Nemački parlament imenovao Adisa Ahmetovića kao izvestioca Bundestaga za Zapadni Balkan

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
1642263066034.png

NEMAČKI PARLAMENT IMENOVAO IZASLANIKA Adis Ahmetović izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan

1642263083444.png

Tanjug 13.01.2022.

Njegova glavna težnja je, kako je kaže, da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regiona.

- Na činjenicu da moja porodica dolazi iz Bosne i Hercegovine sam uvek gledao kao na prednost i kao neku vrstu obogaćenja - rekao je Ahmetović za Dojče vele.

Njegova glavna težnja je, kako je kaže, da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regiona.

- Na činjenicu da moja porodica dolazi iz Bosne i Hercegovine sam uvek gledao kao na prednost i kao neku vrstu obogaćenja - rekao je Ahmetović za Dojče vele.

Ahmetović je, inače, član Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

link

Јој ајме мене да ми је неко прича да чу опет пиват Danke Deutschland, не би му вирова! Прво Ескобар, за њим доша Сер Пич, па сад овај липи Германо-Босанац! Очел шта од Србског свита остат?!

1642263766217.png

NOVI ZASTUPNIK SPD-a NJEMAČKE, ADIS AHMETOVIĆ: "Ne može DODIK 15 godina rušiti državu, a onda se vratiti u Predsjedništvo bez sankcija. ŠAH MAT, GOTOV JE!”

Adis Ahmetović je bio gost na Face TV-u, gdje je govorio o Miloradu Dodiku, Bosni i Hercegovini, sankcijama za lidera SNSD-a...

dodik13_2[1].jpg

Prije 2h

"Na činjenicu da moja obitelj dolazi iz Bosne i Hercegovine sam uvijek gledao kao na prednost i kao neku vrstu obogaćenja", rekao je u nedavnom razgovoru za DW novi zastupnik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Adis Ahmetović.

Ahmetović je funkciju izvjestitelja Bundestaga za Zapadni Balkan preuzeo od još jednog socijaldemokratskog političara, zastupnika hrvatskog porijekla Josipa Juratovića.

Ova dva socijaldemokratska zastupnika od samog ulaska Adisa Ahmetovića u Bundestag tijesno sarađuju kada su u pitanju teme vezane za Zapadni Balkan.

Adis Ahmetović je bio gost na Face TV-u, gdje je govorio o Miloradu Dodiku, Bosni i Hercegovini, sankcijama za lidera SNSD-a...

"Ne može Dodik 15 godina rušiti državu i biti u korupciji, a onda se vratiti u Predsjedništvo bez sankcija! Nema teorije! Šah mat, gotov je! Njemačka priprema strategiju za rješenje situacije u BiH! Strategija ima pet dijelova, a glavni dio su sankcije", kazao je Ahmetović.

On je podvukao da se sankcije ne mogu zaustaviti!

"Ne smijemo dozvoliti stvaranje novih entiteta! Nije pametno da se Izborni zakon mijenja u izbornoj godini! Prijetnja da neće biti izbora su političke igre! Christian Schmidt odlučuje hoće li biti izbora ili ne", dodao je Ahmetović.

Novi zastupnik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) naglasio je da će Njemačka Schmidtu dati punu podršku za sve njegove odluke.

"Dodikova politika šovinistička, fašistička! Trenutna situacija je kao 1992. godine! Prije 28 godina moji roditelji su morali bježati iz BiH, ja sam rođen u izbjeglištvu, sad nema bježanja, želim pomoći! Dodik provocira 30 godina, Amerika i EU to nisu smjele dopustiti! Ovo što Dodik radi nije samo opasno za BiH već i za EU", podvukao je Ahmetović.

Na kraju je potvrdio da rata neće biti...

"Dodik svojim secesijama nije napao samo BiH već i ideale Evrope, vrijeme je da mu odgovorimo i našli smo odgovor! Dodik se uplašio sankcija pa bi da se vrati u institucije BiH, sad je kasno, neće mu ni to pomoći! Mirna budućnost Evrope ne rješava se samo na granicama Ukrajine već i na granicama Zapadnog Balkana! Demokratija uvijek jača od šovinizma, ljubav od mržnje, mir od rata", kazao je Adis Ahmetović za vrijeme gostovanja na Face TV-u.

