Dragi moji forumasi, prvo da vam pozelim Srecnu Novu 2015. godinu.
Koliko puta ljudi izgovore ono cuveno "nekada je sve bilo bolje". Da li mislite da su ljudi skloni da idealizuju proslost? Da zaboravljaju lose a pamte dobre stvari?
Ajde da konkretnim primerima kazemo koje su bile prednosti nekadasnjeg vremena, a koje sadasnjeg? Da li bi se tako lako odrekli prednosti danasnjeg doba i sistema i vratili par decenija unatrag.
Da mozete da birate u kojoj deceniji bi najradije prozivljavali mladost...ali uzimajuci u obzir sve prednosti i mane.
Ne znam da li je bilo bolje. Nekome jeste a nekome nije. Isto kao sto se pojam srece razlikuje tako se razlikuje i sta koga ispunjava.
Zena koja ne voli da se druzi u vremenu kada komsinice nisu ni zvonile vec same ulazile na kafu. Kada se imalo za kombinovanu sobu na kredit i Stojadina. Daleko od toga da su svi bili jaka srednja klasa.
Jeste, zavisi i od okolnosti ali zavisi i od karaktera coveka.
Odrastala sam u surovo vreme a sebe ne smatram surovom, da li su me okolnosti ostetile, sigurno jesu ali ipak, onaj bazicni karakter koji sam imala sa 7-8 godina imam i danas tako da se ne smatram unistenom iako se radije ne bih secala okolnosti tokom mog zivota. Mislim da je moja generacija prosla lose ali da su najgore prosli oni koji su pocetkom '90-ih bili studenti. Mi smo mozda realniji jer u nasem slucaju kriza traje od kada znamo za sebe.
Mana danasnjeg vremena je nedostatak empatije i razmisljanja. Danas svako gleda svoja posla. Rekla bih da smo prilicno povrsna generacija. Deca u Sudanu mogu da umiru od gladi, ukoliko dobiju pola minuta vremena pre objave vencanja Klunija ili Kardasian bice dobro...i to izivljavanje sa novcem, ne kazem, uvek su se bogati pokazivali ali je makar bilo moderno truditi se da podrzis umetnost i zaduzbinarstvo dok se sada tako nesto ne vidja, Madlena Zepter je rariret za nesto sto je ranije bilo normalno u visokim krugovima. Mozda smo se ofucali jer retko ulazemo napor u bilo sta, valjda nas trka za poslom i novcem potrosi pa je najlakse zaleciti se u radnji i opustiti ispred tv-a i racunara...podseca me na film Trumanov sou, na Pekicevu Atlantidu, na Trkaca i Virus...mnogi ljudi su ovo predvideli...da li sam optimista...da, sve je ciklicno ali, na zalost, zivimo u vreme silazne putanje...