Nenormalno normalna pesma

Još jednom ću zamoliti sve vas koji imate volje da mi kažete kako ste shvatili ovu pesmu.
Ja znam šta sam njome hteo reći i meni deluje da je razumljivo, ali nisam siguran 100%.

Nenormalno normalna pesma

Kada si drugačiji, svima oči bodeš,
prosto nisi ničiji pa niko ne mari
i u crnu zemlju naprasno da odeš
jednostavno nećeš promeniti stvari.

Izopšten od društva plivaš s ajkulama
i trudiš se živu da sačuvaš glavu,
ogromna većina grbinu ti slama
ma koliko da si nesrećan u pravu.

Da si nenormalan normalni te krste
iz njihovog ugla ti si čudovište,
u tvoje probleme umešaće prste
iako ih svoji i lome i tište.

Na sredini puta stišnjeni životom
normalni se lako prepuste većini
koja tebe potom imenuje skotom,
al' dok imaš duše za njih se ne brini.

Sačuvaj od zveri dušu svoju laku,
nije tvoja briga šta će biti s njima,
ostavi ih slobodno da drhte u mraku
i druže se dugo sa sebi sličnima.

Laku noć želim svim budnima koji eće u skorije vreme da lalaju.:bye::bye::bye:

Ljudi koji imaju svoj stav i razmišljanja, ali se razlikuje od većine.
Naravno da će većina uvek biti protiv njih, i uvek omalovažavati njihova razmišljanja, jer
ono što je normalno ne mora da bude i opšte prihvaćeno, to jest većina će u nekim slučajevima biti
u zabludi upravo iz razloga što tako misli većina kojoj se priklanjaju iz ličnog interesa ili zato što
ne žele da imaju svoje mišljenje.

Hvala imenjače, to je to. Dodao bih da sam mislio na sve koji su drugačiji.
Neko se razlikuje po svojim stavovima, a neko po svom izgledu ili pak po nekom fizičkom nedostatku.
Većina zna da bude surova, ali ne zato što su rođeni takvi već zbog svojih sebičnih interesa i strahova da i sami ne budu odbačeni.
Ne propagiram ovde stav da treba biti izdvojen od svih jer mi smo ipak društvena bića kojima je potrebna pažnja i priznavanje.
Nevolja je u tome što ljudi bez potpuno i pravilno izgrađenog mišljenja preovladavaju i kao delići većine privlače k sebi one neodlučne.
Ipak, možda većina i nije sama za to kriva. Možda je sistem vrednosti zasnovan na materijalnom taj koji je doveo do toga da se sve više udaljavamo jedni od drugih i sve manje u sebi gajimo empatiju koja je preduslov za zdrave međuljudske odnose.

Pozdravio bih sve one koji još uvek nisu završili svoj proces traganja za odgovorima na pitanja koja ih muče jer sve dok se traže odgovori nade ima.:bye::bye::bye:

NeshaDeBeli;bt138059:
Hvala imenjače, to je to. Dodao bih da sam mislio na sve koji su drugačiji.
Neko se razlikuje po svojim stavovima, a neko po svom izgledu ili pak po nekom fizičkom nedostatku.
Većina zna da bude surova, ali ne zato što su rođeni takvi već zbog svojih sebičnih interesa i strahova da i sami ne budu odbačeni.
Ne propagiram ovde stav da treba biti izdvojen od svih jer mi smo ipak društvena bića kojima je potrebna pažnja i priznavanje.
Nevolja je u tome što ljudi bez potpuno i pravilno izgrađenog mišljenja preovladavaju i kao delići većine privlače k sebi one neodlučne.
Ipak, možda većina i nije sama za to kriva. Možda je sistem vrednosti zasnovan na materijalnom taj koji je doveo do toga da se sve više udaljavamo jedni od drugih i sve manje u sebi gajimo empatiju koja je preduslov za zdrave međuljudske odnose.

