"Nebinarni ljudi" i njihova prava u Srbiji- da ili ne?

gost 41782

Elita
Poruka
19.642
Autorska.

Ova tema nije narocito prisutna kod nas ali u nekim zemljama postoji mnogo polemika na tu temu. Pretpostavljam da cemo i mi otvoriti teme rodne neutralnosti na zakonodavnom nivou u jednom momentu(mozda vec jesmo, ispravite me). Koga zanimaju ove polemike preporucujem: "Good Morning Britain" gde Pirs Morgan upada u tantrum rasprave sa raznim predstavnicima ovih grupacija i na koga bi svaki Homo Balkanikus bio ponosan.

Da krenem sa wiki definicijom:

Nebinarnost
Nebinarnost, nazvana takođe i dženderkvir, je sveobuhvatna kategorija za rodne identitete koji nisu isključivo muški ili ženski‍—‌identiteti koji su izvan binarnosti i cisnormativnosti. Dženderkvir osobe mogu u svom rodnom izražavanju ispoljavati kombinaciju muževnosti i ženstvenosti, ili nijedno.
Nebinarne osobe se mogu identifikovati kao osobe koje imaju preklapanje ili nedefinisane linije između rodnih identiteta koje imaju dva ili više roda (birodne, trirodne, ili panrodne); koje nemaju rod (arodne, nerodne, bezrodne, oslobođene od roda, neutrois); koje se kreću između rodova ili imaju promenljiv rodni identitet (rodnofluidne); ili koje su trećeg roda ili ostalih rodova, kategorija koja uključuje one koji ne imenuju svoj rod.
Rodni identitet je odvojen od seksualne ili romantične orijentacije,i dženderkvir osobe imaju više seksualnih orijentacija, kao i transrodne i cisrodne osobe.
************************************************************************************************************************************************************************************

Ja mislim da svako treba da ima pravo da se oseca kako zeli i da ga niko ne maltretira. Ipak mislim da bismo otvaranjem promena zakona u smeru "rodne neutralnosti" napravili jedan pravni haos. Podjimo od toaleta za one koji se ne osecaju ni kao musko ni kao zensko.
Kad rodna neutralnost udje u skole bice sve vise dece koja ce dovoditi u pitanje svoj identitet. Ne znam da li je to dobro ili lose.
Jedan od problema su njihovi zahtevi koji potpuno menjaju svakodnevni zivot- od popunjavanja obrazaca do zatvora (gde ce ko biti smesten).

Da li mislite da ova pitanja ne treba uzeti u razmatranje ili bi se trebalo njima baviti?

Da li sve treba ozakoniti?

Da li treba uvesti nove zamenice za njih?

Sta biste rekli svom detetu koje Vam kaze:"Ja nisam ni musko ni zensko"

Da li na forumu imamo nekoga ko pripada ovoj zajednici?

PS: Volela bih da na temi ne bude vredjanja i bacanja crkvenih kletvi.
Hvala.

Vrlo prosto:

Osobama koje su imale fizičku promenu pola (uklanjanje materice, jajnika i dojki i nadogradnju penisa, ili obrnuto, otfikarivanje đokice i testisa i ugrađene silikone i veštačku cupi) omogućiti da zvanično promene pol u dokumentima i da žive kao pol u koji su prešli.

Onima kod kojih to nije učinjeno ne davati nikakva prava na bilo kakve druge zamenice, korišćenje javnih toaleta suprotnog pola itd.

Mislis da je to tako prosto? :lol:

Jeste, po mom modelu prosto je i pravično je.

Konačna odluka je na fizičkoj objektivnoj realnosti (završena operacija koja je ireverzibilna i onda te ljude koji su zaista duboko želeli i napravili jednu odluku s kojom ja mogu da se ne slažem, ali to je njihov život, valorizujemo tj ne diskriminišemo), a ne na subjektivnoj whimsical odluci kako se neko kog dana oseća (bradati "muškarac" koji više nema sise ali još ima matericu i rađa dete jer je još uvek de facto žena, ne razmišljajući kako njegovo igranje hormonima utiče na plod).

Jeste, po mom modelu prosto je i pravično je.

Konačna odluka je na fizičkoj objektivnoj realnosti (završena operacija koja je ireverzibilna i onda te ljude koji su zaista duboko želeli i napravili jednu odluku s kojom ja mogu da se ne slažem, ali to je njihov život, valorizujemo tj ne diskriminišemo), a ne na subjektivnoj whimsical odluci kako se neko kog dana oseća (bradati "muškarac" koji više nema sise ali još ima matericu i rađa dete jer je još uvek de facto žena, ne razmišljajući kako njegovo igranje hormonima utiče na plod).

To je tako iz tvoje perspektive. Iz njihove je drugacije i bice sve glasniji.

To je tako iz tvoje perspektive. Iz njihove je drugacije i bice sve glasniji.
Naravno, svako ima različito viđenje i nemaju ni sve genderqueer osobe isto mišljenje po tom ili uopšte bilo kom pitanju.

Ja govorim o održivosti legalnosti jednog legalnog sistema koji se bazira na činjenicama a ne onog koji pretenduje da je pravni sistem a zasniva se na osećanjima ili ćefovima.

Hoćeš da menjaš pol? OK, prođi psiho savetovanje, neka ide operacija i iz budžeta, kao lečenje, ali sačekaj dok ti pol zaista bude promenjen i onda dobiješ sva prava onog drugog pola. Prosto.

"Rodno neutralna" kampanja za igracke:
‘Libertad_para_jugar’,_la_campaña_municipal_a_favor_de_los_juguetes_no_sexistas_01.jpg

‘Libertad_para_jugar’,_la_campaña_municipal_a_favor_de_los_juguetes_no_sexistas_02.jpg

Da li mislite da ova pitanja ne treba uzeti u razmatranje ili bi se trebalo njima baviti?
Не.
Da li sve treba ozakoniti?
Да, треба санкционисати и само отварање оваквих тема...

Da li treba uvesti nove zamenice za njih?
Не, већ постоје у свим језицима.

Sta biste rekli svom detetu koje Vam kaze:"Ja nisam ni musko ni zensko"
Да нађе своју здравствену књижицу и сачека ме у колима.

Da li na forumu imamo nekoga ko pripada ovoj zajednici?
Не, јер то није некаква заједница, него интересна група.
Појмови су потпуно различити.

Back