Nedostatak praktičara

Slušaj, nikad nikome nisam pripadala niti ću. Što se mene tiče sasvim mi je svejedno ko će biti na čelu države ako će ti vodeći ljudi stvoriti takve uslove da nas politika i ne zanima već da radimo i od stvorenog živimo dostojno čoveka.

Za mesto pomoćnika i savetnika ministra finansija i ministra ekonomije,kao i za sama ministarska mesta, bi se otvarao konkurs bez obzira na stranačku pripadnost. Uslovi bi bili:

1. završen fakultet tog smera
2. dostavljena bar 3 poslednja završna računa sa sve poreskim bilansima i PDP ili PPDG obrascima. Završni računi naravno moraju biti pozitivni, ali ne pozitivni sa 5000 dobiti :lol: nego srazmerno i logično prihodima i rashodima pravnih lica ili preduzetničkih radnji koje vode knjige u kojima su izvršni direktori (dakle oni koji odgovaraju) kandidati koji konkurišu
3. dostavljene potvrde iz poreske uprave sa sve karticama za te tri godine sa poreskim računima pdv-a, poreza na dobit ili poreza na dohodak i sovijalnim doprinosima vlasnika /ako je preduzetnik), zatim kartice iz poreskog za poreske ralune na kojima se vode doprinosi i porezi za zaposlene
4. potvrde o privrednim prekršajima, nalazi raznih nadležnih inspektora, potvrde banaka gde su uzimali kredite (ako su ih uzimali) i potvrda poslovne banke/banaka o prometu tih firmi za traženi trogodišnji period, popisne liste osnovnih sredstava, detaljne razloge zatvaranja firme ako je zatvorena pre kandidature
5. imovinsku kartu i imovinsku kartu najužih članova porodice
6. polaganje testova iz aktuelnih zakona
7. smislila bih još nešto sigurna sam nego sad na brzinu :lol:

I naravno, zadatak komisije bi bio da popriča sa radnicima tih firmi, o odnosu koji imaju direktor i oni, napredovanju, ulaganju itd i naravno uradi reviziju tih poslovnih godina.

E, onda mož' da pričamo o privredi...i ekonomiji...i stvaranju....:lol:

Slažem se, ali isto tako, zapitajmo se, ko se ikada osvrtao na probleme koje imaju mala preduzeća? Niko !
Velika preduzeća imaju mogućnost da raznoraznim sredstvima utiču na vladu.
Mali to ne mogu, zato i jesu u zapećku.

А проблем је и што не постоји јако удружење послодаваца, свих и малих и великих који би евентуално неким "колективним уговором" могли да условљавају владу. Увек услове диктира онај који има већи капитал..

Naprednjaci ce da uniste sve.

Па зар има још шта да се уништи? Све што је било уништили су ДС-овци. Опет да се разумемо нисам припадник ни једне политичке партије нити симпатишем исту, само будимо реални...

Pogresnu politiku vode ljudi koji lose razmisljaju.Kao primer uzecu to da mnogi gradjani Srbije smatraju da dobar deo privrede(elektroprivreda,komunalna preduzecam,zeleznica ....) treba da bude iskljucivo drzavno vlasnistvo.Ovakve pogresne stavove usvajaju mediji i sto je najgore politicari.Iz navedenog razloga imamo jedan los sistem koji davi privredu visokim dazbinama i skupim a nepotrebnim administrativnim procedurama.
U ovoj zemlji sve i svasta je nakaceno na drzavni budzet,pa zato privreda tesko izmiruje poreze i ostale finansijske obaveze.
Sve u svemu potrebne su ozbiljne promene sistema,ali da bi do toga doslo najpre je potrebno da veliki deo nasih ljudi napusti svoja pogresna shvatanja o ekonomiji i o jos mnogo cemu sto je bitno za celo drustvo.Koga zanimaju te dublje promene moze da me prati preko mog profila.
Pozdrav svim dobronamernim Forumasima!

...
potrebne su ozbiljne promene sistema,ali da bi do toga doslo najpre je potrebno da veliki deo nasih ljudi napusti svoja pogresna shvatanja o ekonomiji i o jos mnogo cemu sto je bitno za celo drustvo.
Koga zanimaju te dublje promene moze da me prati preko mog profila.
...

Samo da ti kažem da i ti jako grešiš.
Ako imaš neku ideju,
iznesi je kratko i jasno.
Najbolje u jednoj rečenici.

Ko čoveče ima vremena da ide na tvoje blogove
i proučava tvoja razmišljanja ?
Čak i da su pametna,
znaš li koliko pametnih se nakotilo ?

Zasto decenijama ne mozemo da izadjemo iz krize kada imamo toliko pametnih?

Zato što pamet koriste za sebe a ne za državu. I to je ok ako nisi političar, ali ako jesi, onda je političareva pamet, visprenost, stručnost državno dobro jer je sam to prihvatio, dao zakletvu itd
E, to kod nas nema...msm državne svojine nad ovim dobrom :lol: i još preciznije, nema lične moralne odgovornosti da se primanjem javne funkcije, čije obavljanje utiče na društvo, državni interesi stave ispred ličnih.

Poslednja izmena:
Naravno da nedostaju prakticari kada je sa malo ili bez i malo novca gotovo nemoguce uspeti. Jedan zanatlija ili mali preduzetnik koji radi legalno treba svojom cenom da se bori protiv svih ostalih zanatlija koji rade taj isti posao na crno po svojim supama, garazama, improvizovanim objektima i pri tome su ne tako retko obeseni o drzavnu sisu. Legalni zanatlija treba da zaradi za drzavu, za lokal, amortizaciju i na kraju sta ostane za njega i to samo od svog rada. Tu su naravno i bankarski krediti sa zelenaskim kamatama za koje je prethodno potrebno poloziti garancije koje moze da obezbedi svaki 100-ti pocetnik u biznisu.

Moj otac je bio zanatlija od 2000te (napustio je drustvenu firmu), 2002 je usao u legalnu zonu i tamo ostao do 2008 kada je definitivno ugasio radnju i otisao da radi za jednu veliku privatnu firmu. U mojoj opstini je u tom periodu bilo oko 90 neregistrovanih, improvizovanih, stolarskih radnji i 4 registrovane radnje to je podatak koji smo dobili od optinskog inspektora. Podizanje novca sa racuna je posebna avantura o tome bi tek moglo da se pise.

Back