Umri_muski
Legenda
- Poruka
- 73.635
Zanemarujete mogucnost da ljudi lupaju u moru spinovanja i bez konkretne uplate na svoj tekuci ili bankarski racun....
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Znaci boli ih samo to sto CG to ne duguje NEMACKOJ.
Sto rece, od ovolike ljubavi moze samo da se crkne.
Zasto u Srbiji ne gledaju koliko kostaju projekti - svi od reda pre-pre-preplaceni, pa da nam zavedu red ovde i da corkiraju Vucica? Evo jednog prostog pitanja za i Nemce i EU. Mamicu im naninu, nek' se gone u 3 lepe.
Ћоркирана у логор је цела нација !
Сви робови и капои су на располагању Немачкој.
Зашто би Немци мењали ову позицију на Балкану. Захваљују се Бајдену на победи
Neće on da menjaju dobrovoljno, već to nameće novi poredak .
који нови ? Кинески ?
Što bi Nemci ćorkirali bilo koga kod nas , pa bio on Vučić
Aman čoveče , trebalo mi 10 minuta da shvatim šta poremećeni mozak piše ..
Pretpostavljam da je poremeceni mozak moj. A ko mislis, gospodjo botice, da ti kroji politiku po Srbiji - Vucic? Sa takvim razmisljanjem nije ni cudo gde smo.
Ako nisi otpratila Nemacka se jako zabrinula sto CG placa skupo autoput koji grade KINEZI jer je, eto, PREPLACEN.
Moj komentar na to je bio zasto se gospoda Nemci ne zabrinu zasto po Srbiji gradimo SVE PREPLACENO BAR 2 puta, kad su vec tako dusebrizni? Nego ih samo boli tamo gde novac ide nekom trecem a ne njima.
Ako treba i prostije da ti objasnim reci, znam da ti IQ nije jaca strana.
Pa botu moja poenta nije da se makne Vučić pa da onaj ko ga je postavio ostane , moja je poenta da mi u našoj državi koliko toliko odlučujemo ko će nam biti vlast
Takođe Džermani se ovde ne brinu jer verovatno imaju svoje prste umočene dovoljno u te 2x skuplje puteve
A sve da je tako šta njih briga koliko smo i mi i CG platili izgradnju puteva?
Da li se ti brineš na šta se troši novac iz budžeta Nemačke ?
Ti si dovoljno ogranicena da cak ne primecujes da u sustini govorimo isto. Ali naravno moras da napadas. Zato i zakljucujem da ti je IQ ispod 50.
Necu cak ni da ti odgovaram, procitaj jos jednom PAZLJIVO i POLAKO - znam da je to za tebe veliki napor, idi recenicu po recenicu, izadji na terasu izmedju ako treba, udahni malo, odmori, pa ces - nadam se - zakljuciti da zapravo zastupamo isto.
I prestani da "pasivno" branis Vucica, providno je do bola. Ja od trenutno aktuelnih opozicionih licnosti podrzavam Branka Dragasa apsolutno, a Srdjana Noga u velikoj meri, s tim da je Dragas obuhvatniji i dublji po onome sto nudi kao resenje. Uz njih podrzavam Dveri i DJB, kao i druge manje pokrete koji su slicnog opredeljenja van laznih opozicionara tipa Zavetnici.
I nemam sta da se pravdam niti izvinjavam niti stidim. Mislim sta mislim, mozemo da diskutujemo sta i zasto ako neko zeli da obrazlozim zasto podrzavam bas to.
Od vas sendvicara NIKAD SE NE CUJE JAVNO PODRZAVAM VUCICA, osim ovih debila iz Skupstine koji to rade tako volovski da mu zapravo cine kontrauslugu. Ali od vas "obicnih", skrivenih NIKAD NE CUJEMO JASNO "JA PODRAZAVAM VUCICA I SNS".
