Nedoumica oko tudjeg deteta

Само још да додам - не верујем да дете лаже.
Деца у тим годинама знају и да лажу и да преувеличавају али тешко да могу да плачу на силу пред другарима и да свесно на тај начин привлаче пажњу на себе. Било би мало превише да се девојчица расплакала тек тако и да то није ничим изазвано.

Mislim da deca u tom uzrastu mogu da preuvelicaju situacije, pogotovo one u kojima se osecaju krivim (nije uradila domaci pa ce izmisliti pricu kako je mama tuce).
"Uberi sama prut" mi je bas onako decja predstava kako batine izgledaju a ne kako stvarno izgledaju.
Mozda joj je mama samo pripretila a to se u njenoj masti pretvorilo u...zlostavljanje.

Ne znam, obrati malo paznju mada mislim da zlostavljanje daje odredjene simptome koje verovatno bolje moze da proceni strucnjak. Nisam sigurna da je to bas tako, u smislu "dete reklo - znaci, tako je".
A i vidim da ti se mama ne svidja od pocetka i pre te price. Zato ipak razmisli da li i to dete preuvelicava a i ti, jer vec imas misljenje o toj mami. Plus, tvoje dete koje je opet mozda preuvelicalo pricu dok je to doslo do tebe.
ne znam po čemu ti je to dečja predstava, ja sam baš tako dobijala batine kad sam bila dete...

Dragi forumasi i forumasice,

imam jednu nedoumicu a tice se jedne Mindjusicine drugarice iz razreda.
Mala je plakala pred Mindjusicom i jos dve devojcice kako ce je mama tuci sto nije zavrsila domaci u skoli i sto je nesto izgresila i jadala se da je mama kaznjava i za najsitnije greske tako sto joj kaze: Uberi sama prut, svlaci pantalone i pola sata je siba po guzici braneci maloj da place.
Poznajem dete i mislim da ne laze, tj. da nije lagala svoje drugarice kada je to pricala. Takodje mislim da oko toga deca ne umeju da lazu u tom uzrastu (9 godina).
Majku sam videla samo jednom kad mi je muz pokazao (posto on ide na roditeljske i tako to), i ako sudim na osnovu prvog utiska, ta zena nije bila prikladno obucena za setnju po gradu. Ali se to mene ne tice.
Poenta je da mi je zao deteta i pitam Vas - sta ciniti? Mislim da su rositelji razvedeni.
Ne volim da se mesam, ali me nesto silno kopka i ne da mi mira.
Da kazem uciteljici?
Ne znam.
Imate li kakav komentar?
Najverovatnije necu nista preduzeti, ali mi je tesko sto to znam i zao mi je deteta.
Sta vi mislite da je pametno uraditi? Ipak one idu zajedno i na kraju treba ja da budem krivac ako u krajnjem ishodu to dete ode u dom.
Ne znam, bas tesko....z:cry:

Kaži učiteljici. Ona može više da uradi nego ti.

Mislim da deca u tom uzrastu mogu da preuvelicaju situacije, pogotovo one u kojima se osecaju krivim (nije uradila domaci pa ce izmisliti pricu kako je mama tuce).
"Uberi sama prut" mi je bas onako decja predstava kako batine izgledaju a ne kako stvarno izgledaju.
Mozda joj je mama samo pripretila a to se u njenoj masti pretvorilo u...zlostavljanje.

Ne znam, obrati malo paznju mada mislim da zlostavljanje daje odredjene simptome koje verovatno bolje moze da proceni strucnjak. Nisam sigurna da je to bas tako, u smislu "dete reklo - znaci, tako je".
A i vidim da ti se mama ne svidja od pocetka i pre te price. Zato ipak razmisli da li i to dete preuvelicava a i ti, jer vec imas misljenje o toj mami. Plus, tvoje dete koje je opet mozda preuvelicalo pricu dok je to doslo do tebe.