Zeleni i levi u Nemacko(spd, linke i grüne)j su prepuni mudzahedina(tako je dejs ba aida dobila nagradu, Berlin je centar levo-zelenog razvrata i propasti, Berlin se organizaciono raspada kao grad, ocajni su). Sreca je samo sto to blato nece dugo ostati na vlasti. Nas prirodni saveznik u Nemackoj su desnicarske i konzervativne strane sa hrsicanskim pedigreom tipa Hriscanskih-demokrata(CDU) i bavarske hriscanske-unije(CSU) i dalje afd...Sreca je sto je Nemacka desnicarska zemlja gde hriscannske stranke dugo vladaju i opet ce uskoro. Vazno je da sto vise Srba udje u te stranke po Nemackoj. Po levo-zelenim nemaju sanse jer je previse obrezanog blata tamo.

Ovo je smesni lik osim sto ce da prdi i smrdi naokolo nece imati neku znacajniju ulogu. Ali je vazno za Srbiju i Srbe da nas sto vise bude po CDU i CSU, a onda i AfD...Hriscanska Unija vlada Nemackom cak i kada zvanicno ne vladaju...

Poslednja izmena:

1642265931889.png

PODRŠKA GRAĐANSKIM OPCIJAMA: Da li je vrijeme da međunarodna zajednica promijeni strategiju u BiH?

Robert Hand iz Helsinškog komiteta američkog Kongresa kaže da je to potrebno.

420E256B-A2E2-4E83-8C80-26BB82915094_w1023_r1_s[1].jpg

Prije 22 min

I dok BiH prolazi kroz političku krizu i SAD pojačavaju angažman u regionu, postavlja se pitanje da li je ovo dobar trenutak da se obrati veća pažnja i pruži podrška građanskim opcijama.

Oživljeni američki angažman koji smo vidjeli u vidu učestalih posjeta, razgovora i sankcija protiv korumpiranih zvaničnika koji ugrožavaju državne funkcije BiH, za sada nije urodio plodom.

I dok je još uvijek rano govoriti o efikasnosti ovih mjera prije nego se i Evropska unija aktivno uključi u sprovođenje istih, postavlja se pitanje zašto bi one ovog puta bile djelotvorne kada se dijalog, kao i prije, vodi sa dosadašnjim političkim establišmentom.

Da li je došlo vrijeme da međunarodna zajednica promijeni strategiju i podršku pruži građanski orijentiranim opcijama i civilnom društvu i na taj način ojača demokratski proces? Robert Hand iz Helsinškog komiteta američkog Kongresa kaže da je to potrebno.

"Mislim da svakako treba raditi što više na građanskoj opciji umjesto na etničko-političkoj opciji u Bosni i Hercegovini. Međutim, to nije nešto što međunarodna zajednica može nametnuti. Treba doći do toga da u Bosni i Hercegovini ima dovoljno ljudi koji će se udružiti i reći: E sad je stvarno dosta, ovo ni na koji način ne poboljšava naše živote, i potom predstaviti nove alternative. Kada se to desi, mislim da će i međunarodna zajednica imati sluha da podrži te napore.

Ono što međunarodna zajednica može i treba da uradi je da pošalje jasnu poruku da smo voljni da prepoznamo i pomažemo alternative koje nisu politike bazirane na etnicitetu. Ono što bih volio da vidim je da američki kao i evropski zvaničnici također jasno kažu da ne podržavaju one koji ističu etničku agendu, niti će udovoljavati njihovim zahtjevima u okviru reformi."

Damir Marušić iz Atlantskog vijeća se slaže da treba doći do takvih promjena strategije, ali još uvijek ne vidi indikacije da će promjena i biti.

"Ja se slažem da bi trebala da postoji takva građanski orijentirana strategija, i da bi se trebale davati potpore tome, ali treba razumjeti jednu stvar, koja je i glavni problem u Bosni, i za Zapad u odnosu na Bosnu i kako oni prilaze svemu tome, je da se takvo građansko društvo moglo stvoriti poslije rata kada su sve poluge bile u snazi i pri ruci Zapadu kad su stvarali poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu i uobličavali političke okvire.

Puno je teže to učiniti sada, mada nije nemoguće, jer sve poluge su i dalje tu i trebali bi se stvarno potruditi. I malo je reći da bi se trebali potruditi, trebao bi jedan snažan fokus i puno raditi na tome da se građanski orijentirano društvo može stvoriti.

Gledajući sadašnju situaciju, čini se da bi to bilo teško, i ne vidim da Zapad ima želje, niti energije posvetiti se tome. I to je najveća tragedija! Ako se kriza nastavi možda neće biti nikakve druge opcije nego da se i Zapad spremi na moguće konflikte, na Balkanu, a to niko ne želi, pa možda dođe do toga da se stvarno trgnu ljudi i vide situaciju kakva jeste i kuda to vodi."

