NEPISMENOST

Pa dobro, nije to bas tako strasno.
Ljudi kuckaju, kuckaju pa i kad se podkrade neki lapsus ili gramaticka greska nije to bas tako losa stvar.
Kada neki pisac napise roman ili drugo knjizevno delo, pre nego sto ga izda sve to lepo pregleda lektor pa tek onda ide u stampu. Znaci i knjizevnicima se podkrade neka greskica.
Koliko put citas novine pa naidjes na neki apsurd, lapsus ili gramaticku gresku - desava se to i novinarima. Ljudski je gresuti.

Greška, lapsus.
Niko ne priča o tome ovde, nego o nepismenosti, non-stop.
Na primer... ne verujem da je lapsus nekome da napiše reč, ako se tako može nazvati "nebi" koja u stvari znači "ne bih". Neznam. Ko može to da pogreši? Ili npr, kad kaže neko "sacu" a misli, sad ću...
Um, ček... kad nije neko čuo za glasovne promene, pa piše "odkuda, odkada, predpostavljam", pa ima i "presednik, precednik, trenutci, jeli, dali" itd.
Ali ono, kad neko meša JEL' i JER, muka mi pripadne.
Jel je skraćeno od je li i koristi se za postavljanje pitanja, a jer je veznik.

To nisu lapsusi. :neutral:

Mene najvise nervira sto vecinom odlicni djaci pisu "neznam", postavljaju pitanje sa "jer" sto veoma, veoma iritiraa... Kao i mnogi prcaju "sa nikim", "zbog nicega" itt. =/... "samnom"... Sve smo vise nepismeniji, i nespimeniji... ***.

Sta kazete na nepismenost ljudi na forumu?
Imate li neki dobar primer?
ja ne mislim da je nepismen onaj ko nesto nije napisao kako treba u pravopisu jer toliko nadahnuti nemamo vremena da mislimo na ta pravila...Mislim na nepismenost kad neko odgovara na temu recenicom koja je glupa i totalno nepotrebna...Ako neku temu ne razumem ili me ne zanima nikad necu da napisem nista...ne znam zasto mnogi ovde gube vreme besmislicama...

Ovo nema veze sa temom o greskama u pisanju forumasa ali evo nekih gramaticki nepravilnih oglasa i reklama u mom gradu :
-PRODAJA KANCELARISKOG MATERIJALA
- CIJENA ČARAPA : 0,75 FENINGA
- ČEVAPČINICA
- Reklama na majicama : POBJEDIMO NEPRAVDU

Ma ima toga mnogo ali se ne mogu sjetiti.
I još : neki dan dolazi lik u trgovinu i kaže :
-Daj mi one žvake Allways al one ljubičaste.
Moj rođak, inače advokat, isto u trgovini pita :
- Pošto su ti one cigare, ljeba ti?

Btw, ovo je sve van teme ali vazno je da se nesto pise.

Back