Sto je jadno, jer ispada da se krijete i stidite svoj opredeljenja, a onda se automatski postavlja pitanje A ZASTO SE STIDITE? Ja se ne stidim i cak i rizikujem u danasnje vreme sa svojom podrskom, eno hapse Zunica, onog momka Petra, hapse Narodne Patrole, hapsili su Noga - ja rizikujem sa svojom podrskom, a vi umesto da se DICITE jer smo "ekonomski tigar", "toliko nam je dobro da nas je prosto sramota" i da hvalite na sva usta nasu vlast vi se krijete, muljate a i to sto branite cinite vise napadom na druge nego hvalom svog Vozda i njegove bratije.
Tako da zapravo direktno ukazujete svima nama ostalima koji smo protiv vlasti koliko je ova vlast zapravo trula i izdajnicka - DO TE MERE DA SOPSTVENI CLANOVI I PODRZAVAOCI RECI I DELA *******OG MORAJU DA KRIJU DA ZAPRAVO PODRZAVAJU ISTE.
Jadno i bedno. Mizerno. Tragicno. Gadite mi se preko moci opisivanja. Eno predali ste struju Siptarima, sto to ne razglasite na Dnevniku? Povecali ste TV pretplatu, ONU KOJU JE *******I OBECAO DA CE DA UKINE, i o tome NISTA NE KAZETE NA TOM ISTOM RTS-u ZA KOJI JE I POVECANA PRETPLATA?
Kao sto rekoh toliko ste za prezir da mi se sad gade sopstveni prsti sto sam morao da vas pominjem dok kucam, idem da operem ruke.
Vučić je sam objasnio da je cilj da 100 000 Srba u Srbiji , tj gradjana Srbije radi u nemačkim fabrikama i da smo jako blizu tog "cilja " . Što samo po sebi nije loše rade i milioni Poljaka u istim al je problem što su ovde druga pravila , naime Vučić svako to radno plaća iz budžeta Srbije i plate su mnogo manje nego u Poljskoj .Ili Češkoj koja je privredno i ekonomski savezna države Nemačke faktički,a opet dobro žive ,tako da nije nuižno loše biti nemačka "kolonija" u nekim slučajevima . Druga stvar su politički ustupci koje Vučić daje recimo ko ove struje na KiM što sada gledamo ,što je poslednja faza gašenja države Srbije na severu Kosova koje traje već deceniju i kusur , a SNS je jako ubrzao.Pretpostavljam da je poremeceni mozak moj. A ko mislis, gospodjo botice, da ti kroji politiku po Srbiji - Vucic? Sa takvim razmisljanjem nije ni cudo gde smo.
Ako nisi otpratila Nemacka se jako zabrinula sto CG placa skupo autoput koji grade KINEZI jer je, eto, PREPLACEN.
Moj komentar na to je bio zasto se gospoda Nemci ne zabrinu zasto po Srbiji gradimo SVE PREPLACENO BAR 2 puta, kad su vec tako dusebrizni? Nego ih samo boli tamo gde novac ide nekom trecem a ne njima.
Ako treba i prostije da ti objasnim reci, znam da ti IQ nije jaca strana.
Ne govorimo isto.
Ovo jeste izvlačenje iz konteksta
" i, pa da nam zavedu red i da corkiraju Vucica? Evo jednog prostog pitanja za i Nemce i EU "
Šta god ja mislila o bilo kom predesedniku naše države Srbije ti pozivaš da ti neko sa strane ćorkira predsednika i besan si zbog toga ... ne što oni podržavaju istog, već što ga ne hapse .. ili ja to pogrešno čitam
Da ne bude zabune - nema šta bilo ko da ovde hapsi bilo koga , a najmanje državne službenike , jer onda mi nismo država
Ako imaš mozga , ako ga nemaš onda pišeš ovakve bljuvotine i tvrdiš da si patriota ... naravno ostaje ti uvek da me proglasiš da podržavam Vučića , pa da ti objasnim ja podržavam princip i državu a ne ličnost , ali ti pojam nemaš šta je princip i šta je država . Još si bedni podanički rob koji očekuje da mu okupator reši problem
Pogresno citas. Lepo sam napisao kako to da se ne uzbudjuju za pljacke po Srbiji putem preplacenih projekata a brinu se za CG, i to samo tamo gde su projekti koje rade Kinezi.
