12345678910
Obećava
- Poruka
- 63
Ima li ovde neki ekonomista, matematičar, kompetentno lice i šta ti ja znam, da mi objasni zašto je kamatna stopa za oročenje na godinu dana zanemarljivo veća u odnosu na onu za oročenja na 6 meseci, u gotovo svim bankama kod nas? Na primer, u eurobank efg kamatna stopa je 4.50% za 6 meseci, i 4.96 % za godinu dana. Ako ja oročim na primer 5 000 evra na 6 meseci dobijam po isteku oročenja 225 evra, po forumli (5000*4.50%):100. Ali ako oročim na godinu dana, dobijam po istoj formuli (5000*4.96%):100 samo 23 evra više, odnosno 248 evra. To je nekako skroz nelogično; ta zar ne bi trebalo za godinu dana da bude dupla dobit? Onda se meni mnogo više isplati da u periodu od godinu dana oročim 2 puta po 6 meseci. Na taj način dobio bih 450 eur.
Objasnite mi gde grešim, ili je fora jednostavno u tome da banke računaju da će se nepismene mase opredeliti za jednogodišnju štednju sa većom kamatom jer ta kamata zvuči primamljivije, iako se prostom logikom dolazi do računice da se može daleko više uzeti za dva oročenja u istom periodu. Šta vi mislite o svemu ovome?
Objasnite mi gde grešim, ili je fora jednostavno u tome da banke računaju da će se nepismene mase opredeliti za jednogodišnju štednju sa većom kamatom jer ta kamata zvuči primamljivije, iako se prostom logikom dolazi do računice da se može daleko više uzeti za dva oročenja u istom periodu. Šta vi mislite o svemu ovome?