Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Грех. Међутим...
Пуцњава, вриштање, рањавање, умирање... Мало је људи који су спремни да истрче и ризикују себе у ко зна каквој ситуацији у дивљем друштву као што је наше.
Постоји и психолошки феномен - ефекат посматрача - који каже да је спремност на интервенцију било које врсте инверзно пропорционална броју сведока. То значи да је већина спремна да нешто уради ако сами наиђу на рањеног човека негде у некој недођији или на врху планине, мање спремна ако је присутно двоје, и по свој прилици ће прескакати палог човека на улици где пролазе стотине људи. Звучи нелогично, али то је једно од најјачих правила друштвене психологије.
Кога интересују ови феномени, класичан пример је убиство Кити Ђеновезе (Kitty Genovese).
Tako je, ali imaj u vidu situaciju da je jedna komšinica sišla i videla šta se desilo, ali niko od komšija nije želeo da joj se pridruži. Jednostavno su "iskulirali". Čak ni da pozove hitnu pomoć i policiju iz svog stana što je krajnje neverovatno. Pa da mi neko zapuca u ulazu, momentalno bih zvao policiju, a onda sišao da proverim o čemu je reč.
Tako je, ali imaj u vidu situaciju da je jedna komšinica sišla i videla šta se desilo, ali niko od komšija nije želeo da joj se pridruži. Jednostavno su "iskulirali". Čak ni da pozove hitnu pomoć i policiju iz svog stana što je krajnje neverovatno. Pa da mi neko zapuca u ulazu, momentalno bih zvao policiju, a onda sišao da proverim o čemu je reč.
Грех. Међутим...
Пуцњава, вриштање, рањавање, умирање... Мало је људи који су спремни да истрче и ризикују себе у ко зна каквој ситуацији у дивљем друштву као што је наше.
Постоји и психолошки феномен - ефекат посматрача - који каже да је спремност на интервенцију било које врсте инверзно пропорционална броју сведока. То значи да је већина спремна да нешто уради ако сами наиђу на рањеног човека негде у некој недођији или на врху планине, мање спремна ако је присутно двоје, и по свој прилици ће прескакати палог човека на улици где пролазе стотине људи. Звучи нелогично, али то је једно од најјачих правила друштвене психологије.
Кога интересују ови феномени, класичан пример је убиство Кити Ђеновезе (Kitty Genovese).
Ko zna o cemu se tu radilo.Recimo video sam kako na ulici mlate nekog lika njih trojica.Znam ga iz vidjenja i u pitanju je lopuza i varalica i sad neko sa strane bi moga pomisliti da je on zrtva au stvari radi se o lopovu i siledziji koji se vise puta vec izvukao za mnoga nedela sa nekim smesnim kaznama i kad su osteceni videli da od zakona nema nista uzeli su rpavdu u svoje ruke i polomili su lopuzu.Tako je i ovde ko zna sta je tu sve bilo i zbog cega je taj covek uradio to sto je uradio.
To sam i ja pomislila.
Mozda su to bile zle zene.
Ali bez obzira, trebalo je makar nakon 5 minuta od svega pozvati hitnu pomoc i policiju.
To sam i ja pomislila.
Mozda su to bile zle zene.
Ali bez obzira, trebalo je makar nakon 5 minuta od svega pozvati hitnu pomoc i policiju.
Kakve ,,zle zene,,?!
Majka i SESTOGODISNJA devojcica ......
strasno a jos strasnije sto odmah ovde nalazite milion ,,razloga,,
zbog kojih im niko nije ni trebao pruziti pomoc.
Ovo nije prvi slucaj, da se nesto slicno desi kod nas.
Veze izmedju ljudi su popucale, to sto zivimo jedni pored drugih ne znaci i da komuniciramo, saradjujemo, poznajemo nase komsije.
Sto su veze slabije, to je i manja sansa da neko reaguje.
Sa druge strane, znajuci u kakvom drustvu zivimo, ako osoba reaguje moze samo nesto lose da joj se desi.
Postane zrtva u istom dogadjaju, ako zove policiju ili hitnu pomoc, mora da se predstavi, sto opet povlaci, izjave, svedocenja i moguce nove pritiske.
Meni je zaista impresivno kad u danasnje vreme cujem da je neko nekom pomogao u slicnoj situaciji, a nije poznavao zrtvu/zrtve pre toga.
mene nista ne cudi. prvo ko ce da izleti iz stana kada cuje pucnjavu, prva reakcija je cuvaj svoju glavu. mogli su da pozovu policiju iz svojih stanova, ali tu je nastupila reakcija broj dva koja je promisljena - treba se onda predstaviti, uplitati, ko zna protiv kakvog loodaka svedociti i izloziti sebe riziku itd. svi brinu svoje probleme, a najbolje prolaze oni koji se prave blesavi.
Bez obzira. Mogao je neko anonimno da zove policiju, bez da se predstavi, i da spusti slusalicu.
Ali jos bitnije od toga je sto nije pozvana ni hitna pomoc!
nema tu anonimno. pa ybt mi civili imamo mogucnost da vidimo ko nas zove na fixni, a kamoli policija.
nije opravdanje za te ljude, ali ja kontam zasto niko nije reagovao. od te prve reakcije, koja je instiktivna i koja se svodi na ocuvanje sopstvenog zivota do reakcije koja je vec vodjena razmisljanjem od posledica uplitanja.
pa neljudi.. sama tema kazeMa daj, ti opravdavas kukavistvo.
pa neljudi.. sama tema kaze