Nenormalno ponasanje mace

Barb30

Početnik
Poruka
16
Treba mi pomoc oko ponasanja..
Zivim u Austriji i pre tri meseca sam usvojila sestomesecnu macu. Pre usvajanja, prosli smo rigorozne kontrole i kada su utvrdili da smo podobni doneli su nam macu a ono sto je bitno je da je usvojena iz jednog tzv odgajalistam, tako da nema govora o nekom zlostavljanju, naprotiv uzivala je od kada je dosla na ovaj svet
Problem je u tome, sto je njeno ponasanje prosto neverovatno a ja s obzirom da nisam ranije imala mace uopste ne shvatam i ne znam sta mi je ciniti! Kada je dosla, prosto se gurala sama da se mazi, umiljavala se, igrala se. Kako vreme prolazi, mazi se samo u situacijama kada ona hoce, i to tako sto se ona umiljava, kada podjem rukom ka njoj, sklanja se kao da hocu da je udarim! Skoro nikada ne prede. Cesto iz cista mira, lezi ili se igra i pridje mi i ujede me za ruku ili nogu kao da je kuce! Sve predmete nosi u zubima kao da je pas! Ne mjauce uopste vecispusta neke cudne zvuke tipa mrnjaukanje po kuci jurca kao da je neko juri, to ni ne lici na igru.. i za hranu je vrlo cudna ali to je najmanji problem Sve u svemu, ne znam zasto je toliko negativna, nista joj ne branimo, svi smo njoj podredjeni a ona se ponasa kao da je najstrasnije maltretiramo, ne da mi da je pomilujem. Bahata je i cini mi se da ponasanje menja samo kad joj nesto treba, kada hoce da dobije nesto.. Jako bi mi znacilo ako je imao neko slicnu situaciju da mi kaze da li je to samo prolazna faza i kako da joj pridjem.. Hvala unapred

Jeste zenka, ali je kastrirana... e sad ja se ne razumem bas najbolje kako to ide, da li je ona sterilisana ili kastrirana, ali pokusacu ovako da ti objasnim, kako je meni zena objasnila uz napomenu da mi je objasnjavala na nemackom, pa iz tog razloga nisam bas najbolje razumela... ona nema teranje i uradjena joj je ta operacija, ali ukoliko jednog dana pozelim da ona ima mace, odvedem je, urade joj jos jednu operaciju i opet bi imala teranje i mogucnost da ima mace..:) nadam se da shvatas sta hocu da kazem...:) ona je meni prva macka i bas sam prilicno tuzna jer uopste ne mogu da provalim zasto je takva! narucito mi smeta sto kada krenem da je pomazim, gleda me i sklanja se kao da hocu da je udarim! a svi u kuci smo joj podredjeni, svi je neizmerno volimo i niko nije povisio ton nikada na nju a kamoli sta drugo! Inace, je jako vaspitana, ne pravi probleme u smislu da grebe stvari,da pravi neke gluposti, samo nas eto iz cista mira ujeda :) sve u svemu, ne da mi da ostvarim bilo kakav blizi kontakt..:(

Znaci podvezani su joj jajovodi? Znaci da se normalno tera, sto znaci da je sad verovatno bila u teranju. I ne razumem zasto su to tako uradili, pa svrha sterilizacije je, izmedju ostalog, i ocuvanje zdravlja a zenke, narocito mesojedi, su sklone tumorima reproduktivnog sistema ako se ne pare tokom teranja, bas ne razumem zasto su to tako uradili.

hehehe, pa nije to nenormalno ponasanje kod macke, ona vas samo izaziva da se igrate sa njom :D sve sto radi, otprilike znaci "juri me", ima dosta energije i to je sve.
primeila sam da vecina ljudi ima neke zablude o mackama, tipa da se one samo maze, predu i ne grizu kao psi. postoje macke koje mozete da mazite po ceo dan, ali postoji i mnogo onih koji se maze samo kad one to hoce, posebno kad treba da dobiju klopu :lol: takodje, neke macke grizu mnogo vise od pasa. tesko da cete naci ijednog vlasnika macke koga ona nije nikad ujegla barem samo u igri. a to sto nosi sve u ustima, za jednog vrhunskog lovca kakav je macka, nije nista cudno.
jednostavno, pokusajte da se igrate vise sa njom, jurite je, igrajte se "zmurke", vezite joj na kanap neku lopticu ili bilo sta slicno i vucite to po podu da bi ona lovila... animirajte je malo, bice zabavnije i njoj i vama, a sigurno cete se tako i zbliziti.
i imajte na umu da macka oseca vasu energiju, ako vas njeno ponasanje nervira, zabrinjava i td. to sigurno nece pozitivno uticati na njeno ponasanje.

