Nemoralni kriterijumi

Mislim da to sto trazimo naizgled manje kada je u pitanju one night stand ne znaci da imamo dvostruke arsine, jer se radi o dve razlicite stvari. Sad, koliko i sta je to sto nam odgovara u datim okolnostima razlikuje se, u manjoj ili vecoj meri, od coveka do coveka. Nekome verovatno ne bi smetalo ni da je taj neko upadljivo glup ili, nemam pojma, ocigledni rasista. Meni bi (to bi spadalo u 3. molonlabe-ov zakon).

Takodje, ono sto zelimo kod kuce moze biti i bas ono sto smo pozeleli i dobili napolju, a da nismo toga ni svesni. Ili slutimo da bi mozda i moglo da bude, ali nas nesto drugo odvalci. U tim brzinskim varijantama se najcesce i radi o osobi koju ne poznajes bas, a tesko da je takva situacija nesto sto ce da ti omoguci da proniknes u covekovu dusu, istrazis njegove osobine i razmotris stavove. A realno, mozda trenutno i nemas interesovanje za to. Imas svoj cilj i to je to. Tako da moze da se desi da onaj ko ti je bio samo jednokratni svakome ko ti je bio vezni objasnjava i to po svim kriterijumima koje si nabrojala gore kao uslovima dublje veze (pa ukljucujuci i fizicki izgled).

Sve ovo, ako polazis od jasno definisane potrebe: hocu vezu ili hocu seks, a sad kad sam se odlucila izlazim napolje. Sto ipak nije pravilo u medjuljudskim odnosima, rekla bih. (Iako postoje osobe koje su sklonije neobaveznim vezama i one koje to ne zanima bas. Tu su i one koje kategoricki negiraju mogucnost da se njima tako nesto desi, ali da ne sirim temu.)

Mene zanima zbog cega nazivas (ne samo ti, ali nekako se sve vreme obracam tebi, lakse mi je bilo da otkucam) fizicku privlacnost nemoralnim kriterijumom?
I zbog cega smatras da su veze za jednu noc bez sustine?

Није ту ништа двоструко. У првом случају неморалних критеријума ради се о огољеном анималном хедонизму, гдје се на сличан начин посматра и објект хедонистичког ужитка... Да, жена је тада роба за конзумирање којој додаш неке фине зачине да конзумација буде угоднија...

У другом случају жеља нам је да проведемо дуже вријеме или можда и живот са тобом особом, те свјестан да је физички изглед у тим околностима на ниском приоритеном нивоу, исти онда пада у други план, а карактер односно психичке особине постају кључне.

Наравно, то и јесте суштина, ако уопште и има суштине, необавезних веза.

Pa evo Molonlabe ti je odgovorio na oba pitanja svojim postovima...
..on je rekao da nemaju suštine, a ja sam samo povezivala nemoralne kriterijume koje su navodili ...

Ne, molonlabe je rekao ovo..
Сем секса, у необавезним везама нема никакве суштине...

To nije isto kao ovo sto si ti napisala..

Pa evo Molonlabe ti je odgovorio na oba pitanja svojim postovima...
..on je rekao da nemaju suštine, a ja sam samo povezivala nemoralne kriterijume koje su navodili ...

Pitanje sustine sam samo tebi i postavila upravo zbog toga sto si jedina koja je izvela ovaj zakljucak*, pa me je zanimalo da cujem malo vise o tome.
*
Znači ..neobavezne veze su bez suštine ..
Konkretno, da li za tebe seks nema sustinu ako nije sa nekim sa kim si u vezi?

.....

Sto se tice nemoralnih kriterijuma i dalje mi nije jasno zasto ih smatrate nemoralnim? Kada si vec citirala molonlabe-a, mada bih vise volela da si sama napisala, a neko drugi opet u svoje ime, ali racunam da se 100% slazes sa tim sto je napisao, pa ajde dobro.. uglavnom, po tebi, vama, kako god, su ovo nemoralni kriterijumi..

Није ту ништа двоструко. У првом случају неморалних критеријума ради се о огољеном анималном хедонизму, гдје се на сличан начин посматра и објект хедонистичког ужитка... Да, жена је тада роба за конзумирање којој додаш неке фине зачине да конзумација буде угоднија...

У другом случају жеља нам је да проведемо дуже вријеме или можда и живот са тобом особом, те свјестан да је физички изглед у тим околностима на ниском приоритеном нивоу, исти онда пада у други план, а карактер односно психичке особине постају кључне.

Meni ovo izgleda sasvim legitimno i nije mi jasno zasto su nemoralni?
Znaci, u oba slucaja su nemoralni? I kad hoces vezu i kad hoces nevezu?
Odakle uopste ideja uvodjenja moralnog i nemoralnog na ovaj nacin?
To me je zanimalo, zato sam postavila pitanje, a ovo sto si citirala nije odgovor na njega, jer ja znam STA vi nazivate nemoralnim kriterijumima*, ali mi nije jasno ZASTO.

