Неколико речи О КАМПАЊИ "Милошевић је издао Крајину“

У чијој кухињи је настала реченица: "МИЛОШЕВИЋ ЈЕ ИЗДАО КРАЈИНУ"

• ХРВАТСКОЈ

• СРПСКОЈ

• АМЕРИЧКОЈ

• У НЕКОЈ САСВИМ ПЕТОЈ

• НЕ ЗНАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
20.095

Кад су се мало слегле страсти око обележавања две деценије од пада Крајине, можемо мало хладније главе да анализирамо како су медији представили ове догађаје од пре 20 година.

455169-sloba-i-tudjman02-reuters-foto-charles-platiau.jpg

Јасно је како су и зашто Хрвати величали „Олују“, као ко зна какву војну победу, а то је био напад на слабо наоружани народ Крајине, а при томе су, наравно, потпуно игнорисали злочине и етничко чишћење које се тада одиграло. Хрватски медији су преносили шовинистичко дивљање у Книну и представили то као нешто најнормалније, док све то на Западу није произвело уочљиве реакције. Антисрпска хистерија се несметано наставља. Срби су и даље дискриминисани и положај им је једва бољи од оног који су имали црнци у Јужној Африци за време апартхејда.

Но, како је хрватска медијска сцена врло јединствена, унисоно понављајући туђмановску пропаганду против Срба и Србије, и није толико занимљива као што је она у Србији. Део медија који су под контролом западњака и странаца, покушали су на почетку да умање размере пропагандне шовинистичке и антисрпске хистерије у Хрватској. Они који су у домаћем власништву или су патриотске оријентације, ову ситуацију су искористили да испоље потискиване националне фрустрације. Све по оној: „Ето, ништа им не можемо, али барем да им кажемо.“ Али, ни то није донело некакве резултате, осим привременог одушка. Међу њима, провладини медији су инсистирали на томе да „ми достојанствено помињемо своје жртве“, док они „хулигански славе погром над Србима“. Како то обично бива, сваког, па и медијског госта, три су дана доста – мало смо се издували и први пут сетили својих жртава, што је похвално, али је све остало на томе.

Онај сегмент који је говорио о историјској и политичкој квалификацији “Олује” је индикативан за тренутни статус Србије и маневарски простор који нам се отвара. Упадљиво је изостао термин „геноцид“ за оно што се дешавало Србима у Хрватској, иако је то једини догађај на просторима бивше Југославије који би се могао назвати геноцидом по уобичајеној дефиницији овог појма (најављен, планиран, систематски спроведен, и данас, кроз спречавање повратка, довршен).

Дакле, називало се то и злочином и највећим етничким чишћењем и погромом, али не и геноцидом, а он то јесте био и то ће историја тако квалификовати, кад-тад
. Очигледно је и наш „патриотски испад“ био умерен и контролисан, да се не замеримо оним моћницима који одлучују о етикетама и квалификацијама злочина на овом брдовитом Балкану. Па ипак, имали смо помак ка томе да се српске жртве ипак помињу, а њихово страдање обележава на државном нивоу. Ако је за неку утеху, тако нешто би било готово немогуће замислити у време власти Тадића и ДС-а.

Нама је најбитнија прича о томе ко је одговоран за пад Крајине, јер је то кључна историјска поука, која остаје и за следеће генерације. У почетку се ишло са причом о фашисоидном и антисрпском режиму Туђмана, који је желео да етнички очисти Хрватску и који је то и учинио. Но, убрзо је из више медијских извора брутално грунула нова теза, „Милошевић је издао Крајину“, или, „Милошевић и Туђман су договорили пад Крајине“. Прво, да се разумемо, никада нисмо били фанови покојног председника Милошевића и не бисмо да му умањујемо историјску одговорност за све што је чинио, па и за ту трагичну 1995, а евидентно је постојала. Вероватно је много тога реченог у тој брзо скројеној и једноставној пресуди и било тачно, но ми се историјском кривицом овде нећемо бавити. Желимо да видимо ко је то и због чега одједном одлучио да готово сву кривицу свали на Милошевића.

