Nemogućnost pokretanja OS-a

Атомик™

Srebrna tastatura
Poruka
264.505
Danas sam instalirao Linux 9.0 Debian na kompjuter.
Naime, na kompjuteru se pored Linux-a nalazi instaliran i Windows 7.

Prilikom instalacije Linux- a nisam instalirao GRUB.

Nakon što je instalacija Linux-a završena, pokrenuo sam software EasyBCD u kojem sam namestio da me kompjuter nakon uključenja pita koji operativni sistem da pokrenem. Takođe, sam u EasyBCD podesio particiju na kojoj se nalazi instaliran Linux.

Nakon toga što sam uradio i dalje ne mogu da pokrenem Linux.
Nakon odabira Linux OS-a, Linux ne biva pokrenut.
Na ekranu monitora biva prikazana crna pozadina sa linijicom:

g0MkmW8.png

Molim Vas da mi objasnite kako da pokrenem Linux Debian OS.

...................................

Шта рећи... До сада нисам користио виндовсове замене за груб те нисам ни упознат са могућим проблемима.
С друге стране, да ли си покушао да инсталираш Груб на партцију где се налази линукс тј не на почетак тврдог диска?
А можда да нађеш неко упутство за опоравак/инсталацију груба уз помо живог диска?

Шта рећи... До сада нисам користио виндовсове замене за груб те нисам ни упознат са могућим проблемима.
С друге стране, да ли си покушао да инсталираш Груб на партцију где се налази линукс тј не на почетак тврдог диска?
А можда да нађеш неко упутство за опоравак/инсталацију груба уз помо живог диска?

što citiraš mene, nemam ja taj problem, pitaj ovog mutavog, zato sam i obrisao jer ne daje povratne informacije
a pita neki kuracc

elem,
kad instaliram Linuks apsolutno bilo koji, instaliram bez greške, kao i UNIX sisteme, bez ikakvih problema, sa ili bez Win-a ili nekim drugim Linuksom,
i apsolutno mi nisu potrebna ta dodatna sranja oko podizanja sistema...
i nemoj da se mnogo praviš pametan kod mene nego pomozi ovom koji je na mukama, on pita a ne ja

možeš i ext2 bez journal sistema
ext3 slobodno preskoči i koristi ext4

recimo da je Google takodje prešao sa ext2 na ext4 preskačući trojku

to je mehaizam oporavka sistema nakon neuobičajene blokade ili gašenja kad mu nije vreme
recimo, nestane li struje na kompu tokom Windows-ovog bitnijeg update-a - možeš samo da ga reinstaliraš

Što se instalacije GRUB-a tiče postoje razne opcije kao na primer DA GRUB LOADER BUDE INSTALIRAN NA USB FLASH-u

pozadina5.jpg

Da bi ubuduće izbegao ovu neprijatnost imaj pri sebi neki ozbiljniji LIVE LINUX na USB-u
sa kojim ćeš instalirati običan lilo za prvu pomoć i gde naravno moraš da odrediš koji HD treba da bude bootabilan
najčešće je /sda

Onda lepo udji u Windows i uništi bootloader klasičnom re-instalacijom boot bloka i više te neće pitati za Linuks
Zatim udješ u bilo koji program za particionisanje diska i odredi KOJA JE PRIMARNA PARTICIJA AKTIVNA
ako je to LINUX particija onda se sistem diže sa nje po uključivanju kompjutera
ako je to WINDOWS onda ide ta particija

Dakle obe su PRIMARNE ali je SAMO JEDNA AKTIVNA
Zgodno rešenje zar ne?

Poslednja izmena:

Back