To je prakticno sve sto sam napisao. Ko ce koga da hapsi je potpuno nebitno. To sam dodao kao dopunski deo da ako vec hoce da oznace krivca neka oznace pravog. Kako znaju da zavode red po Belorusiji gde nemaju sta da traze. Onda ako vec hoce da se mesaju neka pokazu i prstom na glavnog krivca.
Ali ne, *******i je njihov covek tako da je sve ej-OK. A u CG su se sad obrusili na Kineze. Licemerno.
I ti pored svega toga uhvatis da branis *******og koga treba da osudimo na milion godina robije za sve izdaje i pljacke koje je DO SADA uradio u Srbiji, a ako TI NIJE POZNATO upravo smo se zaduzili za 7 milijardi evra ove godine, da bi SISTEM mogao uopste da funkcionise. Zato u ovom momentu nije vec doslo do apsolutnog sloma drzave jer mi smo draga moja POTPUNO BANKROTIRALI, ako ti nije poznato.
BDP se racuna po "novoj metodologiji" u sta je ukljuceno 12 milijardi novca od kriminala, prostitucije, droge i sl. TO JE PO NOVOJ METODOLOGIJI SATANISTICKOG MMF-a UKLJUCENO U BDP DRZAVA. I najtupavijem je jasno da je to uradjeno da se zamaskiraju pravi dugovi svih drzava u svetu, od USA do Srbije, jer su ogromni, a zbog ekonomske krize koja je zapravo iza ovog Covid cirkusa.
Budzet nam je pre mesec-dva, kad su uradili rebalans, vec bio zaduzen PREKO 4 MILIJARDE EVRA!!! I sto kazu ljudi do kraja godine premasice minus 5 miliardi, mozda i vise. U JEDNOJ JEDINOJ GODINI TOLIKI MINUS!!!
I onda se zaduzimo 7 milijardi.
Shvatate li vi KAD CEMO MI TO DA VRATIMO?! MALO NIKAD!!! A ja licno, recimo, od toga svega nemam nista jer radim u privatnoj firmi i dosta radimo sa inostranstvom. ZNACI DEBILI SU ME ZADUZILI TOLIKO DA SU MI I DECA ZADUZENA - A ZA STA? DA ONI IMAJU SEBI DA ISPLATE SKUPSTINSKE PLATE I DA SE ANA BRNABIC, USTASKI POTOMAK, BASKARI U VILI NA DEDINJU - OTETU OD STRANE USTASO-KOMUNISTA, I RENOVIRANU ZA DESETINE MILIONE DOLARA SAMO ZA NJU?
Narode, stvarno mi nije jasno koji mozak imate i da li uopste razmisljate. Pa sve te njihove pljacke su zaduzile SVE NAS i sutra ce bukvalno da prodaju EPS i vodovode i jos nam ostane nesto suma i par rudnika i to je to - SRBIJA POSLE TOGA VISE NIJE NASA ZEMLJA!
Ja ne znam na kom jeziku da vam se to napise, nema ovo nikakve veze za mnom, necu JA propasti nego SVI MI!! Ja cak licno imam i gde da odem van Srbije, ali moji roditelji, sestra, silna rodbina i prijatelji NEMAJU GDE DA IDU!
Zato i dizem dreku i oko SNS izdaje&pljacke, i oko migranata, i oko Siptara - sve to utice na sve nas!!
Vučić je sam objasnio da je cilj da 100 000 Srba u Srbiji , tj gradjana Srbije radi u nemačkim fabrikama i da smo jako blizu tog "cilja " . Što samo po sebi nije loše rade i milioni Poljaka u istim al je problem što su ovde druga pravila , naime Vučić svako to radno plaća iz budžeta Srbije i plate su mnogo manje nego u Poljskoj .Ili Češkoj koja je privredno i ekonomski savezna države Nemačke faktički,a opet dobro žive ,tako da nije nuižno loše biti nemačka "kolonija" u nekim slučajevima . Druga stvar su politički ustupci koje Vučić daje recimo ko ove struje na KiM što sada gledamo ,što je poslednja faza gašenja države Srbije na severu Kosova koje traje već deceniju i kusur , a SNS je jako ubrzao.