Pozdravio bih sve one koji još uvek nisu završili svoj proces traganja za odgovorima na pitanja koja ih muče jer sve dok se traže odgovori nade ima.:bye::bye::bye:

....pesma je odlična žestoka .... no komentar ( tvoj ), joj tupi oštricu , razređuje je ( ne sipa se voda u dobro vino ---tako kažu ) .... da pređem na svoje viđenje i svoj stav ( koji je svakako beznačajan -- ali tražio si , pa eto ) ...
...stihovi se suprostavljaju filosofiji svetine / rulje / čopora / palanke / kolektiva / uniformnosti ----------- to je retka stvar kod nas ... u zamenu za "mi" nude "ja" -- lični integritet i suverinitet - sopstvo / posebnost / jedinstvenost --- slobodu ličnosti ... slobodu življenja ... dakle , gospotstvo....

.... za bežanje u "mi" nema opravdanja , tipa : dominantan sistem vrednosti sveta / naroda / okoline ; matrijalizam potrošačkog društva ; sirotinjska gramzivost i šta sve ne ....
.... i ovde nije pitanje krivice većine ....kao možda oni nisu ni krivi ... ovo je pitanje ličnog izbora ...dakle, pitanje je dali hoću sopstvo i takozvano "ja" koje ide uz njega , ili mi i kolektivnu svest rulje...izvan ovoga gotovo da nema ničeg ( a to znači , dali prihvatam ličnu odgovornost ili se krijem kao svaka ništarija iza kolektivne --- tako je to ) ....

... i dalje tvrdim da su stihovi izvrsni -- nadamse da umniji vide i više u7 njima ... pozdrav !

@123loncar
Ajd da krenemo od početka.
Tvoj stav nikako nije beznačajan,
Sledeće, moguće je da je komentar malo otupio oštricu, ali je mislim oslikao realnost.
Da bi se masa držala u stanju mirovanja skoro svi vladari u svetu primenjuju tehnike za izbegavanje nemira među ljudima.
O pojedinačnim tehnikama svako se može informisati na netu.
Cilj je da niko ne talasa, a da oni koji to probaju dobiju po ušima. Jedna od kazni je izopštavanje iz društva većine.

Možda skačem sa teme na temu, ali složićeš se da čovek ne može sam, ali šta kada ne može ni sa većinom od koje ima različite stavove?
Kao živo biće mora jesti, održavati svoje zdravlje, brinuti se o potomstvu.
Kako sve to uraditi, a ostati samo svoj?
Moraš priznati da je jako teško, ali ne i nemoguće. Samo osobe sa najjačim duhom mogu uspeti u tom poduhvatu. Onima koji su malo slabiji je potrebna pomoć jer će pomisliti da su usamljeni u svojoj borbi i odustati od nje.
Žalosna je jedna istina, a to je da se većina koja pokorno sluša sve što treba da sluša lako organizuje jer ima šablone u koje je jednostavno uklopiti se,
a oni koji ne razmišljaju šablonski se teže organizuju baš zbog velikog broja različitih stavova.
Možemo u obzir uzeti i ljudsku potrebu za sigurnošću, koja ujedinjena sa osećanjem straha i osećanjem odbačenosti može dovesti do prelomne tačke kada i oni koji umeju da koriste nezavisno svoj mozak pokleknu i pridruže se većini.
Da bi se kako tako svi koji razmišljaju van šablona ujedinili potrebno je povesti raspravu o tome, shvatiti uzroke trenutnog stanja i spoznati kakve sve opasnosti vrebaju
iz mraka većine.
Postoji još jedan ugao gledanja. Kao Hrićani ili kao ljudi koji u sebi još nisu uništili empatiju imamo obavezu da razumemo i one za koje smatramo da greše.
Još jedna svrha postojanja ove pesme je ta što se nadam da će podstaći neke od šabloniranih osoba da krenu u preispitivanje sopstvenih uverenja.
Znam da će to teško ići, ali ja sam to probao pa kako bude. Verovatno će ovu pesmu pročitati tek stotinak ljudi, a to je ipak mali broj da nešto stvarno i promeni.
Kao samosvesna osoba ja uradih nešto malo, a svako neka radi po svojoj pameti jer svako ima prava da slobodno bira put kojim će ići.
Samo mu treba ponuditi izbor.

I na kraju da se zahvalim na pohvalama i izvinjavam se ako ovu prozu u komentarima pišem malo nejasno i nepovezano. Moj su fah stihovi i rime.:bye:

...odlična je - više o pesmi neću ....

