Nekontrolisano Mokrenje

LekovitoiZdravo

Početnik
Banovan
Poruka
20
Razumevanje neželjenog mokrenja ključno je za efikasno suočavanje s ovim izazovom. Nekontrolisano mokrenje, poznato i kao inkontinencija, predstavlja stanje u kojem osoba gubi kontrolu nad izlučivanjem mokraće. Ovo može značajno uticati na svakodnevni život i emocionalno blagostanje pojedinca. U nastavku će biti razmotreni uzroci, vrste i efekti nekontrolisanog mokrenja kako bismo bolje razumeli ovo stanje.

Uzroci Neželjenog Mokrenja:

• Starost: Starenje može dovesti do slabljenja mišića bešike i sfinktera, što uzrokuje nekontrolisano mokrenje.
  • Trudnoća i Porođaj: Kod žena, trudnoća i porođaj mogu istegnuti mišiće karlice, što povećava rizik od inkontinencije.
  • Infekcije Mokraćnog Sistema: Infekcije mogu iritirati bešiku i uzrokovati neželjeno mokrenje.
  • Neurološki Poremećaji: Problemi s nervnim sistemom, poput multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, mogu uticati na kontrolu mokrenja.
  • Hormonske Promene: Menopauza kod žena može izazvati smanjenje nivoa estrogena, što može uticati na mišiće bešike.
Vrste Neželjenog Mokrenja:

• Stresna Inkontinencija: Povezana sa fizičkim stresom, poput kašljanja ili podizanja teških tereta.
  • Urgetna Inkontinencija: Nagla i jaka potreba za mokrenjem kojoj često prethodi osećaj hitnosti.
  • Prepunoća Bešike: Nemoć da se potpuno isprazni bešika, što može dovesti do neprijatnih curenja.
  • Mešovita Inkontinencija: Kombinacija više vrsta inkontinencije... izvor...
Efekti Neželjenog Mokrenja:

• Emocionalni Uticaj: Osećaj srama, stresa i anksioznosti može biti prisutan zbog nekontrolisanog mokrenja.
  • Ograničenje Aktivnosti: Osobe s inkontinencijom često izbegavaju određene aktivnosti iz straha od neprijatnosti.
  • Smanjen Kvalitet Života: Neželjeno mokrenje može ograničiti socijalne interakcije i svakodnevne aktivnosti, utičući na opšti kvalitet života.

Zimi imam manje potrebe za tečnošću. Tako da pijem ispod 1 litra koje smlatim do 15 h. Nakon 15 h popijem kafu i to je to od tečnosti.

Ne osećam žedj. Ono što me nervira jeste to što imam češće mokrenje.

Leti se sve lepo stabilizuje i tad već unosim preko 2.5 litra vode i onda imam normalno sve.

Back