Treća stvar je dijabolični edipovski Vučićev odnos prema Angeli Merkel koji prevazilazli sve granice dobrog ukusa , politike , državničkog ponašanja i bilo čega drugog .
Za sve ovo gore navedeno Vučić je dobio odrešene ruke od tih istih Nemaca i EU , da u Srbiji napravi državu koja najviše liči na one polufašističke latino narko dikature iz sedamdesetih i osamdesetih , gde nema demokratije ni u tragovima , vlast je privatizovala državu ,dileri droge su vlast ,ko Markos ili Norijega ... al su zato čvrsto bili protiv tada komunizma ,pa su ih USA aminovale i podržavale . Današnja EU predvodjenma Nemačkom se prema Vučiću ponaša kao SAD prema Norijegi , Markosu , Pinočeu i sličnima pre 40 godina .,
ja ne znam kako se ovo može pročitati
", pa da nam zavedu red i da corkiraju Vucica? Evo jednog prostog pitanja za i Nemce i EU "
Sem da ti tražiš od "okupatora" da ti zavede red , da ti hapsi predsednika države ( šta god mislio o njemu)
Pazi često su i ti tzv "okupatori" umerenijii bolji od nekoga kao ti
Čak i onog Miloševića nisu hteli ONI da uhapse , već MI i da ga predamo, da eto bude neki privid države
Ostalo nisam čitala jer je nebitno u kontekstu tvoje izjave na koju imam primedbu
To sto si ti procitala je potpuno periferno u odnosu na ono sto sam napisao.
A sto se tice Vucica, kao i Milosevica, ja sam stava - i to moze da se nadje sirom postova po forumu - da treba da im sudimo ovde. I ja licno smatram da obojica zasluzuju najstrozu kaznu - smrt - za veleizdaju koju su pocinili Srbiji.
Napisano, i necu vise sa tobom besmisleno da raspravljam kao i svaki put, je u kontekstu lazne brige Nemacke za nase i zdravlje brace u CG. Ako se vec brinu sto ne upere prstom na Vucica i njegovu lopovsku bandu, ali sto bi kad je njihov covek.
TI BRANIS COVEKA KOJI DIREKTNO RADI ZA INTERESE NEMACKE I USA I JOS TI TO OTVORENO KAZE. Ja sam ti lepo rekao jos ranije - to se zove izdajnik. Onaj ko podrzava izdajnika je takodje izdajnik. I ja iza toga stoji, a dokaz su brojne izjave Vucica gde on govori sta mu je ko od stranih politicara rekao ili trazio.
TO SE ZOVE IZ-DAJ-NIK! Tacka.
Идиот (политички и несуверени), фах идиот, корисни идиот, па Креле декадентни, ја сам радио у иностранству, био добровољац у рату, радио на разним инж.пројектима које сте ви робови пре десетак година суспендовали слугарењем, а ови садашњи крезуби и слабоумни робови немају појма ни шта се то радило пре 10-15.г.
Тако да сам независан и суверен и од позиције и опозиције и заболе ме твоје мишљење о слободи и суверенитету.
А што се тиче неког пуча (Устанка) ако буде за мог живота, сви ви робови бићете на овај или онај начин елиминисани из независних институција, државног савета, владе, сената и скупштине.
Завршена предавања, ајде сад, паљба млитавац...![]()
Njemacka je sve vise nulaNemačka je besna: Crna Gora ide "auto-putem od nigde do nikuda" u dužničku klopku Kine?
Berlin -- Put od "nigde do nikuda" Crnu Goru košta toliko da kineski kredit može da vrati samo novim zaduživanjima, piše "Noje cirher cajtung".
Izvor: Deutsche Welle ponedeljak, 14.12.2020. | 15:48 -> 16:45
Podeli
![]()
Foto: Depositphotos/AerialBO
Istovremeno "Frankfurter algemajne cajtung" analizira subvencionisanje uglja u regionu, prenosi DW.
Švajcarski "Noje cirher cajtung" u tekstu pod naslovom "Auto-put od nigde do nikuda" piše o gradnji auto-puta od granice Crne Gore sa Srbijom do luke Bar.
