су се иселили месец дана раније и да тај последњи месец нису ни боравили ту....

tu ugovor ne pomaze, nego pomaze unapred placena kirija za jedan mesec koji se uzima kao garancija..po iseljavanju, vraca se zakupcima ukoliko su svi racuni isplacani i stan vracen u stanju u kome je i uzet u zakup.

Ugovor o izdavanju jedino služi kao dokaz da su uopšte iznajmili stan. Osim ako u njemu nema klauzula da se iznajmljuje na godinu dana, sa mesečnim plaćanjem, a otkazuje pismenim putem. Pa, ako nije otkazan najam pismenim putem, ima se smatrati da su stan koristili - stanovali oni u njemu ili ne. I služi da u njemu stoje njihovi podaci, da znamo koga da tužimo.

Tačno !!! Ja mojim podstanarima uzmem po bubreg za depozit, pa čik nek' se iseljavaju bez da sve ne poplaćaju !!! :D

Ugovor o izdavanju jedino služi kao dokaz da su uopšte iznajmili stan. Osim ako u njemu nema klauzula da se iznajmljuje na godinu dana, sa mesečnim plaćanjem, a otkazuje pismenim putem. Pa, ako nije otkazan najam pismenim putem, ima se smatrati da su stan koristili - stanovali oni u njemu ili ne. I služi da u njemu stoje njihovi podaci, da znamo koga da tužimo.
Наравно, све јасно.
Не знам да ли неког познајеш да стан изнајмљује на пар месеци.

..ima mnogo ljudi koji iznajmljuju ili izdaju stanove na par meseci...nije to nista ni novo ni cudno...sve opet zavisi gde se stan nalazi,
da li je npr., neko turisticko mesto ili ne...

..i sa ugovorom i bez njega, ko je resio da prevari, prevarice, ko je skon da zivi u svinjcu taj nece cistiti ni svoj stan, a ne gazdin,
i tako u nedogled do ne placanja racuna...ima svakakvih i jednih i drugih....

Станови и куће за одмор сврставају се у сасвим друге категорије и уговорне односе, где власник има уговор са туристичком организацијом града, општине итд, где се категоризују објекти за издавање туристима и туриста, који нема пребивалиште и није пријављен (огромна разлика), плаћа боравишну таксу ако је странац приде нешто још..ко се тиме бави упознат је.
У уговору о закупу стана, навео сам месеце, а не мора, али се најчешће каже да се уговор сматра раскинутим ако закупац касни са исплатом једне старине, може да буде одеђено и годишње плаћање или да не буде уопште са накнадом, са обавезом плаћања комуналија или без, са уговореном обавезом одржавања стана где се каже ко сноси ту обавезу и са одредбом у уговору да закупац мора да се изјасни писмено након неког времена, по закону, након истека уговора, да не жели да се уговор продужи након уговореног рока.
Дакле, може и на црно, али тад можете да останете без кирије или да вас снађе подзакуп а да немате појма о томе или да вам набијају рачуне или демолирају намештај или да вам газда, ако сте подстанар каже да морате да се иселите за месец дана, па видите...Не знам што људи не воле законе кад су у њихову корист...

..ne pricam o turistima, pricam o ljudima bez stanova koji zive u Banjama i ostalim turistickim mestima...vecina koja ima taj problem placa razlicite cene stana u toku sezone
i van sezone...jednostavno zato sto stanodavci znaju da bi vise zaradili izdajuci turistima, pa delom ucenjuju ljuce koji ne bi da se sele dva puta godisnje...
..ko ima srece pa nadje stan a da stanodavac to ne racuna, moze se racunati srecnim...

..godinama sam podstanar i znam odlicno o cemu pricam...opet, stanodavci koji izdaju studentima, i unapred znaju da ce ti isti sutdenti otici kuci na 2-3 meseca i da ce im
stan u tom periodu biti uglavnom prazan, taj prazan hod uracunavaju u mesece koje studenti stanuju u stanu...

..zbog takvih situacija, mnogi su na gubitku, jer su cene stanova za jedne previsoke, za druge pre niske, kako ko iz kog ugla gleda...

Зато уговори постоје - да недоумице реше и све је како увоворне стране одреде и вољно се сагласе.
Хајде да укинемо плате просветарима док су на ГО и деца на распусту, отприлике је та прича, а овде се не ради о томе лол

Back