Vojsku sam sluzio 2003/04.Od borbene obuke imao 3 gadjanja sa M-70 ab2 i bacio jednu bombu.Ispucao dva okvira manevaraca sa nekog brda u roku od 1 minuta u "odeljenje u odbrani i napadu" i to je to.
Veci deo gusterskih dana proveli smo u slaganju nekih kutija po skladistima i pozarstvima,posle "obuke" ispijali piva ispred kantine i spavali po ceo dan.Neki su kasnije bili prebaceni u KZB gde je nasa brigada drzala bazu,ostali su se raspadali od dosade u kasarni.
Hrana je bila ocajna i cak smo nekih 7-8 dana bili u nekoj vrsti tihog strajka zbog iste,tj. nismo odbijali strazu,pozarstva i sl.ali jesmo sva redarstva.Komadant kasarne(njemu skidam kapu) je na jedvite jade uspeo u komandi korpusa da izdejstvuje kakvo takvo poboljsanje u snadbevanju.
O stanju tehnike i opreme necu ni da pricam.Zaduzio pusku sa 55% ostecenja i to je bila jedna od boljih u vodu.Bacala skoro metar u vis na 100m,bukvalno morao da nisanim u zemlju ispred mete da bi pogodio metu.Higijena na nuli.
Brigada je bila pred gasenjem pa su oficiri i podoficiri prirodno bili zabrinuti za svoj posao,zato je takvo stanje rasula i vladalo.
I sad meni neko da prica o dobro obucenoj,profesionalnoj vojsci koja moze da odgovori svim zadacima
Jedna ilustracija.Neki dan neposredno posle 17.marta 2004.Povisena borbena gotovost.Ja na strazi.Dolazi kontrola negde oko 2 nocu.U strazari sledeca scena:
-komandir i razvodnik straze spavaju
-pozarni kod oruzja spava ispred televizora
-smena u pripravnosti(tu sam i ja bio) spava
-jedini budan je bio pritvorenik koji je bio van "kaveza" i gledao tv pored pozarnog
-od 4 strazarska mesta samo na jednom nadjen strazar istovremeno budan i na mestu
Posle malo vike jedina konsekvenca za nekog od nas bilo 20% od plate komandiru straze(ugovorac)
I sad zamislite da je umesto kontole usla teroristicka grupa,niko ne bi imao sansu.