Neophodno organizovanje,prihvatnih sklonista,za ljude,koji zive u sahtovima.

Pre nekoliko dana,na jednoj nasoj televiziji,prikazan je dokumentarni - autorski filmski materijal.Potpuno autenticno,
dokumentarno,snimljen je materijal,koji obradjuje temu: "zivot beogradskih klosara,tj.beskucnika".Verujte,nisam mogao,dugo ,dugo,te noci da zaspim,od uzasnih scena,koje sam video. Pa zar je moguce?Pa zar smo toliko,postali neljudi? Ispod beogradskih ulica,ispod ulaza u kanalizaciju (ti ulazi,to su poklopci sahtova),zivi jedan svet.Jedan svet,
koji je odbacen i od ljudi (od nas) i od Boga,i od vlasti.

Taj ubogi svet,zivi na ulici,po podrumima,ujedaju ih pacovi.Zimi,jedino "skloniste" od hladnoce,to su vlazne i mracne
katakombe,gde ispod sjajno osvetljenih beogradskih bulevara,protice,velegradska kanalizacija.J anecu da ulazim,
u pojedinosti,zasto su ti ljudi,stigli dotle,gde su stigli.Njihove price,kako su dotle dospeli,razne su.Mnoge je alkohol
doveo u taj polozaj.Ali,svi oni,imaju svoju tuznu-tragicnu pricu,u koju mi,mozemo da poverujemo,ili ne.

Ali uopsteda oni,da oni koji ne ulazeci u to,zasto su oni postali "luzeri",cinjenica je ,da oni postoje,i cinjenica je da
oni,koji bi trebalo kroz ustanove za socijalno zbrinjavanje,da nesto ucine za njih - prave se,da neznaju da oni postoje!
Smatram ,da jedna zemlja,da ljudi,jedne zemlje,ne bi smeli,tako okrutno,tako odvratno sebicno,da ne zele,da
da te ljude smeste u neki azil,koji bi im obezbedio,osnovne uslove,za kakav takav,zivot dostojan coveka.
Unapred znam,sta ce ti,koji bi trebalo,da ucine nesto po ovom pitanju,reci:NEMA PARA. A ja im porucujem:
NIJE ISTINA,para ima,samo su pogresno usmerene.Koliko se novaca daje,na raskalasan zivot,politicara,poslanika
crkvenih velikodostojnika (to su jadni "bozji ljudi") stotine miliona dinara,baca se na promasene fudbalske trenere,
na sportiste-fudbalere,koji ucenjuju ovo drustvo,troseci ogroman ,nezasluzano,dobijen novac,na nocne terevenke po
sumnjivim,beogradskim splavovima.Po tim mestima,koji su leglo kriminala i prostitucije!

A kada se pomene nedostatak socijalnih ustanova- e onda je odgovor,uvek isti:nema para.I dok se na stotine mesta,novac bukvalno prosipa,novaca nema,kako kazu,CAK, ni za kazane za gladnu sirotinju,koja halucinira
o tanjiru,vruceg pasulja! NE GOSPODO! Novca ima,ali je nepravilno i neposteno rasporedjen.Ali,nadam se,da ce
svima,koji mogu,koji su u moci,nesto dobro da ucine - a NECE,da ce savest proraditi,ako ne pre,a ono,kada im
se priblizi onaj cas - koji NIKO od nas,ne moze izbeci! Samo,tada ce biti kasno,i za njih,i za one,koje su mogli
da pomognu,a......NISU HTELI !!!:dash:

Oduvek je bilo beskucnika, kako u gradovima tako i u manjim naseljima. Međutim bili su malobrojni i tako reci svi su ih poznavali, ali nagli razvoj industrije i migracija stanovništva ka vecim gradovima ucinio je da se broj beskucnika naglo poveca i da do juce prosecno imucni građanin izgubi sve što ima... bilo zbog duga banci ili nekim svojim licnim greškama. Kako god bilo ti ljudi su pokazatelj nesposobnosti državne administracije da zaštiti svoje građane i da im omoguci pristojan smeštaj i hranu. Pokrecu se brojne humanitarne akcije ali ocigledno je da prikupljena sredsva ne dopiru do onih kojima su namenjena. To je zloupotreba volje onih koji hoce da pomognu i to cine, dok oni koji treba da proslede pomoc postaju sve imucniji.

Tamisarka -Potpuno si u pravu,vrlo lepo si objasnila,nastanak problema sa beskucnicima.I pored dobre volje,dobrih
ljudi,sve akcije prikupljanja pomoci,za nezbrinute,zavrse u dzepovima mangupa,koji nemaju ni trunke sazaljenja
za te jadnike! Ja necu da se upustam,zasto je neko dospeo dotle,da spava u kanalizaciji.

Humani ljudi,humano drustvo,mora da omoguci svakom,da zivi,bar na nekom egzistencionalnom minimumu.
Nazalost,dehumanizacija drustvene svesti,na nasim prostorima,stigla je,do svoje najnize tacke.!

Back