Кад анализирамо који су то медији и који су то људи ову тезу бучно и агресивно промовисали, долазимо до тога да су то прозападни медији у власништву или под контролом странаца и да су то најчешће људи који су познати као Западни играчи и њихови агенти утицаја, попут америчке Н1 телевизије или Ненада Чанка. Зашто би Западни медији и они који су под њиховим туторством промовисали Милошевића као „издајника Крајине“, који је то подло дело учинио после тајног „договора са Туђманом“. Очигледно је да је Милошевић већ две деценије дежурни кривац за све, па и за пад Крајине, па тако испада згодан за оптужбу о „издајству“.

Друга ствар која се овим постиже је да се помало амнестира и Хрватска, а потпуно они који су им помогли да скрше нејаки отпор РСК – Америка и савезници. Упадљиво недостаје у тој причи Америка, која је дала Хрватској зелено светло и логистику, а Србији оштро припретила и бомбардовањем. Да ли то оправдава Милошевићев режим за тако срамотно понашање – па наравно да не. Но, није поента у томе, већ да се одговорност пребаци са ове стране Дрине. Тиме се окривљује држава Србија за пропаст Крајине, а према њој се огорчују и избегли Срби и сви они који су то доживели трауматично. Поента је у следећем: Америка нема ништа са тим, Хрватска је „радила свој посао“, а Србија је издала преко свог председника, владе, војске и безбедносних структура.

Каква се опасна и погубне порука шири на тај начин у јавности Србије? Милошевић је био издајник и Србија је издала Србе; Србију готово увек воде неспособни и издајници; Не вреди се борити за Србију, земљу лажи обмане и издаје; То је само корак, све владе после Милошевића су биле издајничке и ми не треба ту државу да поштујемо, а чак немамо разлога ни да живимо у њој. Последица оваквих теза је ширење дефетизма, пад морала, расуло, као у рату, кад војска не верује својим генералима или, пак, верује да ће бити остављена на цедилу или непотребно жртвована.

Закључци који могу да се извуку из оваквих порука су: ова земља је проклета, ова држава је зло, а мене ништа не везује за њу, ни лојалност, а ни то да ћу у њој остати. Неки и свој отворени рад у корист непријатеља заснивају на алибију, „Милошевић нас је издао“ (“Милошевић” заменити именом било ког српског вође). Укратко, теза о „Милошевићу као свесном издајнику Крајине“ је антисрпска пропаганда, као и она „Милошевић је нови Хитлер“. Ове тезе нам као кукавичије јаје потурају наши непријатељи, а ми кад их прихватимо, онда се о свом јаду забављамо, а они нам се смеју.

Оно што представља нарочити проблем је то што је овако пласирана пропагандна теза о Милошевићу издајнику, нашла плодно тле код српских патриота. Они су на тај начин изманипулисани (горе је ако су свесни ко гура ту причу и пристају на то), и њихова енергија се усмерава у деструктивном правцу унутарсрпских надгорњавања, „ко је крив“, или, „ко је гори“. Док год наседамо на привидно патриотске приче о „Милошевићевој издаји“ или о нечијој другој (које у одређеној мери и има), ми имамо унутрашње поделе и расколе. Запад одавно подстиче нападе на наше лидере са леве стране да су „диктатори“ и са десне, да су „издајници“. Та матрица се понавља. Мислите о томе.

Пише: Бранко Радун

***​

Текст јесте дугачак, али било би добро да се комплетно прочита, ако мислимо да дискутујемо на ову и овакву тему!

Што се тиче мене, ништа не бих ни додала, ни одузела овом тексту, ПАМЕТНОМ ДОСТА!!!:aha:

П.С.

