Nebo bez odbrane

Koji svet? Amerika? EU? Imas li ti predstavu koliko smo mi zaostali za njima? A jednostavno nema para za sve rupe... slozices se da su one koje sam ja naveo daleko prioritetnije nego avioni. Ova zemlja je suvise ekonomski iscrpljena da bi vodila rat. I iz tog aspekta su vase poruke vise nego naivne. Mozes ti da imas najnoviju opremu na svetu, kada nemas goriva za to. Nemas delove, a nemas ni para da sve to platis. Kapiras?

Da ti neko pokloni ferari bio bi super srecan. Prvih 1000km. A kad dodje servis od 20000 EUR ili potrosnja od 50 lit/100km... sta onda?
Tu je sustina problema. Siguran sam da ova zemlja moze da stvori kintu da nabavi te stvari, ali dugorocno mi nemamo para za modernu vojsku. To je balast nasoj privredi koji nam svakako ne treba. A hrvati nas nece napadati, to svako iole normalan zna.

Kada bih emotivno pokusao da odgovorim na sve ovo, bilo bi tu puno ruznih reci... Pokusacu sa razumom... Dragi prijatelju UltraZvuk... ne zelim nikome, a pogotovo ne nekom kao sto si ti, da usadjujem svoje stavove... Ljudi koji nisu spremni i na drugu soluciju i na raspravu na bilo koju temu, ne bi trebali ni da dolaze na forume... odnosno mesta na kojima se diskutuje, ali dobro...

Da se imalo razumes u bilo sta, da imalo mozes da sagledas situaciju, da bar na trenutak mozes da se oslobodis tipicno srpske antiprotivnosti... sve bi ti bilo lakse... pa cak i nama...

Da neko ko ne zna stanje u nasoj zemlji sada procita ove tvoje redove pomislio bi da se nalazi u Severnoj Koreji i da nasa Vojska zivotari na ledjima svog naroda... a sta je u istina... Istina je da imamo sklopociju od Vojske koja ne sluzi nicemu i ne lici ni na sta... trosi pare bespotrebno i kojoj ocajno, vise nego sto mozes i da pretpostavis, treba promena... i to na bolje, jer gore ne moze...

Apsolutno ne zelim da drzim stranu Vojsci jer me apsolutno i ne zanima... ali ne mogu da ostanem ni ravnodusan kada neko pocne da sipa besmislice i kada je uveren da je u pravu... a pri to mu je znanje verovatno u skladu sa obrazovanjem...

Da ne duzim previse... Drzava kao sto je nasa bez Vojske nece nikada postojati, ma koliko se ti i ekipa slicnih nadali... a sve u skladu sa pricom da treba da budemo isti kao i sav normalan svet... Naravno i skole i putevi, ali i sve ostalo... pa i Vojska...

Za tvoju informaciju... novac koji bi nasa zemlja placala NATOu za cuvanje vazdusnog prostora, bio bi daleko veci od potrebnog novca za kupovinu novih letelica sa njihovim odrzavanjem ukupno...

I na kraju... nadam se da se u ovoj napacenoj zemlji jos uvek nista ne pitaju oni koji razmisljaju samo delimicno... kao na primer ti...

pozdrav!!!

