Neokidajuca intimnost

Princes krofna

Bad ass
VIP
Poruka
55.168
"Jedan od mitova romanticne ljubavi jeste da kad jednom nadjemo "pravog" partnera, takva povezanost nas nikada nece "okidati" , podizati nase strahove, ranjivosti, osecanja neadekvatnosti..izlozenosti, strahove od napustanja, povredjivanja, nevoljivosti. To nije istina. Uz duboku intimnost ide i duboka ranjivost, a u dobrom odnosu ova ranjivost je docekana u nesto bezbednijim uslovima, gde se panika i strah okidaju redje, ali se ipak okidaju.
Neokidajuca intimnost ne postoji, jer intimnost zalazi u najranjivije delove naseg bica."

Da, ali...I u poslu postoji nacelo dobre poslovne prakse, a ne u medjuljudskim odnosima.
Sve se svede na nameru.
A pojedini, namerno koriste okidace jer im daju osecaj moci.
Za neupucene, okidaci su bilo sta sto nas podseca na neki nama traumaticni dogadjaj, znaci ja mogu da izgovorim neki recenicu, koja vecini ljudi nece znaciti nista, ali toj osobi ce biti okidac za reakciju, bez ikakve namere da tu osobu povredim.
I sve je to ok, u zivotu je nemoguce ne naletati na okidace, ali nije isto ubistvo sa predumisljajem, iz bilo kakve koristi, zato sto me bas zabole i iz nehata, iako je posledica ista.

Sta mislite?

Pa nije 'pravi' onaj ko zloupotrebljava tvoje slabe tacke. A ako nenamerno to uradi, kazes - smeta mi to, reviktimizuje me, sta god. Nikad nije pravi onaj u koga nemamo poverenja da mu poverimo sta nas boli, cega se plasimo itd.

I samo jedna pravno-smarajuca opaska - ubistvo je sa umisljajem (svako ubistvo podrazumeva umisljaj, tu je onaj film napravio pometnju sa nazivom), a iz nehata se kaze 'lisavanje zivota', jer nehat vise ne nosi tu stigmu koja je rezervisana za svesno ubijanje.

Мислим да се несигурни служе туђим слабостима како би имали контролу. У квалитетној вези је све ствар добре воље, жеље, потребе... а не уцене, физичке или емотивне мада интимност подразумева преплитање та два.
Многи људи мирну луку сматрају досадном. Ја не, за мене је то баш то- потпуно поверење, сигурност, опуштање, удобност,... све оно што ти прија када си сам али ти је лепше него када си сам.
Све те игрице, упитници изнад главе, провокације, трзавице... уопште не сматрам привлачнима. Не треба ми то као зачин. Зачин су блиска бића сам по себи.

Mislim da ti se nesto desilo, a ne znas kako to da kazes/objasnis/napises. Tvoj partner bi trebao da zna tvoje intimne paranoje, i nema razloga da te namerno muci snjima.Sa druge strane, mozda si imala naporan dan na poslu, medjuljudski odnosi napeti, osobe skojima moras provesti par sati, a gade ti se, i onda dodjes kuci nadrndana, i dovoljno da ti partner nesto kaze (umesto da cuti), pa da neka paranoja proradi

Pa nije 'pravi' onaj ko zloupotrebljava tvoje slabe tacke. A ako nenamerno to uradi, kazes - smeta mi to, reviktimizuje me, sta god. Nikad nije pravi onaj u koga nemamo poverenja da mu poverimo sta nas boli, cega se plasimo itd.

I samo jedna pravno-smarajuca opaska - ubistvo je sa umisljajem (svako ubistvo podrazumeva umisljaj, tu je onaj film napravio pometnju sa nazivom), a iz nehata se kaze 'lisavanje zivota', jer nehat vise ne nosi tu stigmu koja je rezervisana za svesno ubijanje.
Hvala na ispravci.

Da li je npr tvoja veza dobra? I koliko ima okidaca u njoj u odnosu na neke druge veze? To je pitanje.
Ako zelis da pises.

Mislim da ti se nesto desilo, a ne znas kako to da kazes/objasnis/napises. Tvoj partner bi trebao da zna tvoje intimne paranoje, i nema razloga da te namerno muci snjima.Sa druge strane, mozda si imala naporan dan na poslu, medjuljudski odnosi napeti, osobe skojima moras provesti par sati, a gade ti se, i onda dodjes kuci nadrndana, i dovoljno da ti partner nesto kaze (umesto da cuti), pa da neka paranoja proradi
Recimo...tako, nekako

"Jedan od mitova romanticne ljubavi jeste da kad jednom nadjemo "pravog" partnera, takva povezanost nas nikada nece "okidati" , podizati nase strahove, ranjivosti, osecanja neadekvatnosti..izlozenosti, strahove od napustanja, povredjivanja, nevoljivosti. To nije istina. Uz duboku intimnost ide i duboka ranjivost, a u dobrom odnosu ova ranjivost je docekana u nesto bezbednijim uslovima, gde se panika i strah okidaju redje, ali se ipak okidaju.
Neokidajuca intimnost ne postoji, jer intimnost zalazi u najranjivije delove naseg bica."

