Neophodan poseban zakon o oldtajmerima u Srbiji, preti im nestajanje

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.299
Izložba više od 100 srpskih oldtajmera prati sajam automobila, a vlasnici vozila vrednih i 200.000 evra kažu da ukoliko Srbija što pre ne donese zakon o oldtajmerima preti njihovo nestajanje.
Predsednik "Oldtajmer kluba - Beograd" Bora Nastasić rekao je za Tanjug da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema zakon za oldtajmere.

"Trenutno ima više od 200 vozila uvezenih u poslednje 3-4 godine, plaćena je carina, a ne mogu da se registruju. Zato smo preko 40 vozila ovde došlepali. Nedostatak zakona veliki je problem pa mnogo više vozila odlazi iz Srbije, nego što dolazi, i tako nestaje naše kulturno blago", rekao je on.

Evropski standardi za oldtajmere su da je vozilo starije od 30 godina, originalno i u očuvanom stanju, a po tim kriterijumi bi nažalost, kaže Nastasić i Golf 2 mogao da prođe.

"Realnije je da granica bude 40 godina. Mi se borimo i nadamo se da ćemo uspeti ove godine da dobijemo taj zakon za oldtajmere", rekao je on.
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...C1Y1j48WWVhmJ4ng3DNOYBCdgIbs3IUTIvlRxQG1gK2yU

Znači pošto nema posebnog zakona za oldtajmere za njih važe ista pravila kao i za savremena vozila. To znači da ne mogu da se uvoze jer nijedan nema ni euro 0, a kamoli traženi euro 3. Ekološki propisi kao i još neki za njih su takođe besmisleni, a skupo osiguranje u sutuaciji kad se oldtajmer vozi samo nekoliko puta godišnje je posebno upitno.

pravi oldtajmeri su iznutra potpuno sredjeni, ostaje im samo spoljasnjost.
sredjen im je motor, cesto ubacen i servo i slicno.

kod nas bi dovukli krntije koje ne mogu da prodaju na zapadu.

pravi oldtajmeri kostaju puno.

evo recimo ovaj je oko 29.000 evra
https://www.classic-trader.com/uk/cars/listing/mg/mgb/mgb/1969/285310
a ovo ne spada u prvu ligu oldtajmera.

licno sam protiv izmene zakona.. moze, ali ti automobili ako nemaju zamenjene motore po dozvoljenom standardu ne smeju da dobiju dozvolu za vozenje.

Kolega planira da prebaci ovde mecku staru 35 godina, kaze da je dobro ocuvana i da ovde vredi nekoliko puta vise.
bas tako.. uvaljuje krntiju.

Oldtajmeri su euro 0 tj ne postoji nikakav standard. Euro je tek kasnije izmišljen kao standard.

Stari automobili su jednostavni za održavanje i popravku tek sa nešto alata. Ja sam uglavnom sve sam remontovao. Za remont trapa ti treba dobra turpija :mrgreen: a nastrada ako ne podmazuješ redovno (sisice mazalice) sećam se ojeli se zubi na ručnoj. Mala turpijica i napraviš nove.

Kod nas bi se to oldtajmeri zloupotrebljavalo ljudi hoće da registruju krševe a neće da popravljaju.

Nemaš gumice kočione nema problema staviš na burgiju dok se vrti vodenom šmirglom smanjuješ prečnik, meriš šublerom.

Šta mislite dal bi to neko radio da auto star 50-100 godina bude TOP? Stim što takvi automobili ZAHTEVAJU garažu?

bas tako.. uvaljuje krntiju.

Nisam siguran da li je krntija jer nisam video kola.

Godine jesu uslov za oldtajmer ali ne i jedini.
Pravi oldtajmer ne pokazuje svoje godine a cim se nesto prepravi to nije vise to.

Razocarao sam se kada sam u Kadilaku devil iz 1958 video pogon na plin. Jasno je meni da on previse trosi za nase standarde, pravljen je kada su mislili da ce cena goriva uvek biti mala ali ovako je izgubio tu neku draz.

Oldtajmeri su skupi i zahtevaju odrzavanje vise nego nova vozila.

Zašto? U oldtajmere se ugrađuje servo, klima, abs, diskovi, direktno ubrizgavanje, jači motori, žmigavci, sigurnosni pojasevi itd. Nadogradnja treba da bude lepo i funkcionalno upakovana da ne odudara mnogo od originala. Ono što je najbitnije kod oldtajmera je da uvek može lako da se vrati u originalno stanje. U srbiji narod nema leba da jede a ne da hromira jednu lajsnu ili branik.

zasto da golf 2 ne bude oldtajmer?

30 god je ok granica

vazno je da su tehnicki ispravna , dati im 10 posto jeftiniju registraciju i to je to

malo liberalizovati tehnicke , traze da je auto bas u fabrickom stanju , nek spuste to na 80 posto

i ko hoce da nesto ugradi dodatno - da moze

ako oldtajmer nema fabricke pojaseve da vlasnik moze ali ne mora da ih ugradi , recimo

licno sam protiv izmene zakona.. moze, ali ti automobili ako nemaju zamenjene motore po dozvoljenom standardu ne smeju da dobiju dozvolu za vozenje.
Po kom standardu? Zašto uopšte mora da bude zamenjen motor ako je još dobar? Moj komšija je prodao auto sa pređenih 36000 star preko 30 godina. On je prvi vlasnik tako da je to sigurna kilometraža.

jer zagadjuje okolinu
Ali pazi, ubacivanje novog motora u auto star recimo 50 godina je u startu Frankenštajn varijanta, da ne pričamo o nemogućim tehničkim problemima. Za početak - euro 3 obavezno ima elektronsko ubrizgavanje što traži električnu pumpu u rezervoaru. Kako to misliš da izvedeš u nekom recimo Pežou 404 iz 1969. godine? To ni sadašnji zakon ne traži. A to je samo 1 problem, bilo bi ih dosta kad bi to stvarno tako moralo.
1 gradski autobus koji samo umereno dimi ( a viđam ih i koji dime kao fabrika) sa svojih bar 100 hiljada km godišnje zagađuje više nego tih par desetina ili koja stotina oldtajmera koji bi bili uvezeni i sređivani, a vozili bi se samo po skupovima.
U zapadnoj Evropi koja mnogo više polaže na ekologiju nego mi oni su dozvoljeni i naročito cenjeni ako su u potpuno originalnom stanju.

Dobro , ogroman je delimicno sto sam ja bio dete....ali 3 direktora su sela pozadi, a 3 fotokopir masine su bile u gepeku , a izgleda da je audi 100
Volim audi i dan danas sto je visok, pa ne udaram glavom...i dan danas...zato mrzim BMW, iako sam jednom vozio neku limuzinu BMW ali obicni BMW je nizak u pm..

Ja bih vozio oldtimera kad bi to bilo jeftinije ili isto kao i nekog novijeg...mislim drzavi a potrosnja je moja stvar...npr ovog 100 quattro..

Jaje je Audi 80. Tu međutim nije baš neki ogroman gepek, a i to godište se nigde ne smatra oldtajmerom. U Evropi je granica 30 godina, a naši predlažu 40.
Onda samo quattro audi 100....kad sam pricao sa nekima rekose jaje, ja rekoh dobro, ali na autu sam video audi 100 i quattro , a da li mi je neko rekao 93 ili i to pise na autu ne secam se. Ali ostavio je utisak taj auto...Zadnja klupa i gepek su mu ogromni , bukvalno se siri do svog kraja...

Back