Neplaceni racuni

pecasanja

Početnik
Poruka
10
Potrebna mi je vasa pomoc. Izdala sam stan pre cetri meseca paru, navodno muzu i zeni.Pre 15 dana je trebalo da se vidimo za kiriju,ali ja vidim ne javljaju se pa rekoh mozda ljudi nemaju para sacekacu.Medjutim njih nema,ja pozovem na telefon niko se ne javlja, ja odem do stana zakljucano.Udjem u stan i imam sta da vidim,oni se iselili, ostavili krs po stanu, zaledila se vodoinstalacija, nisu ni racune placali dva meseca.Kljuceve mi nisu vratili.Sta da radim, da li postoji nacin da ih tuzim, inace znam samo iz kog su oni mesta, kako se prezivaju i sta ona studira ,ostavila je ime prezime i broj telefona na uplatnici i nista vise ne znam. Da li naa osnovu toga mogu nesto da uradim?

Nisu mi vratili ni kljuceve,znaci moram da menjam i bravu,unakazili mi stan, racuni ,poslala sam im na mobilni poruku da cu ih prijaviti policiji i da cu ih tuziti i da bi im bilo pametno dfa mi vrate kljuceve i oni nista ne odgovaraju

Neće ni odgovoriti. Obzirom da nisu imali za kiriju i račune , jako čudno što nisu vratili ključeve. Alternativa je bila da ostave ključ u stanu i stan otključan a onda bi šteta možda bila i veća. Pomiri se sa tim gubitkom, ti jadnici ionako nemaju šta da izgube.

Nisu mi vratili ni kljuceve,znaci moram da menjam i bravu,unakazili mi stan, racuni ,poslala sam im na mobilni poruku da cu ih prijaviti policiji i da cu ih tuziti i da bi im bilo pametno dfa mi vrate kljuceve i oni nista ne odgovaraju

A kako mozes da nekome izdas stan, a da ne osnovne podatke ne uzmes?
Dzabe ti njima pretis, jos mozes i ti da nastradas, ako te navataju poreznici da si izdavala stan a nisi prijavila podstanare.
Sledeci put pazi koga nekog primas u stan, vodi racuna i o racunima i svemu.

Mislite da na osnovu njihovih brojeva tel i imena i prezimena,mesta odakle su,ne bih postigla nista i da ih prijavim policiji

Pa mislim da ne...
Jer, otkud oni u tvom stanu? Sto si ih pustila unutra? Nisu usli na silu.
Vise puta se ovde na raznim temama pisalo u vezi izdavanja stanova. Za par desetina evra sto neko ustedi na porezu sada se hvata za glavu.

Aman prijavi ih, ako ćeš se osećati bolje. Nije stvar u prijavljivanju nego u sudskom postupku, čiji troškovi, izgubljeno vreme i živci ne bi opravdali dobijeno. Uostalom idi u SUP, pa njih lično pitaj. A osim toga nemaš neku ispravu ( ugovor) da su oni bili u stanu, treba paziti koga se pušta u stan, to je rizik izdavanja stana. To su smešni iznosi za plaćanje advokata, sudskih taksi i sl.

...mogla si da odes i da ih prijavis da zive u stanu to se sve zavrsi za par minuta u sup-u na opstini na kojoj je stan, i onda se zna da taj i taj boravi na adresi, prijava
vazi 6 meseci..ne kosta skoro nista, nekih 500-600 dinara i mirna si...ako nista drugo bar bi mogla da im uzmes onoliko para koliko su racuni...a druga stvar me
zanima, kako je moguce da su u stanu 4 meseca da nisu platili ni jednu kiriju, ili te nisam dobro razumela...a bravu obavezno promeni, tu koju skines sacuvaj,
pa ako ti opet nekad ustreba da imas....posto su takvi kakvi su, ko zna kome bi mogli dati kljuc, bar te da kazem obicne kljuceve je lako iskopirati, jedino ako si
imala neku malo bolju bravu pa da te bas kosta djavo ipo..mada koliko god, mnogo je ako je bespotrebn o...
...u buduce kad nekom izdajes stan, bez kopije licne karte, prijave boravka (a to je sad i po zakonu obavezno) ne pustaj nikog u kucu...dovoljno je da te neko od
komsija prijavi pa da imas problem sto izdajes stan, kazna je oko 500e....
...mozes ti da odes do fakulteta za koji mislis da je onaj koji ti je devojka rekla da studira i da je potrazis..mozda ipak nesto i uspes da nadoknadis ali lepim
razgovorom, pretnjama i svadjom tek neces nista postici....
..srecno...

