Neobični džemovi

Nikad to nisam jeo... probao sam kombinacije dinja-pršuta i feta sir-lubenica, ovo prvo jedu Italijani a ovu drugu Grci, ali nisam bio nešto fasciniran... ne volim te slatko-slane kombinacuje
Ја волим јер сам проводила време на селу, уз Словаке. Они слатко, џем... кувају да једу уз месо.
Јако ми се допала и једна кобасица са орасима и сувим шљивама, све то мељу са месом и суше. Одлично!

Breskva i "chutney" dzem. "Chutney" se pravi na stotine nacina sa razlicitim sastojcima i zacinima. Ovaj sam kupio u radnji koja prodaje dzemove, pekmeze, med i slicno. Ovaj dzem je napravljen od breskve i "chutney"-a od secera, luka, crvene paprike, cinamona, ljute papricice, dzindzera, nutmeg....i belog luka. Upravo sada sam ga otvorio da probam i ide ovako....
Stavio na sto.
Fotografisao za ovaj forum.
Otvorio teglicu.
Probao.
Bacio u djubre......
20220714_161654.jpg

Čatni NIJE džem. On se koristi kao prilog mesu i eventualno testenini s povrćem.

Ja meso ne jedem, pa mi ni čatni nije potreban a pošto mi je šećer u krvi granični (uzimam lekove da ga održavam na granici), izbegavam i džem, osim onaj koji sam pravim, od voća izmiksanog u blenderu i stavljenog u tegle i onda pasterizovanog bez šećera.

Ali znam šta je šta.

Krastavac nema miris, niti ukus, sluzi kao masa. U ovom slucaju, dobio je miris i ujus od limuna i djumbira, slatkasto-ljutkasto. Odusevila sam se!

Isto kao i sargarepa, prekjuce sam pravila od sargarepe i dodala samo vanilu. Mirise na vanilu i ima njen ukus. Ludilo! 🥰

Pogledajte prilog 1186795

Davnih godina su se posni kolači pravili od ukuvane šargarepe za masu i malo mlevenih urmi i smokava plus mrvljeni keks ili nešto orašasto: lešnik, orah, ili badem (i umotano kao rolat, posuto kristal šećerom i ostavljeno na promaji da se osuši, a napravi se dosta i stoji u nekoj hladnoj sobi koja se ne koristi -- govorim o 1960im, pre zamrzivača -- i služilo se kad ti neko bane iznenada zimi)

Breskva i "chutney" dzem. "Chutney" se pravi na stotine nacina sa razlicitim sastojcima i zacinima. Ovaj sam kupio u radnji koja prodaje dzemove, pekmeze, med i slicno. Ovaj dzem je napravljen od breskve i "chutney"-a od secera, luka, crvene paprike, cinamona, ljute papricice, dzindzera, nutmeg....i belog luka. Upravo sada sam ga otvorio da probam i ide ovako....
Stavio na sto.
Fotografisao za ovaj forum.
Otvorio teglicu.
Probao.
Bacio u djubre......
Oprosti, morala sam da obrisem tvoju fotku, mogu samo 2 fotke u poruci.

Evo jos nesto slicno sa neta. Volela bih da ovo probam, pre no sto vidim etiketu. :lol:

Screenshot_20220715_114743.jpg

Screenshot_20220715_114902.jpg

Čatni NIJE džem. On se koristi kao prilog mesu i eventualno testenini s povrćem.

Ja meso ne jedem, pa mi ni čatni nije potreban a pošto mi je šećer u krvi granični (uzimam lekove da ga održavam na granici), izbegavam i džem, osim onaj koji sam pravim, od voća izmiksanog u blenderu i stavljenog u tegle i onda pasterizovanog bez šećera.

Ali znam šta je šta.
Naravno da "catni" NIJE dzem, niti sam ja igde napisao da je "catni" dzem. Catni kao prilog mesu je "zapadni" dodatak, originalno catni potice iz Indije i pravi se od voca, povrca i zacina kao namaz i dodatak mnogim jelima.
Ali u ovaj dzem od breskve o kome sam ja pisao je dodat catni od zacina i povrca. Na samoj etiketi i pise "peach chutney".

Naravno da "catni" NIJE dzem, niti sam ja igde napisao da je "catni" dzem. Catni kao prilog mesu je "zapadni" dodatak, originalno catni potice iz Indije i pravi se od voca, povrca i zacina kao namaz i dodatak mnogim jelima.
Ali u ovaj dzem od breskve o kome sam ja pisao je dodat catni od zacina i povrca. Na samoj etiketi i pise "peach chutney".
:roll: Da probam još jednom: chutney NIJE jam.

Tako ni peach chutney NIJE peach jam.

Chutney se prevashodno pravi kao dodatak jelima od mesa.

U delovima Indije koji su pretežno vegetarijanski (zapadna obala oko Bombaya/Mumbaija) daleko manje se koristi chutney nego u delovima koji su mesožderski (istočna obala oko Calcuttae/Kolkate).

Back