amisao i model koji je razvijen u MO je jedno od OK resenja.
da bi se to sprovelo u praksu, potrebno je samo 3 stvari-pare, novac i lova.
moj stav je takav da je potrebna profesionalna vojska i da bi trebalo ukinuti vojni rok.Naravno, nisam blesav pa da sam ubedjen da je to moguce sa ovakvom ekonomijom.
Cenim da svi borbeno sposobni stanovnici treba da prodju obuku, u minimalnoj meri, a da jezgro cine dobro opremljene, obucene i motivisane jedinice.
aktuelni aspekti ugrozavanja bezbednosti nase drzave se tumace na razne nacine.Od varijante `ulazimo u NATO i ne treba nam nasa vojska`-po meni iluzorno, do totalne oduzetosti od straha da nas ne pokolju susedi/sto ipak i nije da je daleko od istine/.
ono sto je osnovna pretnja, po vecini analiticara / u koje nemogu kao ozbiljne i strucne da ubrojim Radica, Dimitrijevica i Dragisica/ je pretnja od teroristickih udara po vecim gradovima i nasilno odvajanje dela teritorije -Presevo i okolina, Rasko-polimska oblast, delovi vojvodine i istocne Srbije.
Ne treba se zavaravati da, ulaskom u `big happy family called NATO` prestaju aspiracije Rumuna za delovima vojvodine i Kljuca, Bugara za Dimitrovgradom i Pirotom, siptara za Presevom i presecanjem strategijske komunikacije ka jugu Evrope itd.
Sve se moze balansirati lepo i politicki resiti, ali ako ja drzim motku dok pricam sa nekim, taj ce me neko vrlo pazljivo slusati i uvazavati.
To je ukratko i poruka giga-mega-ultra suondu.Ako nemas cime da pretis, drugi obavezno imaju a ti moras da sagnes glavu i pusis.

@maligaleb
Zao mi je sto bas zelis da vredjas. Potcenjujes me bez potrebe. Imam kvalifikacije vece nego sto mozes i da pretpostavis. Nemam nameru da polemisem, samo pokusavam da vas navedem da razmisljate malo sire.

@mshone
Nepotrebno si cinican. Zivot me je naucio mnogim stvarima, nisam dzabe pisao ono gore. Problem koji si sam opisao sa motokom bih komentarisao ovako: problem nastaje sto nasa drzava trenutno ima trulu motku koje ce i dete da slomi. A para da kupuje nove motke, pa da daje vojnicima koji ni gace nemaju stvarno nema svrhe. Da bi obukla te vojnike, para nema. A kako stvari stoje, nema ni potrebe za 45.000 vojnika, pogotovo ne za gomilu redovnih vojnika koje umisljeni oficiri drkaju 6 meseci i zaglupljuju bez potrebe.
A fantazije tipa Rumuni ce da nas napadnu zbog Vojvodine... ne znam. Meni je to u domenu naucne fantastike. Normalne nacije se ne bave ratovima i politikom. Ti isti Rumuni nas jedu za dorucak svojim napretkom i vec sad su 10 godina ispred i veruj da im problem sa Srbima uopste nije potreban. Oni se ne opterecuju sirenjem teritorija. To rade zaostali narodi.

Ono sto je najtuznije je to sto nijedan narod nece da zivi u zajednici sa nama,a niko se u Srbiji ne pita zasto je to tako... Pa i dete kada se potuce sa celom ulicom, logicno je da se pomisli "hej, ovo dete nije normalno kada ga niko ne voli" - a kod nas je "majmuni, crci ce bez nas".
Rezime: svi imaju napredniju i opremljeniju vojsku, jer su prvo ulagali u privredu i infrastrukturu, a kad je privreda pocela da pravi kintu onda je pocela i vojska da se oporavlja. Tako to ide.

Nisam verovao da cu ovo reci, ali slazem se skoro u potpunosti sa ovim konstatacijama... To je trebalo napisati i u prvoj verziji... Tema je dosta opsirna i ima jos mnogo toga da se kaze... Izvini ako sam te uvredio, jer mi to nije bila namera...

Pozdrav:)

UltraZvuk:
@mshone
Nepotrebno si cinican. Zivot me je naucio mnogim stvarima, nisam dzabe pisao ono gore. Problem koji si sam opisao sa motokom bih komentarisao ovako: problem nastaje sto nasa drzava trenutno ima trulu motku koje ce i dete da slomi. A para da kupuje nove motke, pa da daje vojnicima koji ni gace nemaju stvarno nema svrhe. Da bi obukla te vojnike, para nema. A kako stvari stoje, nema ni potrebe za 45.000 vojnika, pogotovo ne za gomilu redovnih vojnika koje umisljeni oficiri drkaju 6 meseci i zaglupljuju bez potrebe.
A fantazije tipa Rumuni ce da nas napadnu zbog Vojvodine... ne znam. Meni je to u domenu naucne fantastike. Normalne nacije se ne bave ratovima i politikom. Ti isti Rumuni nas jedu za dorucak svojim napretkom i vec sad su 10 godina ispred i veruj da im problem sa Srbima uopste nije potreban. Oni se ne opterecuju sirenjem teritorija. To rade zaostali narodi.

