Ne ubij

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.070
U Islamu se može pročitati u šerijatu kroz Alahove reči upućene Muhamedu da prema verskom zakonu nije dozvoljeno nikome da ubija druge ljude
ili im nanosi bilo kakvu štetu.

U Hrišćanstvu 6.Božija zapovest od 10. koje je Mojsije dobio od Boga na Sinajskoj gori glasi :Ne,ubij i “Ne poželi ništa što je tudje”

Kroz istoriju se pokazalo da je pljačkanje, ubijanje ljudi i prolivanje nevine krvi, prekšeno kroz vekove
I danas imamo primere kršenja jedne od osnovnih verskih poruka a to je “ne ubijaj ljude”

Postavlja se pitanje..cemu onda služe osnovne Bozije zapovesti i versko klanjanje Bogu i Alahu ako ih se vernici ne pridržavaju .

Kako vi tumacite ovo ?

Da su samo obični vernici, nego je recimo u Srednjeg veku po direktnom naređenju Crkve ubijeno mnogo žena pod optužbom da su veštice. Takvih primera je u kroz istoriju bilo mnogo.

U Islamu se može pročitati u šerijatu kroz Alahove reči upućene Muhamedu da prema verskom zakonu nije dozvoljeno nikome da ubija druge ljude

U Hrišćanstvu 6.Božija zapovest od 10. koje je Mojsije dobio od Boga na Sinajskoj gori glasi :Ne,ubij i “Ne poželi ništa što je tudje”

Kroz istoriju se pokazalo da je pljačkanje, ubijanje ljudi i prolivanje nevine krvi, prekšeno kroz vekove
I danas imamo primere kršenja jedne od osnovnih verskih poruka a to je “ne ubijaj ljude”

Postavlja se pitanje..cemu onda služe osnovne Bozije zapovesti i versko klanjanje Bogu i Alahu ako ih se vernici ne pridržavaju .

Kako vi tumacite ovo ?
Ninočka, a što se ti toliko interesuješ za islam ovih dana? :lol: Mislim, čitao sam da se žene pale na te vjerske stege i slično. :lol:

Izvinite, malo ću da gnjavim sad... po običaju!
Jedem grožđe juče, i iz grozda izađe jedan mrav. Šta da mu radim, zavalila sam se tek... i kapiram-šta ako neki mrav sa loze grdno propati što ovog nema? :rida:
Uzmem mrava, povedem ga k' lozi i pustim da se vrati tamo odakle sam ga greškom ubrala.
Zavalim se opet u garnituru, jedem grožđe... još jedan mrav mi krene uz ruku.
Mislim se-ma, šta sam im ja-taksi???
Ustanem opet i vratim drugog na lozu.
Sad više nisam zavaljena, sedim i berem kuglice... da, i treći izlazi, i treći put mislim: ''Ma, koga briga?'', ali ustanem i odnesem mrava na lozu da ide svojoj familiji.
Više ih nisam našla u grožđu, i tri mi je poprimilo neki arhetip, mitski bitan trenutak, naročito za nas-Srbe.

Mislim da ono što ljudima nedostaje u odnosu na Boga je ta BRIGA za druge oko sebe.
Bog se opisuje kao neko i nešto ko o svima brine, nema miljenike ili manje omiljene među decom, u familiji, na ulici.
Svi su mu isto bitni.
Ubiti jeste greh u svim mogućim okolnostima, ali, da li ste ikad zašli na forumske teme gde ljudi maltene jednoglasno navijaju za smrtnu kaznu?

Ljudi teže da budu veći od Boga, da sude, presuđuju i osuđuju, i imaju okrutne kazne za ljude koje MRZE.
Dakle, kad čovek dođe u stanje da mrzi, on prirodno teži sledećem nivou mržnje, a to je ubistvo.

Da su samo obični vernici, nego je recimo u Srednjeg veku po direktnom naređenju Crkve ubijeno mnogo žena pod optužbom da su veštice. Takvih primera je u kroz istoriju bilo mnogo.
То су јеретици а не верници, кривоверци... смућко си схватање

Колко су твоји безбожници убили милиона људи само Мао и Стаљин преко 150М (не само жене, него и децу и старце), па вас опет нико не етикетира, јер и не треба вам друге срамоте од безбожништва

Убити човек може и духовно, што другог човек лажима, што сам себе истим

То су јеретици а не верници, кривоверци... смућко си схватање

Колко су твоји безбожници убили милиона људи само Мао и Стаљин преко 150М (не само жене, него и децу и старце), па вас опет нико не етикетира, јер и не треба вам друге срамоте од безбожништва

Убити човек може и духовно, што другог човек лажима, што сам себе истим
Niko tu nije moj, a pričamo o religiji. Ne može se neko ko je ubio zaklanjajući se iza vere pravdati time da ubijaju i oni koji u Boga ne veruju.

Нема ништа горе од верника... То су људи који нису спремни да прихвате друкчије размишљањa и постављају питање: ''зашто не верујеш у Бога?'', нема везе са везом...
Верници одлаже у крајност, постају опасни. Губе осећај за перспективу. Губе смисао за хумор. Постају нервозни, паталошки гњаватори. Па чак и убице.
Разлика је од битке човeчанства, разлика је несрећа рођења, и стога никад не би требала бити извор мржње или сукоба, а одговор на разлику је поштовати га, тамо је темељно начело мира: поштивање различитости.

Niko tu nije moj, a pričamo o religiji. Ne može se neko ko je ubio zaklanjajući se iza vere pravdati time da ubijaju i oni koji u Boga ne veruju.
Безбожници су још већ зликовци, па опет само ви атеисти видите ''верска убијања'' а своја никако...