Молила бих модераторе да не поистовећују и не спајају ову тему са оном која је претходила у време када се обележавала годишљица "Олује". И аутор овог текста је на самом почетку, скренуо пажњу на то

Poslednja izmena:
Каква се опасна и погубне порука шири на тај начин у јавности Србије? Милошевић је био издајник и Србија је издала Србе; Србију готово увек воде неспособни и издајници; Не вреди се борити за Србију, земљу лажи обмане и издаје; То је само корак, све владе после Милошевића су биле издајничке и ми не треба ту државу да поштујемо, а чак немамо разлога ни да живимо у њој. Последица оваквих теза је ширење дефетизма, пад морала, расуло, као у рату, кад војска не верује својим генералима или, пак, верује да ће бити остављена на цедилу или непотребно жртвована.

Ово би могао да буде неки закључак зашто је та "хистерија" највише захватила баш медије у Србији у време обележавања годишњице геноцидне "Олује". Осетило се то и на овом форуму, нажалост!!!

Milosevic je mogao da posalje vojsku u vidu dobrovoljaca i veliku tehniku ako nije mogao da posalje vojsku SRJ... Kao Putin u Donbas...

Treba napomenuti da je Milosevic cak olaksao Tudjmanu osvajanje Krajine...

Da je Krajina odbila napad makar izdrzala 7 dana da bi onda reagovala medjunarodna zajednica...

Sto niko ne kaze da u Maju 95 Milosevic poslao JNA generala Mrksica , komunjaru da preuzem stab Krajine i tada su poceli slati KRAJISKU vojnu tehniku za Srbiju.
Svi su znali i svi su radili da Krajina padne sto pre..

Karadzic je u noci 4 na 5 avgust bio u hotelu Jugoslavija i kockao u kazinu...

Orkani sa Petrove Gore su povuceni mesec dana a mogli su tuci sa tog mesta ceo Zagreb u vreme napada to bi usporilo hrvate...

A sta je radio Tudjmanov izaslanik sa Milosevicem u Igalu 5 dana pre OLUJE? Zasto Martic ceo dan nije mogao dobiti Milosevica tog 4 avgusta?

Zasto je Mladic dopustio Hrvatima mesecima pre Oluje da u Bosni osvoje Kupres i Grahovo deset dana pre Oluje tako pridju Krasnicima iza ledja...
Ocigledno da se radi o sirem krugi izdajnika iz Beograda i Krajne, Bosne.

nemacka je tri puta u XX veku napala jugoslaviju i srbiju, dva puta su karadjordjavici bili na vlasti

nemacka je u XX veku pobila milione gradjana na ovim prostorima, najvise srba. uz hrvtasku pomoc

nemacka je devedesetih izvrsila etnicko ciscenje srpske krajine i velikog dela kosmeta, uz hrvatsku i siptarsku i nato pomoc

to nema veze sa slobodanom,

ko je bio odrastao tih godina to dobro zna, a znamo i neke unutrasnje stvari koje nisu za javnost, jer se srbima sudi od 1995. sto su se branili i jos nije gotovo sa politickim, nacionalnim i verskim progonom

Bombonice Milosevic jeste izdao Krajinu, ni tada pa i sad nemamo nacionalnu politiku i jednu centralu od koje ce se vuci konci i slusati sta srbi treba da rade.

Јеси ти пажљиво прочитао цели текст :neutral:

Ако јеси, у коју категорију ( о којој је аутор текста писао) себе сврставаш ....:think:

Pa, svakako je tačno da bez Miloševića ne bi bilo nikakve Oluje.

За тебе ПОСЕБНО препорука:

ПРОЧИТАЈ текст и то ДВА пута,....можда ћеш нешто извући као закључак,...а можда и обогатити фонд речи ( а нарочито суште чињенице), којих ти, видим, баш, баш МАЊКАЈУ:zper:

У супротном (а закључујем да са твоје стране уопште није прочитан овај текст) немој да се укључујеш у дискусију..

Можда би неко други (уместо мене) требао да те усмери....."Како се дискутује на политичким темама" :aha:

Milosevic je mogao da posalje vojsku u vidu dobrovoljaca i veliku tehniku ako nije mogao da posalje vojsku SRJ... Kao Putin u Donbas...