Ono sto je najtuznije je to sto nijedan narod nece da zivi u zajednici sa nama,a niko se u Srbiji ne pita zasto je to tako... Pa i dete kada se potuce sa celom ulicom, logicno je da se pomisli "hej, ovo dete nije normalno kada ga niko ne voli" - a kod nas je "majmuni, crci ce bez nas".
Rezime: svi imaju napredniju i opremljeniju vojsku, jer su prvo ulagali u privredu i infrastrukturu, a kad je privreda pocela da pravi kintu onda je pocela i vojska da se oporavlja. Tako to ide.

zamenio si teze pa ti je zato sve u domenu naucne fantastike.da si ucio istoriju, drugacije bi pricao..

Vojsku sam sluzio 2003/04.Od borbene obuke imao 3 gadjanja sa M-70 ab2 i bacio jednu bombu.Ispucao dva okvira manevaraca sa nekog brda u roku od 1 minuta u "odeljenje u odbrani i napadu" i to je to.
Veci deo gusterskih dana proveli smo u slaganju nekih kutija po skladistima i pozarstvima,posle "obuke" ispijali piva ispred kantine i spavali po ceo dan.Neki su kasnije bili prebaceni u KZB gde je nasa brigada drzala bazu,ostali su se raspadali od dosade u kasarni.
Hrana je bila ocajna i cak smo nekih 7-8 dana bili u nekoj vrsti tihog strajka zbog iste,tj. nismo odbijali strazu,pozarstva i sl.ali jesmo sva redarstva.Komadant kasarne(njemu skidam kapu) je na jedvite jade uspeo u komandi korpusa da izdejstvuje kakvo takvo poboljsanje u snadbevanju.
O stanju tehnike i opreme necu ni da pricam.Zaduzio pusku sa 55% ostecenja i to je bila jedna od boljih u vodu.Bacala skoro metar u vis na 100m,bukvalno morao da nisanim u zemlju ispred mete da bi pogodio metu.Higijena na nuli.
Brigada je bila pred gasenjem pa su oficiri i podoficiri prirodno bili zabrinuti za svoj posao,zato je takvo stanje rasula i vladalo.

I sad meni neko da prica o dobro obucenoj,profesionalnoj vojsci koja moze da odgovori svim zadacima :roll:

Jedna ilustracija.Neki dan neposredno posle 17.marta 2004.Povisena borbena gotovost.Ja na strazi.Dolazi kontrola negde oko 2 nocu.U strazari sledeca scena:
-komandir i razvodnik straze spavaju
-pozarni kod oruzja spava ispred televizora
-smena u pripravnosti(tu sam i ja bio) spava
-jedini budan je bio pritvorenik koji je bio van "kaveza" i gledao tv pored pozarnog
-od 4 strazarska mesta samo na jednom nadjen strazar istovremeno budan i na mestu
Posle malo vike jedina konsekvenca za nekog od nas bilo 20% od plate komandiru straze(ugovorac)
I sad zamislite da je umesto kontole usla teroristicka grupa,niko ne bi imao sansu.

Šta da vam kažem, a da vas ne slažem?! Ma svi ste u pravu.. nema razloga za svađu... Dokle god poslanici budu primali milionske iznose, za ono što ne rade i ministri kupovali usluge, stranih, satelita!?!?.... Ma šta ja ovo pričam?! Pukli smo k'o zvečka!! Odoh da igram Heroes of the Pacific......
crazy-1.gif

Kod Japanaca postoji razmisljanje da je mir ustvari rat koji se vodi ekonomskim sredstvima.
Bili upravu ili ne ekonomija im nikad jaca a Ameri im zviznuli 2 atomske bombe. Isto vazi i za Nemacku, ljudi lepo posle 45te sagli glave usli u ono malo fabrika sto ostalo i radili.
E sad bi i mi lepo trebali isto pa za 10-20 godina na ovom forumu da raspravljamo dali je pametno sto smo kupili 100 novih lovaca kad vec imamo 5 baterija S-3000 :mrgreen:

