Nekoliko pitanja...neznam da li je bilo..

gane011:
WithdrawnWater:
Iako pripadam starijima, ne znam kako bih reagovala da me je decko kada sam imala 17-18, umesto da se nadjemo u Zvezdi pozvao da prosetamo do Instituta da se posavetujemo sa doktorkom... :roll:
Ljudi sta ste vi radili sa 18? :shock:

Cekali 19 da budemo zreliji i pametniji! :wink:

Mislim da ste malo promasili, ovo nije bio moj citat! :)

WithdrawnWater:
zasto se ovolko cudite nad tim sto dobar deo nas smatra da ljudi kad su zreli za seks treba da budu dovoljno zreli i za odgovornost za svoje sopstveno zdravlje.
Pa upravo zato sto je decko OK i umesto da vam je kao lekarima drago sto je odgovoran vi trazite dlaku u jajetu. Da li je dobro sastavio recenicu...Pa kako ne shvatate da ga je bilo blam i da nije znao cak ni sta tacno pita, da je negde cuo nesto i da bi da sazna o cemu se radi, i da je verovatno imao jedan seksualni odnos pre posta...
Pa po vasim pricama tinejdzer prvo treba da procita sve o sex-u, kontracepciji, da poseti par savetovalista za mlade, infektivnu kliniku zbog side, da se upozna sa svim bolestima koje mogu da ga snadju, obavesti sta sve njegovoj devojci moze i ne mora da prija...

WithdrawnWater:
gane011:
WithdrawnWater:
Iako pripadam starijima, ne znam kako bih reagovala da me je decko kada sam imala 17-18, umesto da se nadjemo u Zvezdi pozvao da prosetamo do Instituta da se posavetujemo sa doktorkom... :roll:

U pravu ste, nema spora. :)

Petka:
WithdrawnWater:
zasto se ovolko cudite nad tim sto dobar deo nas smatra da ljudi kad su zreli za seks treba da budu dovoljno zreli i za odgovornost za svoje sopstveno zdravlje.
Pa upravo zato sto je decko OK i umesto da vam je kao lekarima drago sto je odgovoran vi trazite dlaku u jajetu. Da li je dobro sastavio recenicu...Pa kako ne shvatate da ga je bilo blam i da nije znao cak ni sta tacno pita, da je negde cuo nesto i da bi da sazna o cemu se radi, i da je verovatno imao jedan seksualni odnos pre posta...
Pa po vasim pricama tinejdzer prvo treba da procita sve o sex-u, kontracepciji, da poseti par savetovalista za mlade, infektivnu kliniku zbog side, da se upozna sa svim bolestima koje mogu da ga snadju, obavesti sta sve njegovoj devojci moze i ne mora da prija...
Blam? :oops:
Kakav crni blam, pa oni su sve samo ne stidljivi, jeste li se nekad nasli u autobusu kad idu ili se vracaju iz skole, kad krenu da pokazuju bogatstvo svog recnika izrazeno u psovkama. :oops: :oops: :oops:
To znaju ali da lepo i kulturno sastave recenicu to je vec tezak intelektualni rad.
Pa ta deca od 16, 17 godina su imala vise seksualnih partnera nego daleko stariji od njih.

Bas razmisljam sad nesto o celoj ovoj temi, nije se ovolika galama podigla zato sto sam mu rekla da je nepismen, da sastavi recenicu kako bi ljudi shvatili sta je pisac hteo da kaze, to da je rekao bilo ko drugi verovatno bi ga i ostali podrzali u tome, medjutim...stvar je u tome sto sam to
ja rekla, u tom grmu lezi zec.
Jer boze moj ja sam lekar, kako svi imate sjajno misljenje o zdravstvu iziritirani ste mojim nastupom, sta ona zamislja ko je ...i eto povoda za novu guzvu na forumu zdravlje, za vase poravnanje racuna sa zdravstvenim radnicima, svaki doktor koji vas je u zivotu iznervirao ...ja treba da istrpim vas bes.
Pa da se ta prica ne bi stalno ponavljala, najlepse bih vas molila da vec jednom shvatite - ovo nije ordinacija, ovde se ne postavljaju dijagnoze i ne ordinira terapija.
Ovo je mesto gde se moze dobiti savet, objasnjenje, razmeniti iskustvo ,naravno sve pod nadzorom strucnih ljudi kako bi se sprecilo sirenje dezinformacija, zloupotreba od strane nekih ljudi...
I opet da ponovim ,ovo nije ordinacija, ovo je moja dobra volja, moje slobodno vreme, i bez obzira na to sto sam lekar ,ja sam i covek od krvi i mesa i mogu da kazem nekome i da lupa i da je nepismen ...a pri tome nisam mu to rekla na svom radnom mestu.
Jeli to toliko tesko za razumeti?
Na ovom forumu niko nije ostao bez komentara, odgovora, objasnjenja ali to ne znaci da smo dokoni da 356. put pisemo iste stvari...www.google.com, ne moze biti toliko komplikovano da prvo sami pokusate naci odgovore na neka pitanja.