Treba napomenuti da je Milosevic cak olaksao Tudjmanu osvajanje Krajine...

Da je Krajina odbila napad makar izdrzala 7 dana da bi onda reagovala medjunarodna zajednica...

Sto niko ne kaze da u Maju 95 Milosevic poslao JNA generala Mrksica , komunjaru da preuzem stab Krajine i tada su poceli slati KRAJISKU vojnu tehniku za Srbiju.
Svi su znali i svi su radili da Krajina padne sto pre..

Karadzic je u noci 4 na 5 avgust bio u hotelu Jugoslavija i kockao u kazinu...

Orkani sa Petrove Gore su povuceni mesec dana a mogli su tuci sa tog mesta ceo Zagreb u vreme napada to bi usporilo hrvate...

A sta je radio Tudjmanov izaslanik sa Milosevicem u Igalu 5 dana pre OLUJE? Zasto Martic ceo dan nije mogao dobiti Milosevica tog 4 avgusta?

Zasto je Mladic dopustio Hrvatima mesecima pre Oluje da u Bosni osvoje Kupres i Grahovo deset dana pre Oluje tako pridju Krasnicima iza ledja...
Ocigledno da se radi o sirem krugi izdajnika iz Beograda i Krajne, Bosne.

Hronološki opisan sled događaja.
Dodao bih da su par dana uoči ustaškog napada 4 brigade vojske RSK prebačene u Zapadnu Bosnu, desetak dana se teško oruđe izvlačilo iz Krajine, vojska Republike Srpske nije ni pokušala da spreči dolazak hrvatske vojske u zaleđe Knina (predaja Glamoča i Grahova i ulazak ustaša u klin od skoro 80 km preko teritorije Republike Srpske), na benzinske pumpe je stigla velika količina goriva (iz hrvatske) koje se posle besplatno sipalo u vozila u povlačenju iz Krajine.
Ako iz svega nekome nije jasno da je Milošević (u saradnji sa Karadžićem) pustio Krajišnike niz vodu ............

Nije ti loša svastika, malo vuče u desno u pčetku ali smo naštelovali to.

Dakle ti i Lički - pravac kod fratra.

Sudbina svakag konvertita je da ga prvo ubede kako ga je matica izdala a onda je lagan za prevođenje na ispravnu stranu.

Nemoj da balavis pricas o necemu o cemu nemas pojma, nije poenta braniti nekoga samo sto je nas srbin Milosevic je dosta toga napravio i dobrog ali kad je trebalo povuci prave poteze bio je sateran uza zid a tad smo gubili i kao narod i drzava.

Ispovedi se ti kod svastike.:D

И ти би могао са "jaguar b p" на поправни. Ни прелазну, ону најминималнију оцену нисте заслужили:D
Хајде ПРОЧИТАЈ текст, па, молим лепо, онда да прозборимо неку реч о томе, у супротном, СПАМУЈЕШ невиђено и то нека ти иде у "стаж" (ваљда ће ти га неко овде признати).

Naravno da je Milošević i zvanična srbijanska politika ,mkao i deo tzv. nacionalne elite su itekako krivi za kuratu sudbinu Srba iz Hr . pošto su ih instruirali i ubedili da treba da dignu oružanu pobunu i da ne priznaju RH , a da će im oni pomoći da se ta kvazidržava održi ,a onda možda jednog dana i pripoji Srbiji . Niko ,čak ni na mentanlnom nivou brkatog pandura Mila Martića i magacionera Jove Hadžiča nije bio bas toliko neopevano glup da bi mislio da će se RSK održati bez izdašne vojne i novčane pomoći Srbije u okruženju Hrvata kojih ima 10 puta više i kojima je UN priznao državu u avnojevskim granicama .Tako je i bilo jedno vreme , a kada je Beograd rešio da ih pusti niz vodu oduvali ih Hrvati ko mačke sa jebišta ,ili kako je sam Milošević rekao na sednici VSO SRJ ,pa ovi pobegoše ko zečevi .

