Mnogi ekonomisti smatraju da je MSP sektor najkunkurentniji deo srpske privrede, što je najbolji primer jadnog stanja srpske privrede. Iskreno se nadam da nam sektor MSP ne bude glavni motori privrede :
Prvo veliki problem MSP sektora je niska profitabilnost, koja je sigurno ispod republičkog nivoa. Učešće sektora MSP u ukupnom prometu BDP je prilično veliko, zahvaljujući tranzicionim gubicima i propasti velikih privrednih sistema, koji su pljačkom i lošom privatizacijom propala.
Najbolji primer slabosti sektora MSP je poslednja finansijska kriza kojom, gde su izložena negatinim tržišim promenama najgore prošla. ( smanjena likvidnost, neispunjenje obaveza prema državi prvenstveno zahvaljujući problemima oko naplate potraživanja i slično)
Najviše me nervira reagovanje države koja navodno promoviše kurs razvoja malih i srednjih preduzeća, ali ništa ne preduzima da poboljša privredni ambeijent ili ponudi olašice u smislu zajmova, odložene realizacije poreskih obaveza i slično.
Složen i glomazan državni sistem uslovaljva bilo koje malo i srednje preduzeće na potrebu većeg broja administrativnih radnika, pravnika i slično ( najbolji primeri su u građevinskom sektoru).
Najkurentniji su zato šro ništa ostalo od velike privrede ne radi. To što su još jedva živi samo pokazuje njihovu izdržljivost uzrokovanu najviše brigom o sopstvenom uloženom kapitalu, zatim što nemaju kud (jedna moja misao davno napisana a proistekla baš iz privatničke prakse je....najbolji način da ideš napred je kad nemaš kud nazad), pa onda zato što su mali i to im omogućava da se brže nego veliki sistemi prešaltuju kako sa primenom propisa tako i sa promenama na tržištu, zatim zato što brinu o radnicima i njihovim porodicama (ne svi da se razumemo jer u svakom žitu ima kukolja)....mnogo, mnogo je teško ugasiti svoju firmu koja postoji 20 godina, sa radnicima koji su tu skoro isto toliko....to može da razume samo onaj koji je bio s ove strane tezge...ne dala sudba nikome
Država, umesto da sve ove osobine MPS iskoristi i privoli i podspeši razvoj, ona radi kontra.
Sad, dok sam išla po doručak, prolazim prizemljem mog tržnog centra....(mog.....eh.....20 godina sam ovde u svom lokalu kupljenom od pola naših i pola pozajmljenih para od prijatelja i sa rokom vraćanja od godinu dana...a mi samo znamo i naša deca kako smo to vratili....pisala sam o tome u blogovima...pisala o mnogo čemu...o stvaranju

....pisala i o onome šta nas čeka ....na žalost, sve se obistinilo) i klijentkinja mi kaže "Ljiljo, svi će u prizemlju zatvoriti....svi".....eto....
Da, mnogo ih je zatvorilo.....još više će ove godine....
MSP su zato sadašnji motor, tačnije motorče (kao da navodnjavaš 1000 hektara sa nekim maleckim, slabim motorom) koje država umesto da njegovu snagu pojača, ona ga zaustavlja......zato, staće i to motorče.
Samo pričaju a i ono što kažu, kažu samo pola i to naravno, onu lepšu stranu. Zato sam i rekla na jednoj od tema ovde, ne radujte se unapred kad država daje.
MSP treba advokat i to ne bilo kakav već advokat za privredno pravo, pa za radne odnose, pa silni pravilnici, ispiti, polaganja.....gluposti koje mogu biti jednostavne. Knjigovodja mora biti sve to a to nije realno.
Pogledaj samo šta rade sa obračunom plata

1. zaradiš novac potreban za plate (totalno nerealno visok procenat davanja državi...nerealan za naše uslove)
2. naplatiš taj novac (tri puta proveriš izvod da li te oči ne varaju ne verujući da si uspeo)
3. obračuunaš plate i odštampaš sve one silne naloge za prenos i potvrde o zaradama u dva primerka)
4. isplatiš plate ( oni u banci opet čukaju te iste naloge ako nemaš elektronsko plačćanje)
5. odnesep u poresko od 1-5 u mesecu da zalepe bar kod
6. do 31.01. svake godine sve to isto ubaciš u PPP obrazac svakog radnika ponaosob, daš radniku godišnju potrvrdu o zaradi i odneseš u poresko da opet udare bar kod.....za jedan dan zakašnjenja stiže kazna iako su zarade isplaćene na vreme)
7.onda sve to opet po ljudima sve to prepišeš u M4 i odneseš u PIO čekajući silne redove
eto, to je ako imaš sreće da zaradiš i naplatiš