@ Mimi, nemam pojma zasto su to tako uradili, koliko sam ja shvatila gospodju, koja se bavi mackama vec 30 godina, to je neka metoda koja je najzdravija za macku, sve to je radjeno na institutu u MInhenu, i po njenim recima, sve je uradjeno na vrhunskom nivou..ja opet kazem, posto je moj nemacki ok, ali ne baratam bas strucnim izrazima :) koliko sam je shvatila, ona uopste nema teranje, sto sam je izricito pitala par puta, ali da ukoliko jedan dan pozelim mace, da odem na tu kliniku, gde imaju njen karton, obavim tu operaciju i ona moze da ima mlade..e sad ti se verovatno bolje razumes u to, jja mogu samo da ti prenesem sta mi je ona rekla...
@ <(o.O)> svesna sam ja svega toga, ima puno igracaka, igram se sa njom svaki slobodan minut, u igri je neverovatna, kao ker je, mozes samo da zamislis kakve sve ovde su igracke na raspolaganju, i sve je to u redu, do trenutka kada krenem rukom ka njoj..ona se pretvori tog trenutka u prestrasenu zivotinju, bezi, tako je i kada krenem da je mazim... cak i kada se ona umiljava oko mene, krene da me lize, ako ja krenem rukom ka njoj, odmah bezi..padalo mi je na pamet, da ima neku traumu, mada je to prosto nemoguce... da li imas mozda neki savet, kako da prevazidjemo to, da je privolim da makar se ne uplasi i ne pobegne svaki put kada je pomazim.. inace sto se energije tice, nema nervoze, jako sam strpljiva sa njom. I verovatno ces me shvatiti na sta mislim kada kazem da kada dodjem sa posla , ja se cak i umorna ozarim kada je vidim..:) ona je moj andjeo iako je veliki baksuz izgleda :) meni samo treba savet, jer jos jednom napominjem, ovo mi je prva maca, iako sam ih oduvek obozavala..
I zelim da vam se svima zahvalim na odgovorima... divni ste :)

Nemam pojma..evo ovo je ona...
alissa3.jpg
:) Inace uopste ne mjauce, i jezik joj je hrapaviji od svih macakaa koje sam videla... a grize se bas, cesto iz cista mira, dodje do mene i gricne me :)

Hvala :heart: I hvala vam svima na odgovorima, bas sam preturala po forumu i citajuci druge teme sam shvatila da u sustini ne postoji neko univerzalno ponasanje, vec da je mozda ona takve naravi, ne voli da se mazi i to je to...jedino ne znam kako da je oslobodim straha od ruke, ali valjda ce se i to vremenom promeniti... A Skydancer, ja se iskreno nadam da je i kod moje tako i da mi tako pokazuje ljubav :) malopre je sela na naslon od garniture dok sam gledala film, lepo mi je uzela ustima pramen kose i pocela da vuce, mislila sam da ce ga iscupati i sto sam se vise branila njoj je bilo zanimljivije :) djavolcic u macijoj kozi :P

nisam videla ovo da je sterilisana, izgleda da je "upalo" dok sam kucala odg x)))
meni i dalje to nije nista cudno, ima mnogo sterilisanih maca koje se tako ponasaju, znaci, nevezano za teranje... i moja je bila otprilike takva pa se sad malo uozbiljila (vise se mazi i vise daje da je gnjavim), mada se i dalje jurimo po kuci ko nenormalne xD
inace, maca je prelepa <3
i da, moja maca gricka samo mene (hoce da ujede svakog kad je iznervira, ali mislim na ono lagano grickanje) i to je njoj neki znak ljubavi, a u pocetku ni ja nisam kapirala cemu to, posle su se slozile kockice i sad je skroz razumem, tako ce biti i sa vama, samo strpljenja x)

Poslednja izmena:
Ni ja nisam razumela bas najbolje, definitivno cu zvati jos jednom ovu zenu da je pitam, ali kao sto rekoh, prilikom preuzimanja macke, kada sam razgovarala sa njom, objasnjavala mi je da joj je uradjena operacija, da ona nece imati teranje ali da ako budem zelela jednog dana da je parim da mora da joj se uradi opet operacija i da bi u tom slucaju ona i imala teranje i mogla da ima mlade..Inace koliko sam ja upucena, ovde se jako retko radi kompletna sterilizacija jer su u fazonu da zivotinje imaju svoja prava i da im se ne sme uskratiti sansa za potomstvo. Ali kao sto rekoh, sto pre cu je nazvati da pokusa da mi malo podrobnije objasni o tome sta joj je radjeno.
A sto se tice drugog dela, samo mi trebaju saveti, jer tek kad sam je uzela sam shvatila koliko nemam pojma, daleko od toga da je problem, samo sam zabrinuta, jer ne znam da li tim ponasanjem porucuje nesto, da li je prolazna faza, zabrinuta sam jer sam negde bila ubedjena da macka prede kad je zadovoljna, a ova moja niti prede niti mjauce :) A gde bolje potraziti savet nego ovde, zar ne? :)

Uh, oni su bas preterano zeleni, cak i za moj ukus. Zenke mesozdera su sklone tumorima ako se ne kote redovno, ne radi se bez razloga kompletna ovariohisterektomija u skoro celom svetu.