Petka:
WithdrawnWater:

Ocito da se niste dovoljno udubili u temu od pocetka ili jednostavno niste procitali sve postove, ali ponovicu: dechko je dobio sasvim adekvatan, dovoljno opsiran za jedan forum ovog tipa, odgovor, vrlo profesionalan i odgovoran u tom smislu sto zainteresovanom momku obezbedjuje taman dovoljno podataka da moze da se orijentise u odnosu na svoje (krajnje nejasno), kako je i sam rekao, povrsno pitanje. To sto je dechko lenj da potrazi detalje na datom linku, ili jos bolje - obrati se odgovarajucim lekarima koji se bave problematikom za koju je zainteresovan - stvar je njegove (ne)odgovornosti prema sopstvenom zdravlju. Njegovu pismenost necu da komentarisem, na to mu je skrenuta paznja samo iz dobre namere - ne bi li ga drugi ljudi razumeli kad nesto zeli da kaze ili pita, a ne da iz njegove potpune konfuzije polurecenica neko nagadja sta ga interesuje.
A to vidjenje da ga je bilo blam zaista ne mogu da komentarisem jer mi je zaista smesno; mozda ce Vam delovati cudno, ali da, zaista postoje deca tog uzrasta koja se jako dobro informisu o kontracepciji i zastiti pri seksualnim odnosima. Ako ne znaju kako da se informisu, onda pitaju, pa kad dobiju odgovor ne budu lenji da pogledaju tamo gde im se preporuci, niti da za detaljne informacije kontaktiraju onoga ko im je preporucen.
Ali svakako pitaju bez blama, veoma jasno, ono sto zele da saznaju, i ne kazu da zele samo 'opste i povrsno' da dobiju informaciju.
Dakle da momak nije imao blama da pita ono sto ga je zapravo zanimalo, tj. moze li da dobije neku infekciju ukoliko on ne koristi kondom a devojka uzima kontaceptivne pilule cak i ako su (ako su) jedno drugome prvi partneri, znali bi sta pita, a ne bi mozgali: da li 1. devojka ima neke manifestacije STD pa se momak plasi da nesto ne dobije od nje, 2. momak ima neke manifestacije pa ne zna sta ima i da li moze da prenese svojoj devojci, 3. momak zeli da se od necega leci, 4. momak pita za svog druga/brata/rodjaka, 5. momak zivi u zabludi da ako ona pije pilule on ne mora da koristi kondom, itd.
Niko od nas nije duzan da preuzima odgovornost za njegovo zdravlje, sem njega samoga. Moze da dobije ovde savet, i smernice sta mu je ciniti, ali ne i servirano na kasicicu resenje; ovo nije ordinacija, a i da jeste - opet bi isto vazilo.

Procitajte malo temu od pocetka pa se onda ukljucite sa opravdanim i neopravdanim kritikama.

gane011:
WithdrawnWater:
gane011:
WithdrawnWater:

U pravu ste, nema spora. :)

Ah, nista zato! :D

dr:
Bas razmisljam sad nesto o celoj ovoj temi, nije se ovolika galama podigla zato sto sam mu rekla da je nepismen, da sastavi recenicu kako bi ljudi shvatili sta je pisac hteo da kaze, to da je rekao bilo ko drugi verovatno bi ga i ostali podrzali u tome, medjutim...stvar je u tome sto sam to
ja rekla, u tom grmu lezi zec...

Mozda projektujete sebe u ovoj prici vise nego sto je to realno. Mislim da je ovog puta galama nastala iz njihovog osecaja nemoci i straha...

ja_neko:
dr:
ja_neko:
Zdravo svima..
Tek sam se prijavio ovde i to da bih postavio nekoliko pitanja radi ciste sigurnosti i svega sto me zanima.Nadam se da cu dobiti konretne odgovore posto vidim da odgovaraju strucna lica.Unapred hvala.
Evo nekoliko pitanja.. Kako se mogu dobiti infekcije bilo sta kod muskarca?Naravno iskljuci seksualni prenos.Jer to je jasno.Da li se te infekcije ili kako se vec zovu (mozda gljivice kao kod zena ili tako nesto) manifestuju nekako na kozi, ili postoje neki simptomi povodom toga?Kako se vrse pregledi i kako se naziva taj Doktor(jer mislim da nije ginekolog..onje za zene).Ako neko moze detaljnije da opise proces "testiranja" kod doktora. Hvala na odgovorima unapred.Pozdrav.
P.S. Nadam se da sam bio jasan,iako su pitanja mozda malo glupa,ali slabo sam video da se negde govori toliko o muskracima kao i infekcijama koje mogu zadeseti njih.
Pa nisi bas najjasniji, nije mi jasno na kakve infekcije mislis a da nisu seksualno prenosive, u svakom slucaju treba ti dermatovenerolog ili urolog a sta se radi od ispitivanja zavisi koji problem je u pitanju, uglavnom nije nista bolno.

Pa mislio sam da se podrazumeva da se prenosi seksualnim putem.Dermatovenerolog? NIje isto sto i Dermatolog? Pa uospte,npr. gljivice sto imaju kod zene.Ako se prenesu,ako se ne koristi kondom.Kakvi su simptomi,ili neke tako..neznam koliko ih postoji.. ili kakvi su simptomi kod muskarca uopste na neku infekciju takvu.Intetesuje me neki najopstiji pregled.znaci povrsno..Kao za ovo,ili neki pregled da covek cisto bude siguran da nema nesto.Prepostavljam da je to pomocu nekih priseva ili tako nesto kako kod deovajaka ili sta vec. Ali ineresuje me kako i na koji nacin i sta se radi pored toga sto me interesuje kakvih mogucih infekcija,gljivica il icega vec ima i simptome neke najcesce ili tako nesto.. Sorry na smaranju...Thx u napred.

A da ti možda ne teraš šegu i sprdnju sa dr možda... :x

HeBePoBaTaH_:

Da, upravo tako-otisli. (go, went, gone)

Ne mislite valjda da cu da napisem "potrazili pomoc", posle ovih smejurija. :lol: Mada, profil obecava :shock:

Ma upravo to - otisli (have been going, had gone, will be gone takodje) na adekvatno mesto za to, pri tome preporuceno, pri tome procedura objasnjena, sto je bio uslov za 'potraziti pomoc' (ima i za to raznih prigodnig zargonskih izraza na engleskom jeziku, ako je neophodno?).

A profil vise nego obecava! :D

Back