bojim se da mozes posle podnosenja prijave da zavrsis i ti kod sudije za prekrsaje sto nisi prijavila ‚‚goste‚‚ na svojoj adresi, a ustupila si im stan..
o nadoknadi stete nemoj ni da razmisljas jer kad ih prijavis sup-u, nista bitno se nece desiti..ne pokrecu oni parnicni postupak za nadoknadu troskova, vec to ti treba privatno da radis..
u ovom slucaju nemas ugovor potpisan sa njima, pa i tvoja tvrdnja na sudu da si im iznajmila stan za koji ti nisu platili moze da bude opovrgnuta sa njihove strane da si im ne iznajmila, nego ustupila na koriscenje..
znaci - nemas nista u rukama..
budi srecna da steta nije veca i sledeci put pamet u glavu!
po zakonu si obavezna da prijavis svakog gosta koji je kod tebe duze od (ne hvataj me sada za rec) nedelju dana..
moj ex se preselio, ali se i dalje vodi na staroj adresi..tako smo se dogovorili zbog menjanja papira..i u licnoj karti mu stoji stara adresa..iz nekog razloga je policija bila u zgradi gde je sada i raspitivala se za neko lice..pozvonili su i njemu na vrata i trazlili licnu kartu na uvid..posto u lk stoji druga adresa, pitali su ga sta trazi na toj..da im ne objasnjava, rekao je da je presao na neko vreme u stan prijatelja koji je otputovao..pre par dana mu je na adrsu iz lk stigla prekrsajna prijava zbog ne menjanja adrese, a promene adrese stanovanja..a te dve adrese udaljene su samo 500m..

Meni je tako jedna otišla iz stana, pokupila sve što je koliko toliko valjalo, uništila sve što se dalo uništiti, račune nije platila...od tada nemam predrasude prema određenoj vrsti ljudi, nego to zovem ISKUSTVO

a sto ne pravite ugovore
kad sam iznajmljivala stan u srbiji nijedan gazda nije hteo da se pravi ugovor nego moras da se snalazis
da biste trazili zastitu drzave morrate da postujete za pocetak njena pravila ;)

ORANGES@prijavila bi ih policiji ako bi to moglo necemu da doprinese jer ipak su ostavljali tragove po stanu
affrodita @placali su kiriju ali nisu zadnja dva meseca placali racune,grejali su se na struju .Kome mogu da se obratim na njenom fakultetu

a sto ne pravite ugovore
kad sam iznajmljivala stan u srbiji nijedan gazda nije hteo da se pravi ugovor nego moras da se snalazis
da biste trazili zastitu drzave morrate da postujete za pocetak njena pravila ;)
Ovo je zemlja Srbija, ako podstanar ima ugovor, tokom suđenja se zadržava stanje kakvo je trenutno, tako da može da bude u tvom stanu sa većim pravima od tebe u tom slučaju, a država suđenje počne nekad i za 2 godine od prijave slučaja. Ima tema o tome... http://forum.krstarica.com/showthread.php/517894-Izdavanje-stana

