NEKI SU POBRKALI LONCICE !

Poruka
6.420
Sve cesce u medijima,moze se procitati,kako je neki glumac,rezirao film,ili nastupio kao Reditelj,i postavio na sscenu neku dramu.Menije sve to,postalo malo cudno.
Na Fakultetu dramskih umetnosti,oblasti za odredjene studije.Gluma,Rezija,Dramaturgija.Imamo poveliki broj,zaista vrsnih Rezisera i pozorisnih Reditelja.Nikada
(bar do sada) nisam cuo,da je neki Reditelj ili Reziser,odigrao bilo kakvu ulogu,bilo na filmu ili pozoristu.! Ali zato,sve vise glumaca,pokusavaju da da udju u "tudj"
atar,da se dokazu kao reditelji ili reziseri.Mislim da to u krajnjoj liniji,nije u redu,nije fer.Treba savko da se bavi onim poslom,koji je na studijama izabrao.Pre par
dana,procitah u stampi,izjavu jednog naseg pevaca pop muzike,koji ladno izjavi,kako se sprema da rezira jednu seriju,a hoce i da snimi film.!?!

Sve cesce u medijima,moze se procitati,kako je neki glumac,rezirao film,ili nastupio kao Reditelj,i postavio na sscenu neku dramu.Menije sve to,postalo malo cudno.
Na Fakultetu dramskih umetnosti,oblasti za odredjene studije.Gluma,Rezija,Dramaturgija.Imamo poveliki broj,zaista vrsnih Rezisera i pozorisnih Reditelja.Nikada
(bar do sada) nisam cuo,da je neki Reditelj ili Reziser,odigrao bilo kakvu ulogu,bilo na filmu ili pozoristu.! Ali zato,sve vise glumaca,pokusavaju da da udju u "tudj"
atar,da se dokazu kao reditelji ili reziseri.Mislim da to u krajnjoj liniji,nije u redu,nije fer.Treba savko da se bavi onim poslom,koji je na studijama izabrao.Pre par
dana,procitah u stampi,izjavu jednog naseg pevaca pop muzike,koji ladno izjavi,kako se sprema da rezira jednu seriju,a hoce i da snimi film.!?!
Videli da od glume nema neke vajde ,...pa i Sergej presao u politicare i glumi neku opoziciju :cepanje:

Ako je talentovan i ako ima ljudi koji bi ga zaposlili i finansirali sto da ne. Pitanje je da li nesto umes da radis, ne da li si to studirao.

(bar do sada) nisam cuo,da je neki Reditelj ili Reziser,odigrao bilo kakvu ulogu,bilo na filmu ili pozoristu.!
Ali zato,sve vise glumaca,pokusavaju da da udju u "tudj"

Roman Polanski je odličan glumac. Kasavetes je bio i glumac i režiser, režiser Pol Mazurski se pojavljivao u manjim ulogama, Vudi Alen... ima dosta primera.
I naravno svi pišu, a malo ko je studirao književnost, dramaturgiju ili kreativno pisanje.
Mislim da to nije toliko bitno, to su ipak različiti poslovi u okviru iste struke. A ne moraju ni da budu iz struke, ima talentovanih ljudi... a ima i onih koji su talentovani za laktanje :)

Poslednja izmena:
Nema to veze. Uglavnom u vecini slucajeva neprofesionalac ne moze da radi jer nema struku, ali kod umetnosti nije uvek tako.
Jedan primer za film Orson Vels, a ima ih previse primera za film.
Dostojevski je po profesiji/struci bio inzenjer, a najveci je pisac.

Bas danas pre par sati sam pogledao ovaj film. Prvi film Paul Newman-a i odlican film.

Rachel, Rachel (1968)
https://www.imdb.com/title/tt0063483/

Pa Klint Istvud cuveni glumac iz vesterna ima najmanje 3 uspesna filma kao reditelj..
Medju domacim glumcima sta god mi mislili o Bjelogrlicu, ni ja ga nesto ne volim, ipak je on kao reditelj potpisao verovatno 3 najveca hita u 21. veku..
Obicno ti glumci krenu dao producenti i onda se late rediteljskog posla.. Nikolo Kojo je rezirao film Stado, malo karikaturno, ali ok..
Milos Bikovic je vec sada uspesan producent, Vuk Kostic je napisao scenario za film o proboju Solunskog fronta..

Mislim da je pogresno kalupiti te ljude i sad im nesto braniti da se bave cime hoce... Taj pevac, verovatno mislis na Zeljka Joksimovica i film o Tomi Zdravkovicu, ako hoce neka rezira, ja nemam nista protiv, nema veze sto je pevac, a kamoli glumci ako se bave rezijom, i bas naprotiv, mislim da kad ne bi to radili da bi bila steta, jer bi ostali uskraceni za neke dobre filmove ili serije...

