Nekad vs. Sad

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.908
Dragi moji forumasi, prvo da vam pozelim Srecnu Novu 2015. godinu.

Koliko puta ljudi izgovore ono cuveno "nekada je sve bilo bolje". Da li mislite da su ljudi skloni da idealizuju proslost? Da zaboravljaju lose a pamte dobre stvari?

Ajde da konkretnim primerima kazemo koje su bile prednosti nekadasnjeg vremena, a koje sadasnjeg? Da li bi se tako lako odrekli prednosti danasnjeg doba i sistema i vratili par decenija unatrag.

Da mozete da birate u kojoj deceniji bi najradije prozivljavali mladost...ali uzimajuci u obzir sve prednosti i mane.

Nekadašnje vreme je bilo opuštenije, nije bilo toliko stresa, većina stanovništa je bilo zaposleno. Bio je sporiji tempo života. Sad je brz tempo, stres je postao i normala, nema posla, obaveze, itd... Da ne pričamo o prošlosti, već da gledamo da nam budućnost bude bolja :D

Koliko puta ljudi izgovore ono cuveno "nekada je sve bilo bolje". Da li mislite da su ljudi skloni da idealizuju proslost? Da zaboravljaju lose a pamte dobre stvari?

Ajde da konkretnim primerima kazemo koje su bile prednosti nekadasnjeg vremena, a koje sadasnjeg? Da li bi se tako lako odrekli prednosti danasnjeg doba i sistema i vratili par decenija unatrag.

Da mozete da birate u kojoj deceniji bi najradije prozivljavali mladost...ali uzimajuci u obzir sve prednosti i mane.

Ovde će džabe biti živeti i za 200 godinea a kamoli sada ili pre. Zato pre biram mesto nego vreme življenja.

Ovde će džabe biti živeti i za 200 godinea a kamoli sada ili pre. Zato pre biram mesto nego vreme življenja.

Pitanje nije vezano za standard zivota u Srbiji...nego poredjenje razlicitih vremena.

Recimo, pre su ljudi bili vise usmereni jedni na drugi da bi se zabavili. Samim tim bilo je vise druzenja, vise upoznavanja. Ali, mnogo je bilo manje izbora nego danas. Svet je bio mnogo vece mesto. Daleke destinacije su bile totalno nedostupne. Danas je sve manje mesto. Tako mozemo do sutra...meni samo smeta, sto iako je sigurno bilo puno dobrih stvari, nije bas da je sve bilo strava a danas je sve lose.

Mislim da ce jednog dana ovo biti neka dobra stara vremena kojih cemo se sa setom prisecati.S' obzirom na to da covecanstvo ide nizbrdo u mnogo cemu.Jedino u cemu se napreduje je tehnologija koja je otisla predaleko i koja je donela koliko dobra toliko i zla.

rumenko je bio 2 din:heart:

Mislim da ce jednog dana ovo biti neka dobra stara vremena kojih cemo se sa setom prisecati.S' obzirom na to da covecanstvo ide nizbrdo u mnogo cemu.Jedino u cemu se napreduje je tehnologija koja je otisla predaleko i koja je donela koliko dobra toliko i zla.

:ok: Dobro receno. Bas sam razmisljao sta bi imale mladje generacije da kazu na ovu temu, i jedino sto mi je palo na pamet je tehnoloski napredak koji je obelezio njihovu mladost, ostalo je sve manje, vise mucno, teska vremena koja ne mogu obilovati lepim uspomenama.

Ја сам `93 рођен, тако да ми је реално гледано исто као и пре, само што смо се тад више дружили напољу, сад сви на рачунарима.

porodica se vise vrednovala no sad
od toga sve polazi

svi mi kad starimo kukamo za dobrim starim vremenima, kukale su nase babe i dede kukacemo i mi i tako se ciklus zivota ponavlja....eh kad sam ja bio mlad/a, eh ta omladina danas (!) itd su verovatno najcesci izrazi koje penzise koriste da se secaju sjajne proslosti. realno ljudi iz proslosti uglavnom pamte dobre stvari a zaborave lose, verovatno deo te sete dolazi i odatle. secam se kad sam ko klinka isla kalemegdanom prolazim pored neke dve babe koje se secaju kake su picqe bile za vreme drugog svetskog rata i eh kako se zivelo u komunizmu i za vreme tita a kako se zivi danas. e isto tako cemo i mi, i ne verujem da je neko izuzetak. to ti je ono poslednje koprcanje pre nego sto otegnes papke :))))

Ne znam da li je bilo bolje. Nekome jeste a nekome nije. Isto kao sto se pojam srece razlikuje tako se razlikuje i sta koga ispunjava.