* namece se zakljucak da nemoralnost mnogo vise vezujes za one night stand, cak mozda i samo za ONS, tako si postavljala pitanja, izvodila zakljucke, stavljala pred njih dileme "fizicki privlacna, fizicki neprivlacna sa boljim kvalifikacijama" - i to me je zanimalno zbog cega. I da.. sta ti konkretno mislis o ONS varijanti?

..za one kojima nije jasno moral isključuje dvojnost... dvojni kriterijumi su uvedeni da bi se opravdala slabost postupanja po postavljenim onim 'moralnima' ... muškarac je ne tako davno za sebe uzimao pravo da svoju neodgovornost prema svojoj porodici (kockanje, alkoholizam, prevare..) podvodi pod kriterijume 'muškosti' isto kao što bi 'muškošću' nazivao i 'uzorni primjer patrijahalnog muškarca - neprikosnovenog djelioca pravde' ... za ženu nisu važili ti dvostruki kriterijumi..čak bi za njih snosila tešku odgovornost, a i dan danas u nekim zemljama ženama propisuju smrtnu kaznu za ono što je muškarcima dozvoljeno ...
..dvostruki kriterijumi omogućuju ljudima pozicije, a slabu efikasnost ..pa se javljaju krize ... a ko je onda kriv? ... efikasni ljudi ostaju u sjenci jer 'tamo napolju' ljudi igraju po 'lakšim' pravilima..a za lakše je tako malo dovoljno..samo ne imati svoj stav ...
..sam fizički izgled nije nemoralan, dok ne postane predmet dvostrukog kriterijuma.. shvataš da onda jedan mora biti prekršen .. gdje je tu dobitak..

pa u tom slucaju najvaznija je uzajamnost želja
znaći da u je u fazonu sex bez komlikacije, suviše priče, poštanja, smaranja
mislim to je poenta avanute na 1 noć
naravno obostrana privlačnost je logičan uslov
a možda i požuda i alkohol mogu da neutrališu taj kriterijum

cemu sluzi sexualni odnos?

Lepo je i zdravo, a i alarmira rodu, kad treba. :)
Mada, posle ove teme, vise nisam sigurna da ovo prvo vazi za sve.

..za one kojima nije jasno moral isključuje dvojnost... dvojni kriterijumi su uvedeni da bi se opravdala slabost postupanja po postavljenim onim 'moralnima' ... muškarac je ne tako davno za sebe uzimao pravo da svoju neodgovornost prema svojoj porodici (kockanje, alkoholizam, prevare..) podvodi pod kriterijume 'muškosti' isto kao što bi 'muškošću' nazivao i 'uzorni primjer patrijahalnog muškarca - neprikosnovenog djelioca pravde' ... za ženu nisu važili ti dvostruki kriterijumi..čak bi za njih snosila tešku odgovornost, a i dan danas u nekim zemljama ženama propisuju smrtnu kaznu za ono što je muškarcima dozvoljeno ...
..dvostruki kriterijumi omogućuju ljudima pozicije, a slabu efikasnost ..pa se javljaju krize ... a ko je onda kriv? ... efikasni ljudi ostaju u sjenci jer 'tamo napolju' ljudi igraju po 'lakšim' pravilima..a za lakše je tako malo dovoljno..samo ne imati svoj stav ...
..sam fizički izgled nije nemoralan, dok ne postane predmet dvostrukog kriterijuma.. shvataš da onda jedan mora biti prekršen .. gdje je tu dobitak..

Ti se ili ne trudis ili ne mozes da shvatis sta ti neko pise ili te prosto ne interesuje da zaista "cujes" tudje misljenje, pa vrtis jedno te isto sve vreme (istina, menjas primere). Tako je nemoguce konstruktivno komunicirati, a uz to i neopisivo smara. Preplices babe, zabe i moral (koji, btw, nije univerzalna kategorija) bez jasne diferencijacije, tako da je ova nasa prepiska postala besmislena.

..nemoral i nemoralni kriterijumi nisu isto ... fizički izgled, miris, volja mogu biti nemoralni kriterijumi, a ne moraju biti nemoralni ...
..zavisi od sfere usmjerenja i interesovanja..a i korisnosti ... posebno iz ovog posljednjeg ugla je potrebno raditi na njima ...

Ako je za jednu noć jedini kriterijum je da mi se na nju diže. To podrazumeva mnoge stvari koje su moji prethodnici gore pobrojali. Odnosno, skoro sve sem fizičkog izgleda. Fizički izgled treba da je tek u toj meri da mi ne deluje kao brom iz JNA.

Back