Ne trabunjaj. Vreme je da ti i onaj Lički idete na ispovest kod fratra.

licki je aktivni ucesnik rata u Hrvatskoj sve do pada Krajine,neko sa cijim stavovima mozemo i ne moramo da imamo slicna gledista.Sta tebe cini merodavnim da nekoga prozivas, obzirom da po sada napisanom, nemas ni promil saznanja o desavanjima u RSK ?

И ти би могао са "jaguar b p" на поправни. Ни прелазну, ону најминималнију оцену нисте заслужили:D
Хајде ПРОЧИТАЈ текст, па, молим лепо, онда да прозборимо неку реч о томе, у супротном, СПАМУЈЕШ невиђено и то нека ти иде у "стаж" (ваљда ће ти га неко овде признати).

Bombonice postoje svedoci da je Milosevic ostavio srbe na milost i nemilost Tudjmanu price da to nije tako ne piju vodu. Da je moj otac branio ga ne bi, njemu neka ide na obraz ja sam cist.

Koliko covjek mora biti neupoznat s dogadjajima iz devedesetih....pa da ne shvati da je nasa vojska mogla preorati Hrvatsku za dva mjeseca...hajde sto neko ne zna, nego sto nas ostale ubjedjuje da mi ne znamo.

Miloseviceva psihopatija inace pocinje na Kosovu 1987. Navodno nasilje nad Srbima je cista propaganda. Odlican teren za izgradnju kulta licnosti, sto je Slobi u uspjelo. Nazalost.

Tad nsmo mogli shvatiti da je nacionalizam bolest, kao sto danas ne shvatamo da je evropeizam bolest.

Bombonice postoje svedoci da je Milosevic ostavio srbe na milost i nemilost Tudjmanu price da to nije tako ne piju vodu. Da je moj otac branio ga ne bi, njemu neka ide na obraz ja sam cist.

svedok djindjic i svedok ceda

osim toga sta je trebao da uradimo?

u maju 1995 javnost na zapadu je bila pripremljena na vesti o bombardovanju berograda. zlikovci su samo cekali povod

svi zaboravljate da je nato prakticno podrzao slo i cro 1990 i 1991, ne bi me cudilo da su njihovi specijalci bili u sloveniji i u cro na pocetku rata, kao sto su bilo na ksometu kada su na srpskiu barikadu i nenaoruzane civile pucali iz mitraljeza

psihopate? hm. ako se vec upotrebljavaju takve reci onda one idu uz rusilacke slo, cro, i dos snage, koji su sve uradili mimo pameti i na stetu gradjana

Poslednja izmena:
Чињеница је да се у РСКрајини десило следеће: "КРЕНИ-СТАНИ......КРЕНИ-СТАНИ..... - ПОВЛАЧЕЊЕЕЕЕ !" - е сада да ли је кривац Милошевић или су му стране службе наместиле, или неки велеиздајници овдашњи - МИ ЈОШ УВЕК НЕ ЗНАМО ИСТИНУ..... резултат је трагедија преко 250 000 Срба, преко 2 000 побијених, огромна пљачка имовине и свих принадлежности тих Срба. за мене је било најстршаније то ШТО НАШИ МЕДИЈИ У СРБИЈИ ЦЕЛОГА ДАНА НИСУ ОБЈАВЉИВАЛИ НИ РЕЧ - НЕГО ТЕК УВЕЧЕ ..... у међувремену смо могли да видимо и сретнемо колоне избеглица........- питам се ЗАШТО СУ ЋУТАЛИ АКО ТО СВЕ ВЕЋ НИЈЕ БИЛО ДОГОВОРЕНО???..

Koliko covjek mora biti neupoznat s dogadjajima iz devedesetih....pa da ne shvati da je nasa vojska mogla preorati Hrvatsku za dva mjeseca...hajde sto neko ne zna, nego sto nas ostale ubjedjuje da mi ne znamo.

Miloseviceva psihopatija inace pocinje na Kosovu 1987. Navodno nasilje nad Srbima je cista propaganda. Odlican teren za izgradnju kulta licnosti, sto je Slobi u uspjelo. Nazalost.