Uopšte i nije bitno kako se stvarno desilo, bitno je kako je dete to doživelo. Bol sam po sebi nije problem, dodje i prodje, strah je ono što ostaje i pravi ožiljke za ceo život. Pa čak i ako dete izmišlja, to što izmišlja je dovoljan signal da postoji neki jak problem.

Da, ali koja su njena ovlascenja i mogucnosti? Ona nije ni policajac ni socijalni radnik da bi mogla da proveri verodostojnost price i da preuzme korake, znaci samo moze problem proslediti dalje. Ja uciteljicu u celoj prici vidim samo kao stepenik do onih koji bi trebalo da rese problem, ona licno ne moze doprineti njegovom resenju vise od postavljacice teme, osim ako ne zeli licno da se zauzme za dete, sto bi bilo prilicno nerealno za ocekivati.

Upravo to! Učiteljca mora da reaguje koliko je u njenoj mogućnosti i nadležnosti, znači da se obrati Centru za soc. rad ukoliko primeti neko zlostavljanje. To je njena obaveza!
A učiteljica je u boljoj poziciji jer svaki dan provodi sa tim detetom (za razliku od postavljačice teme), trebalo bi da ima neki prisniji odnos sa tom devojčicom i da joj ona veruje.
Daleko bilo da učiteljica treba da glumi inspektora i istražuje da li tu ima nečega ili ne!

Uh imam ja dete tih godina-veruj mi,poznajem puno njenih drugarica umeju oni itekako da slazu.
ali naravno...kao sto bi bio greh optuziti zenu za zlostavljanje deteta isto tako bi bio greh i napraviti se lud i prihvatiti sve to kao ''decija posla''.
Mislim da bi bilo dobro da kazem nasamo uciteljici da si cula i nacula neke price o toj devojcici da proveri cisto....mozda ce ona bolej znati da pridje detetu(tj.sigurno da hoce)nego ti ili ja....

citao sam da su u nekim evropskim zemljama organizacije za zastitu zivotinja trazile da se svak ko zeli da drzi zivotinju za kucnog ljubimca mora da prodje kurs, i da se vidi da li je ta osoba sposobna da brine o zovotinji. LOL
Mogu samo da dodam da dete moze svaka osoba da ima !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sta god bilo, istina ili laz, ja bih to prenela uciteljici....ipak je ona kompetentnija i provodi vreme sa decom, a i tako nesto se i ne moze zanemariti....a deca u tom uzrastu em znaju da preuvelicavaju em nemaju osecaj za vreme ali taj osecaj koji dete, ili koji je izmislila, je veliki problem.....jer izmisliti (ako se to ispostavi) tako nesto, znak je nezadovoljstva deteta odnosa sa majkom....

Е па овако:
Прочитала сам све јуче и решила да окренем учитељицу телефоном, јер нисам у прилици била да се видим моментално с њом, и дискретно јој саопштим шта сам чула од ћерке. Имала сам срећу да сам била сама, тако да је наш разговор био потпуно дискретан.
Урадила сам то да ми буде мирна савест, а ипшак премотала филм у глави и схватила да нити мајку нити дете познајем довољно да бих извлачила закључке.
Ја сам учитељици пренела причу коју сам чула. Она ми је објаснила понашање девојчице, која како она каже уме да лаже и глуми и да не би било чудно ако је преувеличала ствар, да са мајком сарађује и да је жена на месту. Ја сам констатовала да можда нема разлога за бригу ако нема промена у понашању детета, а учитељица ми је рекла да ће обратити пажњу на малу и утврдити шта се дешава и много ми се захваљивала што сам јој то рекла.
Ја сам јој се захвалила што је решила да преузме на себе одговорност да обрати пажњу на дете.
Можда је проблем само у настајању, а учитељица може помоћи да се он искорени.
Свакако, учинила сам праву ствар, јер је учитељица одмерена и тактична (и не овакав паничар и претерани емотивац као ја) и моћи ће да процени шта се дешава и да ли је девојчици заиста потребна помоћ.
Много ми је лакше сад. Учинила сам да се ствар решава на прави начин и од стране особа које треба да помогну, јер ја нити познајем породицу мити имам права да доносим суд на основу ћеркине приче.
Много сте ми помогли
Хвала вам
Помогли смо тој малецкој