Zena koja ne voli da se druzi u vremenu kada komsinice nisu ni zvonile vec same ulazile na kafu. Kada se imalo za kombinovanu sobu na kredit i Stojadina. Daleko od toga da su svi bili jaka srednja klasa.
Jeste, zavisi i od okolnosti ali zavisi i od karaktera coveka.
Odrastala sam u surovo vreme a sebe ne smatram surovom, da li su me okolnosti ostetile, sigurno jesu ali ipak, onaj bazicni karakter koji sam imala sa 7-8 godina imam i danas tako da se ne smatram unistenom iako se radije ne bih secala okolnosti tokom mog zivota. Mislim da je moja generacija prosla lose ali da su najgore prosli oni koji su pocetkom '90-ih bili studenti. Mi smo mozda realniji jer u nasem slucaju kriza traje od kada znamo za sebe.

Mana danasnjeg vremena je nedostatak empatije i razmisljanja. Danas svako gleda svoja posla. Rekla bih da smo prilicno povrsna generacija. Deca u Sudanu mogu da umiru od gladi, ukoliko dobiju pola minuta vremena pre objave vencanja Klunija ili Kardasian bice dobro...i to izivljavanje sa novcem, ne kazem, uvek su se bogati pokazivali ali je makar bilo moderno truditi se da podrzis umetnost i zaduzbinarstvo dok se sada tako nesto ne vidja, Madlena Zepter je rariret za nesto sto je ranije bilo normalno u visokim krugovima. Mozda smo se ofucali jer retko ulazemo napor u bilo sta, valjda nas trka za poslom i novcem potrosi pa je najlakse zaleciti se u radnji i opustiti ispred tv-a i racunara...podseca me na film Trumanov sou, na Pekicevu Atlantidu, na Trkaca i Virus...mnogi ljudi su ovo predvideli...da li sam optimista...da, sve je ciklicno ali, na zalost, zivimo u vreme silazne putanje...

- - - - - - - - - -

dz je pisati slavopojke o onim vremenima pre 1990-te

pisati to mladima danas je kao sirotom i gladnom pisati o najlepsim jelima, besmisleno je, i nerealno. ono se nece vratiti nikada, i ne moze

Odrastala sam u surovo vreme a sebe ne smatram surovom, da li su me okolnosti ostetile, sigurno jesu ali ipak, onaj bazicni karakter koji sam imala sa 7-8 godina imam i danas tako da se ne smatram unistenom iako se radije ne bih secala okolnosti tokom mog zivota. Mislim da je moja generacija prosla lose ali da su najgore prosli oni koji su pocetkom '90-ih bili studenti. Mi smo mozda realniji jer u nasem slucaju kriza traje od kada znamo za sebe.

...na zalost, zivimo u vreme silazne putanje...

Blago onome ko se kasnije rodi. Svet stalno napreduje. Apstinencija je najgori vid kontracepcije.

A koje si ti godište?

95b4ef3caa9da328d6041cb55175be72d312362d_m.gif
z:poz:

Moj doživljaj je da su se ljudi više poštovali zato što im je takvo ponašanje bilo nametnuto. A da su u stvarnosti (iza leđa) ko zna šta mislili i radili.

Po pričama, pošto nemam neki bolji dokaz.

pa normalno neki gradjanski moral je bio čvršći
da ne pričamo o 19. veku kad su članovi porodice direktno zavisili jedni od drugih

mene samo zanima kako smo dobili generacije
siljatih glava praznog pogleda lobotomisanih osmeha i pritom prepunih sebe
i nacifranih klinki istog mentalnog sklopa
a to su te neke generacije koje danas imaju 14-20+ god

Back