Molonlabe
Poznat
- Poruka
- 7.225
Pa ja nisam antiruski nastrojen, a antikomunisticki jesam, kao i valjda svaki normalan covek. Jeste Nemacka imala industrijske kapacitete pokorenih zemalja, ali pogledaj ti velicinu i resurse SSSR-a i onda pricaj, ko je tu bio i u kolikoj prednosti. Pravite pricu kao da je zemlja velicine SSSR-a napala neku prciju, ali se ovi odbranili uprkos tome, sto su bili nadjacani sto puta. Pa nije bilo tako. SSSR je imao vise tenkova, vise aviona, vise vojnika, vise svega. Takodje nisam rekao da je prica u srcu ruskog vojnika glupost, vec da je prica o tome da je to donelo pobedu glupost, jer je ogroman broj vojnika Crvene Armije bio neruskog porekla. Imao si tu Ukrajince, Beloruse, Kazake, Uzbeke, a da ne govorim koliko jos naroda iz Rusije, koji su se u statistici vodili kao Rusi. To si ili lose protumacio ili namerno presao preko toga. Dalje, ne videh ni odgovor za pricu o naprednijoj tehnologiji. Rekoh ti za nemacke tenkiste i pilote, pa mi onda nije jasno, zasto ruski nisu uspesniji, kada su vec imali bolje masine. Ispada onda da su Nemci stvarno bili nadljudi. I na kraju, SSSR nije nikom doneo slobodu, vec samo zamenu gospodara. Niko u Istocnoj Evropi nije, nakon samo nekoliko godina od zavrsetka rata, mislio da je slobodan. Pocetnu srecu i radost je ubrzo zamenio novi osecaj porobljenosti.
ЈЕбиветар, не знам јеси ли свјестан, али овим постом заправо идеш низ длаку оних који би да изврше ревизију историје и ставе у исту раван Стаљина и Хитлера. Ниси ни свјестан колико пропагирањем оваквих ставова шириш деструкцију, поготово за сопствени српски народ.
Нисам ја прешао преко ничега, већ си ти прешао преко чињенице да су други народи позајмили самопоуздање и вјеру у побједу од наслијеђа РУСКОГ народа. Они ту традицију НИСУ имали. Уз Русе су се и сами осјећали значајнијим и бољим.
Прешао си и ти преко Напоелоновог пораза, а тврдио си да Русија обавезно губи кад се уједини Европа.
СССР је имао велики проблем јер је Стаљин правио чистке у војним структурама. Зато креативни, људски, сировински и технолошки потенцијал СССР није могао да искористи. Након Зимског рата, позитивна селекција се поново почиње враћати, али са кашњењем. Кад је она спроведена у дјело, Њемачка је била осуђена да буде згажена. Геополитичка и империјална димензија Русије и Њемачке је неупоредива. Ствари су само дошле на своје мјесто.
А кад причаш о сировинама... Не знам зашто прећуткујеш тј. игрноришеш да је 70& индустријског потенцијала СССР-а пало у руке Њемачке. Да не причам о огромној популацији. И да је опет СССР, односно руски народ, нашао у себи снаге да се из претешке ситуације издигне и потуче нацистичку гамад до ногу. Да, гамад!
Опсервације о поробљености у И. европи не бих коментарисао, јер је то ствар комунистичког система и субјективног мишљења. Нису Руси живјели ништа боље од остатка Источног блока. Према томе, сви су били једнако "поробљени".