neobična glavobolja

ocajnapesma

Primećen član
Poruka
973
Dragi forumaši, nadam se da će mi neko umeti dati koristan savet.

Naime, ja sam inače meteoropata i svaka promena vremena kod mene je praćena glavobolja,na šta sam navikao i glavobolje me odavno ne uzbuđuju.

Međutim, poslednje skoro tri nedelje ta glavobolja je drugačija nego inače. Javlja se uglavnom ujutru (nekih 6 puta se javila za 20 dana), i podrazumeva sporadičan bol, poput žiganja s desne strane glave - naizmenično u čelu iznad desnog oka prema kosi i s desne strane par centimetara od temena. Bol je probadajući, nije naročito jak, ali nije prijatan. Prvi put su intervali bili kratki, na svakih nekoliko skundi, dok se kasnije bol javljao u većim intervalima (npr. na svakih par minuta). I nikad ta glavobolja nije trajala predugo, prolazila je odmah od jedne tablete ili čak i bez tablete.

Ja sam pomišljao i na loš jastuk-krevet (pa sam promenio), i na preterano gledanje u kompjuter, i na osmicu koja raste :D Svašta mi je padalo na pamet, ali nisam uspeo da uočim neku vezu....

Da li neko zna o čemu bi mogla biti reč?

Bol je više iritantan, nego što me zaista boli, ali ne želim da preterujem s brufenima, a ne znam da li je to razlog za odlazak kod lekara?

Mene retko boli glava i obicno pocne kao neka napetost u ramenima i vratu. Posle pocne da me boli glava. Primetio sam da mi pomaze setnja ali jacim tempom jedno 45-60 minuta. Moguce da je neki problem sa cirkulacijom pa zato setnja pomogne. Probaj nista te ne kosta,

Da je do umnjaka, kapiram da bih imao neki osecaj u vilici ili u desnima, bilo kakav bol ili pritisak, ali nemam.
Meni je bol iskljucivo vezan za glavu, redje ceoni deo, cesce oko temena. Evo i sad osecam pulsiranje u glavi... Da li je to mozda simptom migrene?

Da je do umnjaka, kapiram da bih imao neki osecaj u vilici ili u desnima, bilo kakav bol ili pritisak, ali nemam.
Meni je bol iskljucivo vezan za glavu, redje ceoni deo, cesce oko temena. Evo i sad osecam pulsiranje u glavi... Da li je to mozda simptom migrene?

Mozda reagujes na promenu atmosferskog pritiska, meni se desava da pulsira ceoni deo u tom slucaju.

Ince zub kao zub ne moze da te boli jer on nije inervisan, inervisano je okolno tkivo, a kroren zuba ide nekoliko cm duboko. Ja sam uzasne glavobolje imala zbog umnjaka.

Dragi forumaši, nadam se da će mi neko umeti dati koristan savet.

Naime, ja sam inače meteoropata i svaka promena vremena kod mene je praćena glavobolja,na šta sam navikao i glavobolje me odavno ne uzbuđuju.

Međutim, poslednje skoro tri nedelje ta glavobolja je drugačija nego inače. Javlja se uglavnom ujutru (nekih 6 puta se javila za 20 dana), i podrazumeva sporadičan bol, poput žiganja s desne strane glave - naizmenično u čelu iznad desnog oka prema kosi i s desne strane par centimetara od temena. Bol je probadajući, nije naročito jak, ali nije prijatan. Prvi put su intervali bili kratki, na svakih nekoliko skundi, dok se kasnije bol javljao u većim intervalima (npr. na svakih par minuta). I nikad ta glavobolja nije trajala predugo, prolazila je odmah od jedne tablete ili čak i bez tablete.

Ja sam pomišljao i na loš jastuk-krevet (pa sam promenio), i na preterano gledanje u kompjuter, i na osmicu koja raste :D Svašta mi je padalo na pamet, ali nisam uspeo da uočim neku vezu....

Da li neko zna o čemu bi mogla biti reč?

Bol je više iritantan, nego što me zaista boli, ali ne želim da preterujem s brufenima, a ne znam da li je to razlog za odlazak kod lekara?

Vidim da si dobio vec brdo zabrinjavajucih razloga za glavobolju.

Pre nego sto pocnes da panicis i mislis da imas tumor! molim te da razmotris i sledecu stvar. Pokusaj da otvoris svoje srce za ovakvu mogucnost.

Ti mozda nikad nisi bio meteopata, nego su tvoje stalne glavobolje bile rezultat neke netolerancije na hranu.

U Srbiji postoji uzasno niska kultura ishrane i svii misle (nazalost pogresno) da je sva hrana za njih. Misle da su netolerancije nesto na Zapadu jer su ljjudi jeli previse brze hrane ili genetski modifikovane hrane. To su sve gluposti... upravo ljudi koji se hrane sa smecem imaju "najmanje" problema sa hranom tj. imaju NULA prehrambene kulture i ne primecuju kada nesto ne treba da jedu.