List podseća da planovi o izgradnji te ceste nisu novi, započeli su još u vreme Tita. Ali tek sa proglašenjem nezavisnosti Crne Gore 2006. postalo je konkretno. Tako je 2014. koncesija dodeljena kineskoj korporaciji Road and Bridge (CRBC), pri čemu je Kina dala na raspolaganje i kredit – u početku je reč bila o 800 miliona evra, ali je cena radova u međuvremenu narasla na 1,3 milijarde.
"Zapadne studije o izvodljivosti su u prošlosti izrazile sumnju o isplativosti ogromnog i skupog projekta u zemlji sa samo 650.000 stanovnika. Ali ipak je gradnja započeta. (...) Sada bi Crna Gora mogla da postane sledeća žrtva kineske dužničke diplomatije. Još 2018. je američki trust mozgova Center for Global Development zemlju uvrstio u onu grupu kojoj preti opasnost da zbog kineskih kredita dođu u situaciju da ne mogu da plaćaju dugove", piše švajcarski list.
"Prema navodima Međunarodnog monetarnog fonda, 2019. je zaduženje crnogorske države iznosilo 80 odsto ukupnog budžeta, a ove godine bi to moglo da naraste i do 93 odsto. Četvrtina tih dugova se odnosi na Kinu, i taj udeo stalno raste", dodaje se u tekstu u listu "Noje cirher cajtung".
U tekstu se podseća da Kina u okviru strategije "Jedan pojas, jedan put" širom sveta investira velike sume novca u infrastrukturu.
"U Crnoj Gori je ovog leta Kina po investicijama pretekla Rusiju. Za vreme vladavine Mila Đukanovića postajala je sve veća zavisnost od takozvanog korozivnog kapitala, dakle novca iz autoritarnih država koji se dodeljuje bez uobičajenih kontrolnih mehanizama pravne države. To ima veze sa sistemom vladavine ovog dugovečnog vladara, ali i sa manjkom alternative. Crnoj Gori, kao zemlji koja nije članica EU, vrlo je ograničen pristup novcu iz strukturnih fondova Unije", navodi se u tekstu.
List analizira i računicu Kine: "Peking na taj način obezbeđuje pristup strateškoj infrastrukturi, a indirektno i mogućnost političkog uticaja. Zato kineski kreditori, za razliku od Evropljana, ne postavljaju pitanja o isplativosti nekog projekta ili o transparentnosti. Najvažniji crnogorski partner Kineza je Bemax, firma za koju se kaže da je tesno povezana sa Đukanovićevom partijom."
Pritom kineski krediti nipošto nisu povoljni. "Država snosi rizik promene devinog kursa, a za sporove je nadležan sud u Hongkongu. A priča se da u ugovoru postoji i klauzula po kojoj Kina dobija pravo korišćenja zemlje u Crnoj Gori, ako država ne bude u mogućnosti da vrati dugove. Kina je već pokazala zanimanje za luku Bar. Na sličan način je luka Hambantota na Šri Lanki dospela pod kinesku kontrolu."
Nova crnogorska vlada traži način kako da otplati rate kredita – samo sledeće godine ona iznosi 67,5 miliona dolara. Trenutno su različite opcije na stolu, od novih zaduženja kod MMF-a, do prodaje dugova stranim investitorima.
Ali svi posmatrači se slažu oko toga da Crna Gora bez pomoći spolja te dugove neće moći da plati. Pre nekoliko dana je Podgorica uzela novi kredit kod zapadnih banaka u iznosu od 750 miliona evra.
"A šta će da bude sa auto-putem?", pita se autor teksta. "Prva deonica od 41 kilometra bi trebalo da bude završena sledeće godine. Ali niko ne zna šta će biti sa drugim delovima. Čak i za nužne prilazne puteve potrebno je da se nađu novi krediti. Ako to ne uspe, ovaj projekat će konačno da postane ono kako ga u Crnoj Gori već mnogi nazivaju: auto-put koji od nigde vodi nikuda", piše "Noje cirher cajtung“.
