mudro
Rusi su nam oduvek bili predaleko... Amerikance da i ne spominjem, oni su na drugom kraju sveta. Dok opet, sa Nemcima smo se cak i granicili neke 4 godine (pre WW II ).
Nalazim da je prirodno da oni zele da okupe "Dunav i okolinu" pod jednu kapu. Ima to i dobrih i losih osobina. Uzevsi opstu kulturu rada i vrednoce, to nam ne bi skodilo uopste.
Od popularne kulture, pre cemo naci par ljudi da se spore oko toga sta je bolje i isplativije izmedju VW, Audi, BMW, Opel, Mercedes, nego na primer da li je bolji Peugeot ili Citroen...
Kazu isto, ako malo 'zagrebemo' po evru, odmah se naziru nemacke marke - cijih 100 komada nam je bila jedinica vrednosti, kao danas 100 evra. Sa 20-tak godina inflacije po nekih 2-3% godisnje, i evro zona ima inflaciju, to i dodje na isto.
Sto se Nemacke licno tice, eto pre neki dan je bio Medvedev na pocetku radova Severnog toka, cime ce da obezbede direktno snabdevanje gasom. Postace prva zemlja zapadno od Ukrajine ili Belorusije koja ima direktno i neometeno snabdevanje gasom.
Kazu, to sam odavno cuo, da kad Englezi krenu nesto da 'mute' po kontinentalnom delu Evrope, da je to obicno pravljenje haosa u istom. Opet, cuo sam jedno misljenje da je 'osovina Pariz - Berlin - Moskva' garancija stabilnosti Evrope. Kad pogledamo sta je danas na sceni, od te osovine samo Pariz i Moskva nisu tako bliski, ali se Berlin dobro povezao sa oba.
Od Nemacke nikako ne moze da ispadne - nista. Ima ih mnogo, pa makar i sa pripadajucom demografijom. Jaki su, vredni su i jesu u sredistu Evrope.
Mi mozemo da igramo na kartu rusko-nemackog prijateljstva i da 'udjemo u zavetrinu'. Sumnjam da mozemo da dobijemo mnogo vise od toga.