Ovo je zemlja Srbija, ako podstanar ima ugovor, tokom suđenja se zadržava stanje kakvo je trenutno, tako da može da bude u tvom stanu sa većim pravima od tebe u tom slučaju, a država suđenje počne nekad i za 2 godine od prijave slučaja. Ima tema o tome... http://forum.krstarica.com/showthread.php/517894-Izdavanje-stana

pa tako je jer svako je nevin dok se ne dokaze da je kriv,kapiram da ti je za to vreme blokiran izvor prihoda ali jedino tako je pravilno
sem toga,kad i svi pravili ugovore,pa trazis platne liste,tri unazad,ako ne radi onda zirante,potvrdu od bivseg stanodavca da je kirija redovno placana,ako prvi put odlazi iz roditeljske kuce onda roditelj je zirant
pa da vidis kad se ide legalnim putem svemu moze da se stane na rep

ORANGES@prijavila bi ih policiji ako bi to moglo necemu da doprinese jer ipak su ostavljali tragove po stanu
affrodita @placali su kiriju ali nisu zadnja dva meseca placali racune,grejali su se na struju .Kome mogu da se obratim na njenom fakultetu

...raspitaj se u sluzbi za studentska pitanja da li takva osoba uopste studira kod njih, a ako neka druga sluzba poseduje takve podatke oni ce te
vec uputiti, nemoj telefonom idi licno pa vidi sta mozes da uradis....

pa tako je jer svako je nevin dok se ne dokaze da je kriv,kapiram da ti je za to vreme blokiran izvor prihoda ali jedino tako je pravilno
sem toga,kad i svi pravili ugovore,pa trazis platne liste,tri unazad,ako ne radi onda zirante,potvrdu od bivseg stanodavca da je kirija redovno placana,ako prvi put odlazi iz roditeljske kuce onda roditelj je zirant
pa da vidis kad se ide legalnim putem svemu moze da se stane na rep

...eeeeeee...Linda pa znas kad ce to kod nas moci tako, mozda za jedno 100 godina...na zalost...a slazem se skroz da bi to tako trebalo, onda bi bilo reda,
pa bi se stanovi pazili, a i podstanari bi bili zasticeni od ludih stanodavaca...ima svakakvih na obe strane....

a sto ne pravite ugovore

Можеш да направиш уговор, али те он ни на који начин не штити!
И поред уговора, ако ти се деси нешто овако, мораш да покренеш приватну тужбу, да се вучеш по судовима месецима и годинама, па и онда сам уговор ништа не доказује - твоја реч против њихове!

И сама сам била у сличној ситуацији са подстанарима у стану који издајем, и опростила се са 200 евра у време када је то била много већа пар него данас....

Potrebna mi je vasa pomoc. Izdala sam stan pre cetri meseca paru, navodno muzu i zeni.Pre 15 dana je trebalo da se vidimo za kiriju,ali ja vidim ne javljaju se pa rekoh mozda ljudi nemaju para sacekacu.Medjutim njih nema,ja pozovem na telefon niko se ne javlja, ja odem do stana zakljucano.Udjem u stan i imam sta da vidim,oni se iselili, ostavili krs po stanu, zaledila se vodoinstalacija, nisu ni racune placali dva meseca.Kljuceve mi nisu vratili.Sta da radim, da li postoji nacin da ih tuzim, inace znam samo iz kog su oni mesta, kako se prezivaju i sta ona studira ,ostavila je ime prezime i broj telefona na uplatnici i nista vise ne znam. Da li naa osnovu toga mogu nesto da uradim?
na zalost,nista ne mozete da uradite.sta je tu je.sledeci put cetvoro ociju otvorite.i bolje je malo povoljnije izdati stan,ali da su vam sigurne osobe unutra.

Dzabe ti njima pretis, jos mozes i ti da nastradas, ako te navataju poreznici da si izdavala stan a nisi prijavila podstanare.
e pa moze.stanovala sam do pre 5 g. u stanu,verovao ili ne,gazda me je posle prvog vidjenja i kratkog razgovora,odmah dao kljuceve,bez ikakvih proveravanja.bila sam zadovoljna sve vreme,a i on bogami,i bio je bezbrizan.