Tad nsmo mogli shvatiti da je nacionalizam bolest, kao sto danas ne shvatamo da je evropeizam bolest.
da ne kazemo da je svojom politikom na kosvu dao odlican povod hrvatima i ostalima da se otcepe od coveka koji ukida autonomije i zeli bezgranicnu licnu vlast.

Чињеница је да се у РСКрајини десило следеће: "КРЕНИ-СТАНИ......КРЕНИ-СТАНИ..... - ПОВЛАЧЕЊЕЕЕЕ !" - е сада да ли је кривац Милошевић или су му стране службе наместиле, или неки велеиздајници овдашњи - МИ ЈОШ УВЕК НЕ ЗНАМО ИСТИНУ..... резултат је трагедија преко 250 000 Срба, преко 2 000 побијених, огромна пљачка имовине и свих принадлежности тих Срба. за мене је било најстршаније то ШТО НАШИ МЕДИЈИ У СРБИЈИ ЦЕЛОГА ДАНА НИСУ ОБЈАВЉИВАЛИ НИ РЕЧ - НЕГО ТЕК УВЕЧЕ ..... у међувремену смо могли да видимо и сретнемо колоне избеглица........- питам се ЗАШТО СУ ЋУТАЛИ АКО ТО СВЕ ВЕЋ НИЈЕ БИЛО ДОГОВОРЕНО???..

To ti je ista priča kao 45-te. Bratstvo jedinstvo, svi smo isti, kozaračko kolo i Sava Kovačević. I srbi se prime na žvaku. Tako i sad. Pljuju ga bosanci a on im omogućio slobodu, pljuju ga srbi iz hrvatske i sa KiM zato što je pokušao da ih oslobodi.
Možda je trebao da digne zid na Drini i da puca u glavu svakom ko se približi.

milosevic jeste izdao krajinu, rec je o najvecoj stetocini i izdajniku u istoriji srpske drzave

- - - - - - - - - -

To ti je ista priča kao 45-te. Bratstvo jedinstvo, svi smo isti, kozaračko kolo i Sava Kovačević. I srbi se prime na žvaku. Tako i sad. Pljuju ga bosanci a on im omogućio slobodu, pljuju ga srbi iz hrvatske i sa KiM zato što je pokušao da ih oslobodi.
Možda je trebao da digne zid na Drini i da puca u glavu svakom ko se približi.

pa samo im je uveo sankcije :)

licki je aktivni ucesnik rata u Hrvatskoj sve do pada Krajine,neko sa cijim stavovima mozemo i ne moramo da imamo slicna gledista.Sta tebe cini merodavnim da nekoga prozivas, obzirom da po sada napisanom, nemas ni promil saznanja o desavanjima u RSK ?

Šta tebe čini merodavnim da dovodiš u pitanje moja saznanja?

Ja se za razliku od Likija i njegovih promotera ne hvalim svojom junačkom prošlošću.

Naravno da je Milošević i zvanična srbijanska politika ,mkao i deo tzv. nacionalne elite su itekako krivi za kuratu sudbinu Srba iz Hr . pošto su ih instruirali i ubedili da treba da dignu oružanu pobunu i da ne priznaju RH , a da će im oni pomoći da se ta kvazidržava održi ,a onda možda jednog dana i pripoji Srbiji . Niko ,čak ni na mentanlnom nivou brkatog pandura Mila Martića i magacionera Jove Hadžiča nije bio bas toliko neopevano glup da bi mislio da će se RSK održati bez izdašne vojne i novčane pomoći Srbije u okruženju Hrvata kojih ima 10 puta više i kojima je UN priznao državu u avnojevskim granicama .Tako je i bilo jedno vreme , a kada je Beograd rešio da ih pusti niz vodu oduvali ih Hrvati ko mačke sa jebišta ,ili kako je sam Milošević rekao na sednici VSO SRJ ,pa ovi pobegoše ko zečevi .

Budalaština.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back