Dakle, ja sam iz Srbije mada zivim u Kanadi, nikad nisam jela junk food, niti genetski modifikovano, uvek jedem organicko i veoma zdravo... i imam MILION netolerancija. Postoji samo mali broj namirnica koje mogu da jedem, ali ja nisam pravilo. Postoje ljudi koji ne mogu da jedu samo jednu vrstu hrane... i to nije nikakav problem izbaciti iz zivota, a spasice ti zdravlje na dugi rok i produziti zivot.

Moj savet ti je da vodis dnevnik sta si jeo, kako si se osecao sutra i da tako pocnes da pravis listu osumnjicenih. Najcesce netolerancije na hranu su:

seceri (svih vrsta: laktoza, fruktoza i ostale oze)
gluten, kukuruz (veoma cesto ljudi koji ne podnose gluten ne podnose ni kukuruz :manikir: )
mlecni proizvodi
jaja

neki mali broj ljudi ne moze da podnese hemikalije u povrcu :manikir: to su neke supstance kojima se biljke stite od nasih apetita jer i one hoce da zive

mozes da guglas o netolerancijama na hranu, a postoje i alergije i celijakija, dijabetes.

U svakom slucaju, zelim da ti kazem i zamisli da pisem velikim slovima... netolerancija na hranu je najcesci uzrok glavobolje
ili nesto sto tvoj stomak ne moze da svari, onda ti to trune u stomaku, prave se gasovi, mnoze bakterije i izmedju ostalog dobija se i glavobolja

@Ejbisidi

Test intolerancije radim povremeno vec nekoliko godina... Istina, vise zbog kilaže (nisam gojazan, 3-4 kg gore dole uvek), ali se pridržavam načelno rezultata i promena, tako da ne bi trebalo da je ishrana.

A što se ove glavobolje tiče, ona nije strašna, dakle nije to bol koji je neizdrživ i nije permanentna glavobolja kakve znam da imam, više je iritantna činjenica da povremeno prožigava u jednoj tački ili u dve tačke naizmenično i da stalno iščekujete naredni žig, zaista je kao pulsiranje, samo što nije u ritmu srca nego u nekom svom internom ritmu :)... Jutros opet osećao to žiganje, sevanj, popio brufen i odmah prošlo....

Ne znam, ne ide mi se kod lekara i ne daju mi se pare (pošto idem kod privatnog lekara) jer je blago i rešava se tabletom, sve se tešim da je reakcija na vreme. Ali tri sedmice je podug period...

Poslednja izmena:
@Ejbisidi

Test intolerancije radim povremeno vec nekoliko godina... Istina, vise zbog kilaže (nisam gojazan, 3-4 kg gore dole uvek), ali se pridržavam načelno rezultata i promena, tako da ne bi trebalo da je ishrana.

A što se ove glavobolje tiče, ona nije strašna, dakle nije to bol koji je neizdrživ i nije permanentna glavobolja kakve znam da imam, više je iritantna činjenica da povremeno prožigava u jednoj tački ili u dve tačke naizmenično i da stalno iščekujete naredni žig, zaista je kao pulsiranje, samo što nije u ritmu srca nego u nekom svom internom ritmu :)... Jutros opet osećao to žiganje, sevanj, popio brufen i odmah prošlo....

Ne znam, ne ide mi se kod lekara i ne daju mi se pare (pošto idem kod privatnog lekara) jer je blago i rešava se tabletom, sve se tešim da je reakcija na vreme. Ali tri sedmice je podug period...

Cula sam prilicno lose price o tim testovima netolerancije na hranu u Srbiji. Ne znam kakve si ti testove radio, ali cini mi se da to u Srbiji jako neozbiljno shvataju i testovi su veoma cesto neka prevara. Tako su moji roditelji ne znam koliko para dali da im urade te testove netolerancije da bi dobili listu namirnica iz knjige o ishrani prema krvnim grupama... krvnu grupu su vec znali, mogli besplatno da nadju na netu tu listu koju su skupo platili i jos gubili vreme i novac da odu u laboratoriju na to lazno ispitivanje.

Kao sto rekoh... veoma neozbiljno i nepouzdano.

Takodje, vecinu testova mozes i sam da uradis putem dijete i eliminacije. Sto se tice fruktoze to je super lako, ako imas los dah ujutro kada se probudis :) 99% ljudi ima los dah kada se probudi... to nije normalno, nego je znak neke netolerancije.

U redu, kako hoces, pij brufene, nemoj da resis problem...

Pre neki dan sam dobila nevidjenu migrenu od neke kreme za zastitu ruku u toku slikanja... ko zna sta je u toj kremi, ali toliko mi je bilo lose da sam povracala i generalno ceo dan sam prespavala. Od sada koristim iskljucivo rukavice za jednokratnu upotrebu kada radim.

Mozda je nesto drugo sto koristis... moze da bude milion uzroka. Meni je moja intuicija, Bog i google pomagao uvek da preko simptoma i osumnjicenih dodjem do uzroka glavobolje iili nekog drugog simptoma. Kod doktora idem samo kada mi trebaju lekovi.

Back