Da, ali...I u poslu postoji nacelo dobre poslovne prakse, a ne u medjuljudskim odnosima.
Sve se svede na nameru.
Za neupucene, okidaci su bilo sta sto nas podseca na neki nama traumaticni dogadjaj, znaci ja mogu da izgovorim neki recenicu, koja vecini ljudi nece znaciti nista, ali toj osobi ce biti okidac za reakciju, bez ikakve namere da tu osobu povredim.
I sve je to ok, u zivotu je nemoguce ne naletati na okidace, ali nije isto ubistvo sa predumisljajem, iz bilo kakve koristi, zato sto me bas zabole i iz nehata, iako je posledica ista.

Sta mislite?
Mislim da vecina ne tripuje nista slicno i da odnos moze biti mirna luka

Sve se svede na nameru.

Sta mislite?
mislim da sam balvan koji nema okidače i koga niko na svetu ne može da vrati u traume iz detinjstva.
tako da imam veći problem od podlih okidača za frustriranje a to je ravnodušnost prema svemu.

Hvala na ispravci.

Da li je npr tvoja veza dobra? I koliko ima okidaca u njoj u odnosu na neke druge veze? To je pitanje.
Ako zelis da pises.
Nije bilo mnogo okidaca. U pocetku se desavalo da ona izvali nesto, ali vremenom, kad sam stekla dovoljno poverenja, pocela sam da joj pricam o svom zivotu i ona se potrudila da to maksimalno ispostuje. Hocu reci, nisam primetila da je ikada namerno koristila ono sto sam joj poverila da me povredi.
Sto se okidaca tice generalno, tj nenamernih okidaca bilo od partnerke, bilo od drugih ljudi, meni je tek psihoterapija pomogla da hendlujem sa tim na pravi nacin, da se suocim sa traumom i da nadjem pomirenje sama sa sobom. Nije to zavrsen posao, ali zadovoljna sam napretkom.

И ово је истина. Много зависи од тренутног расположења или стања како ћемо нешто доживети.
У једном периоду, када сам имала 100 неких глупих проблема и самосажаљевала се деловало ми је као да нема слуха за мене.
А онда сам се смирила, сабрала и схватила његову суштину, преко оне Ничеове ”Дошао сам да вам помогнем а ви се жалите што нећу да плачем са вама.” То је он. Ту је да нешто предузмемо, не да кукамо и слежемо раменима.

mislim da sam balvan koji nema okidače i koga niko na svetu ne može da vrati u traume iz detinjstva.
tako da imam veći problem od podlih okidača za frustriranje a to je ravnodušnost prema svemu.
A i to je nesto...jel...
Nisu traume samo u detinjstvu

Nije bilo mnogo okidaca. U pocetku se desavalo da ona izvali nesto, ali vremenom, kad sam stekla dovoljno poverenja, pocela sam da joj pricam o svom zivotu i ona se potrudila da to maksimalno ispostuje. Hocu reci, nisam primetila da je ikada namerno koristila ono sto sam joj poverila da me povredi.
Sto se okidaca tice generalno, tj nenamernih okidaca bilo od partnerke, bilo od drugih ljudi, meni je tek psihoterapija pomogla da hendlujem sa tim na pravi nacin, da se suocim sa traumom i da nadjem pomirenje sama sa sobom. Nije to zavrsen posao, ali zadovoljna sam napretkom.
Hvala.

Znaš kako, lično to smatram delom motiva i slučajnosti. Dakle, nije problem ako ti neko okine neki problem neznajući ili nesvesno, prosto nismo roboti ni vidovite Zorke, problem je kada neko zna nešto i namerno to uradi, to znači da to nije dobra osoba jednostavno ili bar nije dobra za vas.

Npr, ako si ti imala nekog ko te je psihički maltretirao, pretio raskidom, praktično ti ucenjivao ljubav i onda dođe neki kom stvarno nešto prekardaši od tvog ponašanja i kaže "e, dosta mi je tog tvog", to nije isto kao i da on zna da ti imaš tu traumu i onda ti svako malo napomene kako bi te za to ostavio u roku od odmah, npr.

Sve se svede na nameru.

Sta mislite?

Kad nađeš "pravu partnerku" onda ju čuvaš, maziš i paziš, a ne hebeš ju u zdrav mozak.

Ovo čuvaš se ne odnosi na druge.
Čuvaš ju od sebe. :)

Kad nađeš "pravu partnerku" onda ju čuvaš, maziš i paziš, a ne hebeš ju u zdrav mozak.

Ovo čuvaš se ne odnosi na druge.
Čuvaš ju od sebe. :)
Pa to.
Niko ne misli da je fakin sve jednorozi i duga, a meni tako ovo objasnjenje iz postavke deluje...ne postanes ti savrsen covek, ali se trudis da budes bolji...nije sve bajka, ali ima vise dobrih stvari, jer ako ima vise losih onda je los odnos, dva i dva su cetiri.
Ne moze niko nikog ni da spasi ni da izleci, al moze da bude covek.

stvar je da kada je to osoba kojoj je stvarno stalo do tebe držaće se toga što ti nekako pokažeš,ili otvoreno objasniš da ti smeta,budi neka prijatna osećanja i nesigurnosti i gledaće da to ne radi,bar ne namerno...ako to nekoj osobi kažeš,ili pokažeš kako nešto loše utiče na tebe,tvoja osećanja i raspoloženje i to neuvažava,ili još gore namerno to koristi kada se naljuti na tebe ili joj nešto nije po volji,to definitivno nije neko ko ti treba blizu...To ne važi samo za partnere nego i prijatelje...uopšte bilo koji međuljudski odnos

Back