Neću da se menjam

Posvećujem ovu pesmu svima, pa i sebi.:rtfm:
Koliko kompromisa pravimo da bi živeli lagodnije i sa što manje briga ?
Da li su ti kompromisi zaista dobri ili nam se to samo čini kroz subjektivno sagledavanje stvari?
Možemo li bolje ?

Neću da se menjam
( satirični osvrt na samozavaravanje )

Dok istinu tražim, istine se bojim,
salgaću sam sebe da istine nema,
neću da se menjam, zažmuriću malo,
istina se ne vidi i nema problema.

Ne vidim, ne čujem i ne pričam ništa,
kroz vekove beše ponajbolje tako,
ko gleda, ko sluša i previše priča
sa ramena glavu gubio je lako.

Tako mi života i rođenog vida,
neću da se bakćem teškim razmišljanjem,
iako je teško živeti u laži
ja sam zadovoljan postojećim stanjem.

P.S. Društvo, ako sam baš, baš preterao sa filozofiranjem slobodno mi kažite da malo prikočim.:whistling:

Ovo jeste zanimljivo pitanje baš sa praktične strane.Oto Vajninger je podelio ljude na "tragače" one koji se menjaju,i"sveštenike" koji se stalno ispoljavaju na svoj ,dati,način.(Pikaso-ja ne postajem ,ja jesam ):Većina nas je mešavina ovih tipova ali uvid u te razlike kod ljudi pomaže da ih bolje razumemo.I previdimo

Problem može biti jedan od razloga za promenu....ali ne i jedini. I dobra volja, želja da se nekom ugodi, da se nekom tebi važnom približiš, pokušaš da osetiš isto, da vidiš slično......i to je dobar razlog za promenu ili bar pokušaj.

Posmatraj te razloge što si navela ( osim dobre volje ) kao male sitne probleme.
Nekome želiš da ugodiš samo ako misliš da mu nije dovoljno dato ugađanja do sada.
Želiš da se približiš nekome jer je tak daleko od tebe, a to je isto problem.
Pokušati da osetiš isto. To mi nije baš najjasnije šta, ali mi miriše da je to nedostatak nekih osećanja subjektivno gledano.
Čista dobra volja de promeniš, a da sve funkcioniše relativno dobro po tebe ( ne mora da znači i za tvoje prijatelje ) nije dovoljna. Pre ćeš pokušati da promeniš druge nego sebe da bi se svi tebi prilagodili.
Naravno ne pričam ovo tebi lično nego onako, uopšteno,.
Drago mi je da kreativno razmenjujemo mišljenja. Pozdravi sebe i direktorku od mene.

Široka tema Nešo. U principu svaka različitost je problem.....ali ljudi smo, i na ovom svetu bi bilo jako dosadno kada bi smo svi bili isti. Ako sve posmatramo kao problem nema draži i volje da se malo promeniš i prilagodiš. Pametan pokušava sebe da prilagodi a i druge...sedne, razmisli i krene u akciju....sebičan, pokušava da prilagodi samo druge sebi, ne misleći o njima. Ovih drugih je mnogo više......često se osećam kao sa druge planete.....isuviše često, posebno u virtuelnom svetu. Zato i ne skitam puno.
Ugoditi drugome ne znači samo jedan da ugadja.....jedan počne, drugi to pročita, shvati, pa on malo ugodi, obrati pažnju na gestakulaciju, na reč, na ton glasa, pa opet onaj prvi.....sa malo volje i sluha silna energija se može iskoristiti u neke bolje svrhe a ne u ubedjivanja i prepucavanja.....na to sam mislila.
Osetiti da nekom trebaš, da mu možeš pomoći je.....primer je naša draga prijateljica :zag:

Imam još jedno tumačenje.Kažu da je u levoj polovini mozga smeštena sposobnost za logično mišljene,dakle za istraživanje,razvoj i time i za promene.(Kad leva srana perovladava)Desna polovina je "umetnička" i ispoljava se na isti način shodno talentu koji ima.Naravno deluju obadve ali zavisi koja prevladava.Ne može se više reći a da bude kratko.Više kao podsticaj za razmišljanje.Poz.

Vikasmo jednom,HOCEMO PROMENE,pa na*ebasmo:ok:
Mozda je ponekad dobro i ne menjati nesto lose...da ne ispadne jos gore,ali ipak,neke stvari ne treba menjati...a neke se moraju promeniti...
Lepa pesma Neso,BRAVO ZA PREDSEDNIKA:klap::klap::klap::zag:

U potpunosti se slažem sa tobom Ljiljo.
Ja sam samo malo hteo da svi stavimo prstić na čelo i pogledamo šta je to što bi mogli da promenimo i tako poboljšali svoj kavalitet života i onih koji su sa nama.
Izabrao sam malo čudan put za to, ali sam bio siguaran da ću naići na razumevanje.
Ja jadnostavno volim da se bacim na tu laku filozofiju.

Zxy, druže moj, najbolje je kada su obe razvijene, ali tako nešto ne biva često.
Ja sam umetnička duša sklona filozofiranju u slobodno vreme tako da mi ni leva strana nije za bacanje.

Princezo, zahvaljujem na izuzetnom doprinosu gorenapisanom tekstu i pesmi. U budućnosti od tebe očekujem još veće samopregalačko zalaganje u cilju poboljšanja života nas patuljaka zaposlenih u rudnicima života.
Šta kažeš ? Rođen za političara?

NeshaDeBeli;bt79715:
Princezo, zahvaljujem na izuzetnom doprinosu gorenapisanom tekstu i pesmi. U budućnosti od tebe očekujem još veće samopregalačko zalaganje u cilju poboljšanja života nas patuljaka zaposlenih u rudnicima života.
Šta kažeš ? Rođen za političara?

Ih,pa ne bi te izabrali za dzabe...znamo mi...:hvala:

Back