S jedne strane, ne možeš da zabraniš bilo kome da se bavi čime hoće, a s druge, činjenica je da danas mnogi sebi daju za pravo da se petljaju u stvari koje ne razumeju i to je najvidljivije u sferi youtube novinarstva, gde se iz aviona vidi da su ljudi zalutali u novinarsku profesiju... primer su momci sa BalkanInfa i sličnih YT kanala, mada ne zaostaje ni puno njih sa pravih televizija tipa Pink, Happy i brojne lokalne televizije. Tako je isto i u svetu filma.

Pa Klint Istvud cuveni glumac iz vesterna ima najmanje 3 uspesna filma kao reditelj..
Medju domacim glumcima sta god mi mislili o Bjelogrlicu, ni ja ga nesto ne volim, ipak je on kao reditelj potpisao verovatno 3 najveca hita u 21. veku..
Obicno ti glumci krenu dao producenti i onda se late rediteljskog posla.. Nikolo Kojo je rezirao film Stado, malo karikaturno, ali ok..
Milos Bikovic je vec sada uspesan producent, Vuk Kostic je napisao scenario za film o proboju Solunskog fronta..

Mislim da je pogresno kalupiti te ljude i sad im nesto braniti da se bave cime hoce... Taj pevac, verovatno mislis na Zeljka Joksimovica i film o Tomi Zdravkovicu, ako hoce neka rezira, ja nemam nista protiv, nema veze sto je pevac, a kamoli glumci ako se bave rezijom, i bas naprotiv, mislim da kad ne bi to radili da bi bila steta, jer bi ostali uskraceni za neke dobre filmove ili serije...
Pa slazem se sa tobom.Ali od cega ce ziveti,oni pravi reziseri i reditelji.Oni su studirali te odseke na FDU.Glumci im uzimaju hleb,a oni ne mogu biti glumci,!

S jedne strane, ne možeš da zabraniš bilo kome da se bavi čime hoće, a s druge, činjenica je da danas mnogi sebi daju za pravo da se petljaju u stvari koje ne razumeju i to je najvidljivije u sferi youtube novinarstva, gde se iz aviona vidi da su ljudi zalutali u novinarsku profesiju... primer su momci sa BalkanInfa i sličnih YT kanala, mada ne zaostaje ni puno njih sa pravih televizija tipa Pink, Happy i brojne lokalne televizije. Tako je isto i u svetu filma.
Imas pravo.Evo Rasim Ljacic je mislim po obrazovanju lekar,a vec petnaest godina je ministar>I to zamislite:Ministar :Trgovine,turizma i telekonikacija.!
Zaista covek se razume ,cak i u telekomunikaciju.!?!

Pa slazem se sa tobom.Ali od cega ce ziveti,oni pravi reziseri i reditelji.Oni su studirali te odseke na FDU.Glumci im uzimaju hleb,a oni ne mogu biti glumci,!
Eh jbg uzimaju im hleb. Ako su ti režiseri dovoljno dobri trebalo bi da opstanu u rediteljskom poslu i da budu konkurentniji od priučenih glumaca. Ako neki amater uspe da ti otme hleb to nešto govori i o tvom znanju i kvalifikacijama.

Tako je. To je kao da Nebojsa ima firmu a Redmond radi kod njega, i posle nekog vremena nauci zanat i osnuje sopstveno preduzece, a nije po struci nekakav menadzer za neko upravljanje ili nesto slicno, i sad ja kazem krade mu hleb.. Glumac priuceni reditelj cesto moze da bude bolji nego ovaj skolovani....

Generalno sam protiv bilo kakvih kalupa i stegi... Pogotovo sto je to jako srodno...

Moj omiljeni film Kasavetesa A Woman Under the Influence (1974), i jedan od najboljih americkih filmova.
1593373619812.png

@Honduras mislio sam na ovaj film koji spominje Nebojša, psihijatar je muškarac u sredini, Ben Gazzara

Jedini film Kasavetesa koji mi se svidja i jedan od najboljih A Woman Under the Influence (1974).
Pogledao sam nekoliko od Kasavetesa: Faces, Shadows... i uopste mi se nisu svideli. Ne volim taj fazon, tu atmosferu u filmovima, belci se ponasaju kao crnci, dzez, kao neki ekstra urbani i kul fazon.
Isto vazi za Jim Jarmuscha. Pogledao sam sve njegove filmove, osim poslednja dva. Jedina dva dobra filma od Jarmuscha su mi remekdelo Broken Flowers i odlican film (kratke price) Coffee and Cigarettes.

Back