(VOA)

'мериканци пр'нули у чабар. Пуцањ у кољено и како сами кажу "гушење медијских слобода" - одраз немоћи.:rida:

Ambasador SAD u BiH​

Nelsonovo licemjerje: Dok se hvali demokratijom, njegova država guši medijsku slobodu​

фОТО: Нелсон у Бољанићима
гњц.PNG

"Vi znate koliko smo ozbiljni u vezi sa važnosti slobode novinarstva. To je temelj svake demokratije. Tako da, ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti. Nama kao američkim državljanima nije dozvoljeno da poslujemo s ATV-om. Međutim, važno je razumjeti da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija. Sankcionisana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe. Dodik je usmjeravao javne tendere ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja", rekao je ovo u intervjuu za "Nezavisne" Erik Nelson, ambasador SAD u BiH.

Iako Nelson tvrdi da je temelj svake demokratije sloboda novinarstva, to u ovom slučaju nije tako.

Ograničenja slobode izražavanja ili prava na obavljanje novinarskih djelatnosti, nije sloboda novinarstva.

Kada je u pitanju gore navedena izjava ambasadora SAD, to je licemjerje.

"Ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti", kazao je Nelson, ali nije spomenuo da su prvo našoj medijskoj kući uveli sankcije kojima su, podsjetimo, blokirali YouTube kanal kao i rezultate na Google pretrazi, čime su smanjili mogućnost da neko upravo taj, njihov odgovor i vidi.

Takođe, Nelson u svojoj izjavi kao obrazloženje za sankcije ATV-u, navodi da je naša televizija sankcionisana kao "koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Milorad Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe", što je nonsens i špekulacija za koju ne postoje dokazi.

Očigledno, sve je to izrežirana priča, u kojoj je korupcija izmišljena iz samo jednog razloga, a to je gušenje jednog medija i onog o čemu isti izvještava.

Prihodi ATV-a dolaze većinski iz privatnog sektora.

Slobodno novinarstvo jeste demokratija, ali slobodno novinarstvo su i istina i poštenje, kao jedni od temeljnih principa novinarske etike, na čemu se naša medijska kuća i zasniva.

Ugrožavanje medijske slobode i pogrešno javnosti predstavljati svoja opravdanja kao činjenice, u najmanju ruku je sramno i skandalozno.
"Vi znate koliko smo ozbiljni u vezi sa važnosti slobode novinarstva. To je temelj svake demokratije. Tako da, ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti. Nama kao američkim državljanima nije dozvoljeno da poslujemo s ATV-om. Međutim, važno je razumjeti da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija. Sankcionisana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe. Dodik je usmjeravao javne tendere ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja", rekao je ovo u intervjuu za "Nezavisne" Erik Nelson, ambasador SAD u BiH.

Iako Nelson tvrdi da je temelj svake demokratije sloboda novinarstva, to u ovom slučaju nije tako.

Ograničenja slobode izražavanja ili prava na obavljanje novinarskih djelatnosti, nije sloboda novinarstva.

Kada je u pitanju gore navedena izjava ambasadora SAD, to je licemjerje.

"Ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti", kazao je Nelson, ali nije spomenuo da su prvo našoj medijskoj kući uveli sankcije kojima su, podsjetimo, blokirali YouTube kanal kao i rezultate na Google pretrazi, čime su smanjili mogućnost da neko upravo taj, njihov odgovor i vidi.

Takođe, Nelson u svojoj izjavi kao obrazloženje za sankcije ATV-u, navodi da je naša televizija sankcionisana kao "koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Milorad Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe", što je nonsens i špekulacija za koju ne postoje dokazi.

Očigledno, sve je to izrežirana priča, u kojoj je korupcija izmišljena iz samo jednog razloga, a to je gušenje jednog medija i onog o čemu isti izvještava.

Prihodi ATV-a dolaze većinski iz privatnog sektora.

Slobodno novinarstvo jeste demokratija, ali slobodno novinarstvo su i istina i poštenje, kao jedni od temeljnih principa novinarske etike, na čemu se naša medijska kuća i zasniva.

Ugrožavanje medijske slobode i pogrešno javnosti predstavljati svoja opravdanja kao činjenice, u najmanju ruku je sramno i skandalozno.
https://www.atvbl.com/vijesti/bih/n...jegova-drzava-gusi-medijsku-slobodu-15-1-2022

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back