Е па овако:
Прочитала сам све јуче и решила да окренем учитељицу телефоном, јер нисам у прилици била да се видим моментално с њом, и дискретно јој саопштим шта сам чула од ћерке. Имала сам срећу да сам била сама, тако да је наш разговор био потпуно дискретан.
Урадила сам то да ми буде мирна савест, а ипшак премотала филм у глави и схватила да нити мајку нити дете познајем довољно да бих извлачила закључке.
Ја сам учитељици пренела причу коју сам чула. Она ми је објаснила понашање девојчице, која како она каже уме да лаже и глуми и да не би било чудно ако је преувеличала ствар, да са мајком сарађује и да је жена на месту. Ја сам констатовала да можда нема разлога за бригу ако нема промена у понашању детета, а учитељица ми је рекла да ће обратити пажњу на малу и утврдити шта се дешава и много ми се захваљивала што сам јој то рекла.
Ја сам јој се захвалила што је решила да преузме на себе одговорност да обрати пажњу на дете.
Можда је проблем само у настајању, а учитељица може помоћи да се он искорени.
Свакако, учинила сам праву ствар, јер је учитељица одмерена и тактична (и не овакав паничар и претерани емотивац као ја) и моћи ће да процени шта се дешава и да ли је девојчици заиста потребна помоћ.
Много ми је лакше сад. Учинила сам да се ствар решава на прави начин и од стране особа које треба да помогну, јер ја нити познајем породицу мити имам права да доносим суд на основу ћеркине приче.
Много сте ми помогли
Хвала вам
Помогли смо тој малецкој

:heart: Super! Nadamo se da će sve biti ok. U svakom slučaju i ako je devojčica lažov, učiteljica će valjda pokušati i taj problem da reši!

Dragi forumasi i forumasice,

imam jednu nedoumicu a tice se jedne Mindjusicine drugarice iz razreda.
Mala je plakala pred Mindjusicom i jos dve devojcice kako ce je mama tuci sto nije zavrsila domaci u skoli i sto je nesto izgresila i jadala se da je mama kaznjava i za najsitnije greske tako sto joj kaze: Uberi sama prut, svlaci pantalone i pola sata je siba po guzici braneci maloj da place.
Poznajem dete i mislim da ne laze, tj. da nije lagala svoje drugarice kada je to pricala. Takodje mislim da oko toga deca ne umeju da lazu u tom uzrastu (9 godina).
Majku sam videla samo jednom kad mi je muz pokazao (posto on ide na roditeljske i tako to), i ako sudim na osnovu prvog utiska, ta zena nije bila prikladno obucena za setnju po gradu. Ali se to mene ne tice.
Poenta je da mi je zao deteta i pitam Vas - sta ciniti? Mislim da su rositelji razvedeni.
Ne volim da se mesam, ali me nesto silno kopka i ne da mi mira.
Da kazem uciteljici?
Ne znam.
Imate li kakav komentar?
Najverovatnije necu nista preduzeti, ali mi je tesko sto to znam i zao mi je deteta.
Sta vi mislite da je pametno uraditi? Ipak one idu zajedno i na kraju treba ja da budem krivac ako u krajnjem ishodu to dete ode u dom.
Ne znam, bas tesko....z:cry:
Не знам шта бих радила.z:(

Грозна ситуација.

Деца у тим годинама умеју итекако да лажуцкају, свакако бих учитељици скренула пажњу на моје запажање.
Али суптилно и без емоција.
Учитељица то најбоље може да процени.

Back