Nelojalna konkurencija

mogu i te kako
to se zove kradja i zakonom mozes da budes zasticen ako potpises sa zaposlenim licem ugovor u kome stoji stavka velikog obestecenja koje je duzan da plati firmi ukoliko (tu se da rok od godinu, dve ili pet) kada ode iz firme koristi bilo kakav izvor ili informaciju koju je stekao u toj firmi, za sopstveni ili posao u firmi koja se bavi konkurentskim poslom
bila sam u takvim situacijama, stanes, razocaras se i ides dalje
to nije toliko nelojalno, koliko je kada taj neko ode da se bavi istim poslom, odvuce klijente i ne registruje firmu, nego radi na crno
znaci, na tebi ostaju svi troskovi poslovanja i porezi, a njemu samo cist kes u dzep, zbog cega dampinguje cenu usluge ili proizvoda i ubija ti posao
kad ti dodje inspekcija i pozalis se na nelojalnu konkurenciju, kazu ti - prijavi ih, pa cemo da idemo..mi ne mozemo nista jer nisu prijavljeni
pa ko koga tu u mozak?

Ako gazda bivse firme dokaze da mu je ukradena musterija ili kontakt, trebalo bi da mu se dodeli odsteta. Ovo bi trebalo da tretiraju dva sistemska zakona, a osnovni je Zakon o obligacionim odnosima koji jhe uredjen mnogo bolje nego u vecini zemalja.
Naravno, politicka volja je ovde najjaci zakon, a pod nju se moze podvesti i slobodno ubedjenje sudije koji su najvazniji politicki subjekt.:)

a stani, sad sam cackao.. znam da postoji ovako nesto:

"Ugovorom o radu mogu da se utvrde poslovi koje zaposleni ne moze da radi u svoje ime i za svoj racun, kao i u ime i za racun drugog pravnog ili fizickog lica, bez saglasnosti poslodavca kod koga je u radnom odnosu (u daljem tekstu: zabrana konkurencije). Zabrana konkurencije moze da se utvrdi samo ako postoje uslovi da zaposleni radom kod poslodavca stekne nova, posebno vazna tehnoloska znanja, sirok krug poslovnih partnera ili da dodje do saznanja vaznih poslovnih informacija i tajni. Opstim aktom i ugovorom o radu utvrdjuje se i teritorijalno vazenje zabrane konkurencije, u zavisnosti od vrste posla na koji se zabrana odnosi. Ako zaposleni prekrsi zabranu konkurencije, poslodavac ima pravo da od zaposlenog trazi naknadu stete. Clan 162: Ugovorom o radu poslodavac i zaposleni mogu da ugovore i uslove zabrane konkurencije u smislu clana 161 ovog zakona po prestanku radnog odnosa, u roku koji ne moze da bude duzi od dve godine po prestanku radnog odnosa. Zabrana konkurencije iz stava 1 ovog clana moze se ugovoriti ako se poslodavac ugovorom o radu obaveze da ce zaposlenom isplatiti novcanu naknadu u ugovorenoj visini."

ovo nadjoh na brzinu, zakon o radu iz 2007.. mozda bi munja mogao da nam kaze kakva je sad situacija

Možeš da potpišeš takav ugovor jer firma štiti svoje poslove. Kad nabavljaš klijente npr. ne nabavljaš ih za sebe, ne u korist firme. ( posao kojim se ja bavim je takve vrste)

Ovo ne može da se primeni kao opšte pravilo već mora da bude precizirano u ugovoru o radu, što kod nas praktično znači i zavisi od toga da li će ga pravna služba uneti kao obavezujuće u ugovor. U principu, svi sa sobom nose kada odu i svoje klijente sa tom klauzulom od dve godine..ako je propisana.

Poslednja izmena:
Najgori vid nelojalne konkurencije je otkaz ugovora o zakupu radnog prostora i on je najzastupljeniji.
Zakupite poslovni prostor, koji je vec pripremljen za odredjenu delatnost i posle dve godine vam isteke ugovor o zakupu,
gazda nece da ga obnovi i otvori istu delatnost. Tako da mu vi posluzite samo da razradite posao.

To nisu primeri nelojalne konkurencije..nelojalna je siva ekonomija, sivo tržište, a poslovi se naplaćaju prema kvalitetu usluge iste delatnosti nisu nelojalna konkurencija.

To vam je tržišna ekonomija.
Upravo.
Firma u kojoj ja radim kao i naši dobavljači imaju velikih problema baš sa sivom zonom.
No, to je opet problem države koja ne podstiče svoje redovne platiše već i dodatno ne suzbija štetočinu koja joj izjeda budžet.

°

Najgori vid nelojalne konkurencije je otkaz ugovora o zakupu radnog prostora i on je najzastupljeniji.
Zakupite poslovni prostor, koji je vec pripremljen za odredjenu delatnost i posle dve godine vam isteke ugovor o zakupu,
gazda nece da ga obnovi i otvori istu delatnost. Tako da mu vi posluzite samo da razradite posao.

posao nosi covek, ne prostor
takav slucaj je bio sa kaficem na vracaru
momci otvorili zakuljeni lokal u zapustenom stanju
renovirali, ginuli i razradili
dosao gazda koji ej zakljucio da mu je suma od najma mala, dao im otkaz i nastavio da radi
momci zakupeodmah lokal do, sad su dali ozbiljnije pare za zakup jer nisu sumnjali u poslovanje i povukli sve svoje goste iz starog lokala
gazda je ubrzo zatvorio

meni je nelojalnije kad neko pokrade goste, klijente, musterije nekome iz salona npr, pa otvori salon, al sad u okviru stana u komsiluku, bez registrovane firme
to je nelojalnost podvucena crnim

posao nosi covek, ne prostor
takav slucaj je bio sa kaficem na vracaru
momci otvorili zakuljeni lokal u zapustenom stanju
renovirali, ginuli i razradili
dosao gazda koji ej zakljucio da mu je suma od najma mala, dao im otkaz i nastavio da radi
momci zakupeodmah lokal do, sad su dali ozbiljnije pare za zakup jer nisu sumnjali u poslovanje i povukli sve svoje goste iz starog lokala
gazda je ubrzo zatvorio

meni je nelojalnije kad neko pokrade goste, klijente, musterije nekome iz salona npr, pa otvori salon, al sad u okviru stana u komsiluku, bez registrovane firme
to je nelojalnost podvucena crnim

Apoteka? Servis? Prodavnica? krojacnica? kopirnica?

Da bi razradio radnju treba ti najmanje 6 meseci, a stekao stalne klijente bar dve godine.

Veliki duguju milione za rezije i doprinose radnicima.Nikome nista,nikog ne zanima.

Mali stalno imaju nove povecanje dadzbina koje placaju nadleznima,sve vise para im se uzima - zato je sve vise praznih lokala.

To je nelojalna konkurencija.Veliki ne placaju nista a koriste dok male samo izrabljuju.

Back