..ivoja proza ne ide uz ovu pesmu ( moje viđenje ) ... obrazloženja za tvoju prozu najavljuju strah od onoga što se
potencira u pesmi .. dakle , strah od ličnog integriteta i suveriniteta - sopstva / posebnosti / jedinstvenosti --- slobode ličnosti ... slobode življenja ... dakle , gospotstva i lične odgovornosti za činjenje i nečinjenje koja nose....

...taj strah gura individue u mi / sve / grupu / čopor ( zajednicu srodnih duša ) ... to je opšte poznata stvar ... o ovome možeš da napišeš pesmu...ali u XXI veku u intelektualnom smislu ta filosofija života je odbačena ... za nju kaže zebrica da nas uvlači u pećinsko političko doba ... mene neraduje to što je on upravu , ali me vređa to što grobar projektuje kao našu najveću duhovnu vrednost i neda nam da izađemo iz pećinskog mraka ... na današnji dan ... toje ono protivu čega je ustala pesma i nemoj da sprečavaš njegov život -- toga... neka je ovo pročitala minorna grupa ljudi .... samo neka žive ovakva razmišljanja ...

.. niko razuman nikad nije sporio čovekovo društveno biće ... toje njegova datost ... ali biti pripadnik čopora bez takozvanog "ja" , onoga u ljudskoj koži ne čini čovekom niti društvenim ... čovek od integriteta slobodno može da kupuje ( on nije u obavezi da kupuje samo : srpski , hrvatski , albanski .......... takozvani nacionalni vazduh i proizvode ) , neopterećen nekakvim pripadnostima i nakaznim patriotizmima ...... pogledaj stari dokumentarac : Ženeva turistički centar ....

...pozdrav .... delfini su društvena bića kao i svi sisari .... sisari vole igru ....slobodu ....

Poslednja izmena:
Nisam sasvim siguran da smo se razumeli.
Ja i dalje stojim iza svake svoje reči u pesmi i oštro kritukujem svako prihvatanje " zdravo za gotovo ".
Jedino što sam u komentaru pokušao da povežem neke stvari i prikažem bar jedan deo realnosti koja nas okružuje.
Nikako da se ja sam plašim ili ne daj bože licemerno sklapam trule kompromise.
Neka mir, snaga i jasna misao budu s tobom i u tebi.

...nije neophodno , čak je i nužno da se po ovim pitanjima zapletemo u jedno mišlje ...pretpostavljam da pesma i protivu njega ustaje ... dakle . ovde je potrebna sva misaona različitost iz koje može da iskrsne i neka spoznaja o problemima koji su tema pesme pa i naših dijaloga ... što znači sam dijalog nas vodi u misaonu različitost ...( sam sagledaj dali si u promišljanjima sklon nagodbama ) ....

... znaš , često je neugodno iznositi sopstvenu kritiku o sopstvenom delovanju -- nekako je kontra produktivno za samo delo ... zašto ovo kažem .. ako čitalačka publika vidi samo ono što vidi tvorac dela , onda ono nedoseže daleko -- oću reći kratko živi .. ali , ako svaki konzument dela ima drugojačije viđenje dela , onda je ono živo i nesagledivo ; poprima svojstva živog dela -- postaje veliko ....

... stoga sam nastojao u dijalogu da se držim samo centralne teme koju pesma ima -- ali koju samo ja vidim i neočekujem da je iko vidi .. stoga tvrdim iz mog ugla da je pesma : " pesma je odlična žestoka " , ma šta ti o njoj rekao ( rođena je / odrasla / krenula u svet bez tebe / pomogni joj da slobodno živi ) ..

..nadam se da ona ilustracija slobodne igre sisara izaziva u tebi moćne vibracije ...

želim ti mir , spokojstvo i sve moći datog nam Gospostva !

Nisam odmah primetio tvoj zadnji komentar pa tek sada odgovaram.
Mislim da smo se napokon razumeli, doduše uz neke sitne razlike u razmišljanju ipak imamo dosta dodirnih tačaka.
Samim tim smo dokazali da i oni koji različito misle mogu da se slože.
Zato dragi normalni, pogledajte nas dvojicu i naučite nešto.
Pozdrav i svako dobro.

Back