Zviznuli im atomske, al' zviznuli im i kintu zbog toga, a nisu kupovali ništa, a ovde ima sve da pokupuju, za male pare( ima da nam pokupuju sve farme i da izvoze meso, jeftino, a mi ćemo da kupujemo skupe prerađevine, od našeg, jeftinog, mesa).. Ma.. ko zna šta će, još, ovde da se desi..!?

Pa sta da kupe? sve im je bilo zbrisano bombardovanjem.
Ljudi su crncili i pre rata i imali industriju pa znaju de se prave pare. Ali zato mi nameravamo da se ovajdimo od PR firmi,marketing kompanija itd. (Malko sam alergican na takve stvari -Masinac sam 8-) )

P.S. Ako nismo u stanju da napravimo pogon za preradu mesa negde e, vala ni netreba da imamo meso!

MYTH:
Pa sta da kupe? sve im je bilo zbrisano bombardovanjem.
Ljudi su crncili i pre rata i imali industriju pa znaju de se prave pare. Ali zato mi nameravamo da se ovajdimo od PR firmi,marketing kompanija itd. (Malko sam alergican na takve stvari -Masinac sam 8-) )

P.S. Ako nismo u stanju da napravimo pogon za preradu mesa negde e, vala ni netreba da imamo meso!
Znaš šta?! U pravu si ti, sto posto.. al' 'bem ti takav život: rade ko crnci, bez godišnjih odmora da bi skupili kintu, doduše dobru, za peMziju i kad' odu u peMziju krenu na put oko sveta.. i znaš šta?! riknu na pola puta... 'bem ti takav život!! Al' da znaju kako se prave pare, znaju, al' za firmu i za državu.. Pa kad' oni toliko čine za državu zašto država ne učini nešto za njih?! Prosečan japanac od četrdeset godina izgleda k'o srbin od šezdeset.. 'bem ti takav život!! Al' zato imaju bolju avijaciju nego mi( sve fantomi).. I mi bi imali da neko nije odlučio da menja geopolitičku konstalaciju, preko naših leđa..
Samo da dodam da pre rata nisu imali ništa, jer je država bila pod feudalnim uređenjem.. izgradili su sve posle drugog rata( u kojem su se održali samo zahvaljujući svom fanatizmu, koji su posle rata, uspešno, usmerili ka radu)...

Guru 42:
Samo da dodam da pre rata nisu imali ništa, jer je država bila pod feudalnim uređenjem.. izgradili su sve posle drugog rata( u kojem su se održali samo zahvaljujući svom fanatizmu, koji su posle rata, uspešno, usmerili ka radu)...

E ali su imali nosace aviona sa feudalnim uredjenjem!
Ma da mi batalimo kapitalizam i uvedemo robovlasnicko drustvo mozda cemo imati Star
Destroyer :D

Sto se tice kvaliteta zivota slazem se. Ziveti u Srbiji je super ako imas para a tamo i ako imas i nemas crncis. Ali onda netreba da se bunimo sto nema para...

MYTH:
E ali su imali nosace aviona sa feudalnim uredjenjem!
Ma da mi batalimo kapitalizam i uvedemo robovlasnicko drustvo mozda cemo imati Star
Destroyer :D

Sto se tice kvaliteta zivota slazem se. Ziveti u Srbiji je super ako imas para a tamo i ako imas i nemas crncis. Ali onda netreba da se bunimo sto nema para...
Preoštro si me shvatio.. Imali su oni industriju( za nijansu jaču od sirotinjske srbije, pa dobro.. možda i tri), imali su svoju auto- industriju, vojnu industriju( nije nešto posebno, al' su je imali), brodogradnju.. pa pobogu, okruženi su vodurinom, ali državno uređenje je bilo.. kako sam već naveo..

Back