Ko sve subvencioniše ugalj
![]()
Foto: Depositphotos/Stocksolutions
List "Frankfurter algemajne cajtung“ u tekstu objavljenom u ekonomskoj rubrici pod naslovom "Tamo gde se subvencioniše ugalj“ piše o evropskim zemljama koje još uvek odvajaju velika državna sredstva za finansiranje proizvodnje i korišćenja uglja u energetici.
Nedavno je naime direktor Evropske energetske zajednice Janez Kopač jasnim rečima kritikovao Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, tzv. Kosovo i Ukrajinu – jer subvencionišu vađenje uglja i uveliko ga koriste za proizvodnju energije.
"Pogled na statistiku pokazuje koliko su ove države u proizvodnji električne energije zavisne od uglja: na tzv. Kosovu je to 95 odsto, u Srbiji 66 odsto, u Bosni i Hercegovini 60 odsto, a i Ukrajina i dalje ima 26 odsto udela u potrošnji. I pri tom nije tako da bi taj udeo s godinama bio sve manji. U Srbiji i BiH se čak planiraju nove termoelektrane na ugalj, u Ukrajini se postojeće prilagođavaju za rad još u narednih 25 do 30 godina“, navodi frankfurtski list.
Te države, koje su, sa izuzetkom tzv. Kosova, sve potpisale Parisku konvenciju o klimi, taj ugalj potpomažu stotinama miliona evra svake godine, naglašava se dalje u tekstu.
"Kopač, čija Energetska zajednica želi da u energetskoj i klimatskoj i van granica EU uvede standarde EU, računa da su Ukrajina i zemlje zapadnog Balkana 2018. i 2019. proizvodnju električne energije korišćenjem kamenog uglja i lignita direktno subvencionisale sa 900 miliona evra – najviše u Ukrajini, 751 miliona evra, a potom u Srbiji sa 88 miliona evra, i Bosni i Hercegovini sa oko 40 miliona.“
"Uz te direktne subvencije vlade daju industriji uglja i garancije za kredite. Samo 2019. je to bilo u iznosu od oko dve milijarde evra. Vrlo često tu se zapravo radi o prikrivenoj pomoći države, što je inače zabranjeno Ugovorom o Energetskoj zajednici. Taj problem je Evropskoj komisiji poznat, ali se do sada niko za to nije interesovao“, piše u tekstu.
Da bi se to promenilo, Svetska banka i druge međunarodne finansijske agencije pokrenule su inicijativu sa ciljem da se pomogne Srbiji i drugim zemljama regiona i Ukrajini da odlučnije krenu u pravcu obnovljivih i ekološki prihvatljivih izvora energije.
Tako je krajem prošle nedelje je sa radom počela takozvana "Platforma“. "Ona bi trebalo da deluje zajedno sa već postojećom inicijativom EU 'Regioni uglja u tranziciji' koja raspolaže sa više desetina milijardi evra. Cilj je da se ostvari 'pravedna tranzicija'. To znači sastavljanje planova za zatvaranje rudnika uglja i elektrana, organizovanje pomoći za pogođene ljude, opštine i kompanije. Samo na zapadnom Balkanu od uglja naime živi oko 30.000 ljudi iz, u Ukrajini oko 40.000.“
Sredstva za finansiranje te nove platforme trebalo bi da dođu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Već u prošlosti je ta banka finansirala izgradnju solarnih elektrana i elektrana na vetar jačine od oko 500 megavata. Delomično su novi parkovi vetrenjača nastali na površini nekadašnjih rudnika uglja.
https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2020&mm=12&dd=14&nav_id=1780602
Put iz Crne Gore za Srbiju na nemackom = Put za Nigde
Put za Hrvatsku na nemackom = Put za negde.
Nemacka zeli da mi ugasimo nase termoelektrane, da ostavimo desetine hiljada ljudi bez posla pa da nam onda oni prodaju svoju struju - naravno papreno....
Dobar kredit je samo onaj kredit koji Nemacka danpr. Grckoj, pa kad Grcka ne moze da vrati , Nemacka dobija razne benificije. Los je ako neko drugi radi to isto drugde.
Od ovolike ljubavi moze samo da se crkne.....
комунисту/социјалисту/радикала/напредњака/народњака.