Твоја религија атеизма је највише људи на свету побила, и то је факат... То је духовно убиство људи, оно најгоре, без икаве вајде и смисла

Безбожници су још већ зликовци, па опет само ви атеисти видите ''верска убијања'' а своја никако...

Твоја религија атеизма је највише људи на свету побила, и то је факат... То је духовно убиство људи, оно најгоре, без икаве вајде и смисла

Атеизам није религија, тако да ми за ништа нисмо криви. Вама сам атеиста, Богу сам лојална опозиција.

Ne ubijas osim ako Bog ne naredi kao u ratovima. Dakle postujes zakon a kad od tebe to Bog kroz drzavu trazi onda mirne savesti mozes
i da ubijas jer to *nije tvoja volja*.

Ne ubijas osim ako Bog ne naredi kao u ratovima. Dakle postujes zakon a kad od tebe to Bog kroz drzavu trazi onda mirne savesti mozes
i da ubijas jer to *nije tvoja volja*.
To je bilo u starozavetno doba kada je Bog ratovao koristeci Bozj inarod.
Dolaskom Isuaa to se promenilo.
Bog vise ne ratuje.
Ceka se Bozji rat Armagedon
kada ce andjeli unistiti zle.

Bog vise ne ratuje.
ne ratuje Bog nego ljudi, a moras nesto posvetiti i Bogu da bi rat bio pravedan. Nista se nije promenilo od Starog Zaveta, samo su ljudi
zaboravili. Ako ubijes svojom voljom jednog onda si ubica. Ako pobijes milion naredjenjem onda si KRALJ. A ako pobijes SVE onda si BOG.
Aj razmisli

ne ratuje Bog nego ljudi, a moras nesto posvetiti i Bogu da bi rat bio pravedan. Nista se nije promenilo od Starog Zaveta, samo su ljudi
zaboravili. Ako ubijes svojom voljom jednog onda si ubica. Ako pobijes milion naredjenjem onda si KRALJ. A ako pobijes SVE onda si BOG.
Aj razmisli
Ljudi koji ratuju cinegreh protiv Boga.
rat ne moze biti opravdan osim u starozovatno doba kada je Bog ratovao
od Hrista Bog ne ratuje
a ljudi koji ratuju ratuju pod Sataninim uticajem.
Aj ti razmisli.
Kako ti to ubijas ne svojom voljoim?
Ko ubija cini greh pred Bogom.
Novim zavetom se sve promenilo.
Bog vise ne ratuje i svi ratovi od tada su samo Satanina tvorevina
Ko ucestvuje u tim ratovima vrsi Sataninu volju.

Nije sija nego vrat:P
De nije :P
Pa ono kao zahteva da ne ubijas a trazi ljudsku zrtvu i naredjuje genocid u ratu :P
Ako razmisljas ljudskom logikom zavrsices tamo gde i bogumili :P

Kako vi tumacite ovo ?
Pravi vernici ih se pridrzavaju, ali izopačeni verski lideri i ne bas i manipulisu vernicima tako sto im daju neka prosirenja tumacenja koja nemaju veze ni sa Starim zavetom, Novim zavetom i Kuranom.

Моје тумачење:
Десет наредби се може поделити у два дела
први део оданост и вера у Бога и он се посматра буквално, али други део, који практично представља упутство за избегавање конфликта може бити подложан арбитражи. Наредба "не уби" на пример ако неко убија људе редом и не стаје онда твоје убиство те особе је боље усклађено са наредбом "не уби" него пасивно посматрање масакра.
Друго "не пожели ништа што је туђе" је у реалном животу веома проблематично јер да ли је нешто заиста нечије или је и он претходно од некога отео и сада тврди да је његово.

Ne znam kako bi se moglo tumaciti drugacije ne ubij.

To znaci ne ubij ni u kakvim okolnostima, niti ratu.
https://svetosavlje.org/bogosluzbeni/sveto-pismo-1/5/#5moj_20

ПЕТА КЊИГА МОЈСИЈЕВА
КОЈА СЕ ЗОВЕ ЗАКОНИ ПОНОВЉЕНИ

20. Закон о рату, ослобађању од војничке дужности и о поступању с непријатељским градовима.

1. Кад отидеш на војску на непријатеља својега и видиш коње и кола и народ већи од себе, немој се уплашити од њих, јер је с тобом Господ Бог твој, који те је извео из земље Мисирске.
2. И кад пођете да се побијете, нека приступи свештеник и проговори народу,
3. И нека им рече: Слушај Израиљу! Ви полазите данас у бој на непријатеље своје, нека не трне срце ваше, не бојте се и не плашите се, нити се препадајте од њих.
4. Јер Господ Бог ваш иде с вама и биће се за вас с непријатељима вашим да вас сачува.
10. Кад дођеш под који град да га бијеш, прво га понуди миром.
11. Ако ти одговори миром и отвори ти врата, сав народ који се нађе у њему нека ти плаћа данак и буде ти покоран.
12. Ако ли не учини мира с тобом него се стане бити с тобом, тада га биј.
13. И кад га Господ Бог твој преда у руке твоје, *побиј све мушкиње у њему мачем. [*4 Мој 31, 7.]

---------------------------------------------------------------------

Чудна је нпр контрадикција да и муслимани и ЈС признају пророка Мојсеја за Божијег пророка али
имају проблем да прихвате Божију наредбу Мојсију да убија зликовачке градове и племена

Back