Maci treba vremena da se opusti u novom okruzenju, a drugo, predenje je u stvari simptom problema, ne secam se sad tacno sta izaziva taj karakteristicni zvuk, i macke predu i da bi se smirile kad se uplase ili ih nesto boli, ne samo kad su srecne. A to sto ujeda, jednostavno su neke macke cudljivije od drugih.

A sta bi mi ti preporucila, da li da je odvedem da joj se uradi kompletnu ovariohisterektomiju, ukoliko je to moguce, jer pomisao da mi se razboli je uzasna! Ja ne znam kako sam uopste do sada zivela bez moje Lise... a inace malopre me je po prvi put poljubila, prisla mi je i pocela da me lize po nosu:klap: , ali naravno cim sam krenula da je pomazim, okrenula se i otisla...tako da cu biti strpljiva

Pa ako ne daju da se to radi, onda nemoj, ne vredi. :( Ali za svaki slucaj, nemoj je pustati da se druzi sa macorima, parenjem se povecava mogucnost za prenosenje infekcija a neki virusi su se potvrdili kao izazivaci tumora kod vise razlicitih vrsta (pa cak i kod ljudi).

I daj joj vremena, imaju oni svoj tempo, sto ih vise forsiramo, to se vise zatvaraju.

Mislim da ponasanje mace nije nenormalno vec da je jednostavno takva. Gazduje u kuci i ocekuje da se ostatak sveta povinuje njoj :lol:. Imam nekoliko maca, sve su razlicitog karaktera. Prosli smo kroz razne situacije. I dan danas ima grizenja, grebanja, maltertiranja (kao i povinovanja bilo mog bilo njihovog) ali mislim da su me, u sustini, dobro prevaspitale :lol:. Potrudi se da budes dobar kucni ljubimac svojoj novoj gazdarici i sve ce biti ok :mrgreen: :heart:.

Ja mislim da ako ne planiraš da je pariš, najbolja je sterilizacija.
To što juri po kući i gricka te znači da ima mnogo energije i da te zove na igru. Neke mace ne vole da budu predmet maženja, već baš, baš da se aktivno igraju i jure s vlasnikom. Moji su takvi. Oki kad hoće da se igra, vuče me za rukav ili nogavicu i juri po kući kao lud. Kupi nekoliko mahalica s perjem na vrhu, za tim je većina maca luda:) A kad je tim izmoriš, možda će uživati i u maženju:)

@ EGYPTIAN CAT Tacno tako!! Ponasa se kao da je ona meni gazdarica, sto je najgore i ja se ponasam tako:zcepanje:
@TabTab Igram se bas sa njom, ali upravu si neumorna je! Pokusacu sa strpljenjem, posto sam skapirala da ne voli uopste kada krenem rukom ka njoj da je mazim, da neko vreme je iskuliram i da je ne gnjavim, da se samo igram da sacekam da sama dodje na mazenje! ili da mi legne u krilo, sto mi sad se cini potpuno nemoguce! :) Ona me jako podseca na Garfilda :D

Čuvam napolju dvoje ludih maćkova, stariju polusestru i mlađeg polubrata, čini mi se da je Mirko mnogo srećniji otkako se i Blondi doselila u moje dvorište, i njih dvoje kako se igraju, kad krenu da se preskaču, valjaju, pa se kriju iza drveta... :zaljubljena: Ko je u mogućnosti, stvarno bi bilo idealno da mace uzme u paru, nijedno ljudsko biće ne može to da im nadoknadi ni uz najbolju volju. A sad, Blondi je stidljiva, bojažljiva maca, tu je poslednjih par meseci i tek se sad oseća recimo prijatno i počinje da prede kad je mazim, ali u naručje mi još uvek neće. Jednostavno, dala sam joj prostora da se sama navikne, pokušaj i ti tako, polako.

Виш ти то шта ти је хумана ветерина, није то лоше :)) Лајкујем..
Што се тиче грижења, па сад, постоји она теорија да се мачке тако понашају само према онима (људима) које сматрају равноправнима. Што значи -доживљава те као равноправну мачку, а мачке су предатори и воле тренинг и фајт. Залетање и грицкање је можда позив на игру, јурцање по кући-умеју они тако да се залете као авиончићи од библиотеке па по ивицама кревета и свуда где их ноге носе..
Ништа посебно алармантно, а да би био мазуља-прдуља требало је да узмеш мачора, да видиш како се гласају и одушевљавају, мазуље ма чудо једно.
Мачка је, ипак, женски (љубоморни) створ лол..
Шалим се ја мало, али и пола истине ;)

Poslednja izmena:
xaxaxa, Razvigore, jes' tako! primetila sam da je ljubomorna! I primetila sam da mi nekad donese malo njene cvrste hrane..sestra kaze da me ona to hrani, jer misli da sam njeno mace! :D a ovih dana od kako sam dobila vase odgovore, neumorno se igram sa njom i vec sam primetila da malko vise obraca paznju na mene :) Jes' da sam sad ja umorna kao pas jer samo radim i igram se sa njom, ali Boze moj! :roll:

Back