sve zavisi na koga covek naleti.ima svega,sa svake strane

Хехе, ''следећи пут пази''....:zroll:
Ја примила млади брачни пар. Живели код мене 5 и по година, ту им се дете родило... Увек били супер, фини, љубазни, предусретљиви, плаћали све на време, никад никаквих проблема нисмо имали, ни једне једине ''речи''... Па су ми само напрасно јавили да се селе (иако је било уговорено месец дана отказног рока, за обе стране) и да дођем по кључ. Ја дошла а они већ исељени. Рекоше како ће ми платити рачуне и станарину за тај месец ''за који дан'', изљубисмо се и богзнакако... рекоше како им је дивно било, како су емотивно везани за тај стан јер су ту провели првих пет година заједничког живота, ту им се и дете родило и све нај-нај... Захвалили смо се једни другима на дивној сарадњи........а онда се више нису јавили....:zroll:
Ја звала у договорено време да ми дају остатак пара, а они почели да ми обијају позиве и искључују телефон...
Онда сам назвала његовог оца који је, као, ''гарантовао за њих'', а он ме малтене испсовао....z:cry:
А кад сам их срела на улици - окренули су главу и правили се да ме не познају....као да сам ЈА ЊИМА нешто лоше учинила, а не они мени....:zroll:

..sto puta smo se opekli i opet verovali, nekako ljudima nije u prirodi da budu sumnjicavi, ili smo samo mi takvi, uglavnom bi sta bi, kostalo me je djavo ipo, da vratim stan u prvobitno
stanje....sad sam ga izdala za manju kiriju, po preporuci i prijavila uredno boravak u stanu u sup-u....kako ce se pokazati videcemo..nadam se da se necu kajati jos jednom...

Можеш да направиш уговор, али те он ни на који начин не штити!
И поред уговора, ако ти се деси нешто овако, мораш да покренеш приватну тужбу, да се вучеш по судовима месецима и годинама, па и онда сам уговор ништа не доказује - твоја реч против њихове!

И сама сам била у сличној ситуацији са подстанарима у стану који издајем, и опростила се са 200 евра у време када је то била много већа пар него данас....
pa stiti te da mozes uopste da dignes tuzbu i da imas osnovu i dokaz da su ti ljudi bili kod tebe u stanu
i ovde je tako,stanodavac posle mora da sam tuzi i cima se,ili da za procenat sve preda nekoj agenciji (provera i sve)
resavanje placanja se resava tako sto se placa ili virmanom ili cekom,i to se naglasi u ugovoru
to je lako da se "uprati" i sudu ako ti ne placaju,ali i poreskom naravno
cim se jedan mesec ne plati,proverava se o cemu se radi ,postoji kaucija za slucaj stete

pa stiti te da mozes uopste da dignes tuzbu i da imas osnovu i dokaz da su ti ljudi bili kod tebe u stanu
i ovde je tako,stanodavac posle mora da sam tuzi i cima se,ili da za procenat sve preda nekoj agenciji (provera i sve)
resavanje placanja se resava tako sto se placa ili virmanom ili cekom,i to se naglasi u ugovoru
to je lako da se "uprati" i sudu ako ti ne placaju,ali i poreskom naravno
cim se jedan mesec ne plati,proverava se o cemu se radi ,postoji kaucija za slucaj stete

E, тако то функционише у сређеним државама.
А код нас пријава ти је једино доказ да су они некад БИЛИ у том стану, али не и кад су отишли из њега, ни шта су платили шта нису...
Неки станодавци и овде наплаћују кауцију 100 евра...али ако станари оставе већи дуг или већу штету - то и није неко богзнакакво покриће....

..sto puta smo se opekli i opet verovali, nekako ljudima nije u prirodi da budu sumnjicavi, ili smo samo mi takvi, uglavnom bi sta bi, kostalo me je djavo ipo, da vratim stan u prvobitno
stanje....sad sam ga izdala za manju kiriju, po preporuci i prijavila uredno boravak u stanu u sup-u....kako ce se pokazati videcemo..nadam se da se necu kajati jos jednom...

Ма, мож' да будеш и сумњичав колико год хоћеш - и то те неће ни од чега заштитити.

Back